Sahra Çölünü Güneş Panelleriyle Kaplarsak Ne Olur?

preview_player
Показать описание
---
Sadece güneş enerjisi ile tüm dünyaya güç sağlamak mümkün mü? Dev gibi bir güneş paneli yapsak? Ya da YouTube’da yüzlerce videoda önerildiği gibi Sahra Çölü’nü güneş panelleriyle kaplasak? Her ülke kendi topraklarından bir kısmını bu işe ayırsaydı ne olurdu?

Bizim enerjimiz bitince ne yapıyoruz? Biraz güneşlenip dinleniyoruz. Güneşten beslenen (fotosentez) bitkileri ya da onlarla beslenen hayvanları yiyip enerjiye dönüştürüyoruz. Yani aslında biz insanlar bile güneş enerjisiyle çalışıyoruz 🙂

Ama kendi ellerimizle yaptığımız araçlar, makineler, fabrikalar, binalar, arabalar öyle değil. Onlar müthiş enerji harcıyor. Bugüne kadar harcadıkları bu enerjiyi daha çok fosil yakıtlarla karşılamaya çalıştık. Ta dinazorlardan beri toprak altında biriken fosiller petrole dönüştü. Biz de en az dinazorlar kadar büyük bir iştahla toprak altından çıkardığımız o kara sıvıyı tükettik.

Bitkiler, hayvanlar ve hatta biz bile güneş enerjisiyle çalışırken, neden yukarıya bakmak yerine hep aşağıya baktık acaba?

Oysa yukarıya baksak o sonsuz enerji kaynağını bulacağız: Güneş enerjisini… Güneş’ten her saniye yayılan enerjiyi hesapladığınızda ne çıkıyor biliyor musunuz? 4 x 10^26 Watt. Trilyondan bile epeyce fazla bir sıfır bu, artık adına ne dendiğini bilmiyorum. Çok yani! Ne kadar çok? 17 trilyon Dünya’nın enerjisini karşılayacak kadar çok. Bize 17 trilyonda biri bile yeter!

Eğer hepsini kullanabilseydik. Çünkü Güneş’ten çıkan bu enerjinin çoğu öylece uzay boşluğuna gidiyor, yalnızca çok küçük bir kısmı Dünya’ya düşüyor. Bu küçücük kısmı bile 44 milyon adet büyük elektrik santralinin ürettiği enerjiye eşdeğer! Tabii bu sayıları görünce gözler hemen şırınk! Üzerimize altın yağıyormuş da biz kullanamıyormuşuz meğerse!

Güneşten korunmak için güneş kremi ve şemsiyeyi, ondan faydalanmak için güneş panellerini icat ettik. Ama tek başına icat yetmiyor. Onu verimli, yaygın ve en önemlisi ekonomik hale getirmek gerekiyor.

1975’lerde Watt başına 100 dolarları bulan solar panellerin fiyatı, 2021 itibariyle kaça düştü dersiniz? Hadi sıcak-soğuk tahmin oyunu oynayalım. 50? Soğuk! 20? Soğuk! 5? Eh serin… Daha da mı düştü? Evet. 0.27? Sıcak! 1975’te Watt başına 100 dolar olan maliyet artık sadece 27 cent. Demek ki maliyetler konusunda şaşırtıcı bir ilerleme var.

Peki ya verimlilik? İlk güneş panellerinin verimliliği %1 civarında. Yani üzerine 100 Watt enerji düşüyor ama sadece 1 Watt enerji üretiyor. Düşünsenize birisi size %1 verimli bir aletle geliyor ve bu fikrin gelecekte dünyayı değiştireceğini söylüyor! Gel de inan! Ama işte, bilim ve teknoloji, böyle ufak adımlarla ilerleye ilerleye bu noktalara geldi zaten. Emeklemeden, koşulmuyor. Yıllar içerisinde geliştirilen farklı teknolojiler ve yöntemlerle bu değer günümüzde %15-25 bandına çıkmış durumda.

Bir taraftan maliyetler neredeyse 300 kat düştü, öte yandan verimlilik neredeyse 25 kat arttı. E o zaman daha ne bekliyoruz? Hemen Sahra Çölü’nü güneş enerjisi panelleriyle donatalım!

Hatta daha da ileriye gidelim. Biraz daha yukarı çıkıp güneşe yakınlaşalım. Dünya’nın enerji krizini güneş enerjisiyle çözmek için bugüne kadar pek çok çılgın fikir üretildi. Örneğin Ay’a Güneş paneli çiftliği kurmak gibi. E malum, Ay’da bir atmosfer yok. Güneş ışınları doğrudan düşüyor. Haliyle bu daha fazla enerji demek. Oradan toplayacağımız enerjiyi Ay’dan mikrodalgalar aracılığıyla Dünya’ya aktarırsak… Neden olmasın? Önce bir Ay’a dönüp yerleşelim de… Sonra buna da sıra gelecek.

Yahu Ay’da vakit kaybetmeye ne gerek var? Doğrudan Güneş’in etrafına panelleri döşeyelim. Minimum kayıpla enerjiyi yakalyıp kullanalım fikri de var. Dyson küresi deniyor buna da. Evrenin başka bir köşesinde bunu yapabilecek derecede gelişmiş başka uygarlıklar vardır belki ama bizimki daha emekliyor. O yüzden bu fikirler şimdilik bilim kurgu fantezilerimizi süslüyor.

Peki ya Sahra çölünü güneş panelleriyle kaplamak…
---
Araştıran ve Yazan: Ögetay Kayalı
Düzenleyen ve Sunan: Barış Özcan
Kurgulayan: Alperen Çatak
---
Videonun tüm metni ve kullanılan kaynaklar:
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

51.Bölge hakkında video çeker misin Barış abi? ❤

juwax
Автор

Günes panelleri kesinlikle bir nimet. Bizim yaylalarımızdaki evlerde ortaboy panel koyuyoruz ve tv, süt makinesi, ışık, şarj ihtiyacını rahatlıkla karşılıyor. Dağın bir başında panel sayesinde yaylamız aydınlanıyor. Umarım sürdürebilir enerji ile dünyamizi koruyabiliriz.

jimin_chan
Автор

mevsimlik işçi olarak gittiğimiz şehirlerde elektrik bulma imkanımız olmadığı zamanlarda güneş panelleri alıyorduk. tek bir güneş paneli hem gece elektrik hem de en az 7-8 tane telefonun şarj edilmesini sağlıyordu. tek bir panelin bile böyle nimetleri var.

feridekarakurt
Автор

"Nasıl yapıcaz onu abla be" de kahkaha atmışken grinin 50 tonundan alıntı yapman beni sandalyemden düşürdü. Güne çok güzel başladım teşekkür ederim

forwhat
Автор

harika bi videoydu gelecekte yenilenebilir enerji olacak. tüm ülkelerin buna hazırlanması lazim şimdiden

bedrhnyldz
Автор

Tesekkurederim Barış hocam. Aydinlatici, bilgi verici, ufuk açıcı ders videonuz için.

ziyasayar
Автор

Yenilenebilir enerji kaynaklarının kapsamını genişleterek yeni nesillere sürdürülebilir bir yaşam sunmalıyız.

aliimransari
Автор

Barış bey Almanya'da bu işi yapıyorum. Harika bir video hazırlamışsiniz teşekkürler 😊.

ahmetcelik
Автор

Editli hoş bir video olmuş normal akıştan biraz daha farklıydı sevdim :)

kontmatheas
Автор

Barış bey, teşekkürler bu güzel bilgiler için. Buna benzer birşey Türkiye de yapıldı. Geçen ay Konya'da kuruyan bir göle güneş paneli santrali kuruldu. Türkiye'nin elektrik ihtiyacını %1 karşılayacak.

AYSEGUL-GUL
Автор

Uzun zamandır takip ettiğim ve araştırdığım bir konu : Güneş Enerjisini Elektriğe Çevirmek. Şehir hayatının kaotik yaşantısından uzaklaşıp küçük bir kırsal ev oluşturmayı hedeflediğim proje için uzun zamandır araştırmalar yapıyorum. Off Grid diye adlandırılan dışarıya bağımsız bir sistem kurulumu için, şehir hayatındaki yaşadığımız konforu güneşten elden edeceğimiz enerji ile yaşama fikri beni keyiflendiriyor. Bağımsız bir tüketici olmak başta özgür kılacaktır. Ancak yaşadığımız ülke şartları ve ekonomik durumlar dolayısıyla 'tuzlu' bir duruma dönüşüyor. Şehir hayatımızda kullandığımız ortalama 8-10 kW Elektirik üretimi için kayıplarla ve güneşin verimliliğini göz önüne alarak 15kW'lik bir sistem oluşturmak gerekiyor. Şu an için piyasalarda bu kurulumun bedeli 300bin₺ civarlarında dolaşıyor. 30 yaşındayım ve bunu oluşturabilmek bir nokta zorlaşıyor. Keşke imkanlarımız olsa bahsettiğiniz dünyayı oluşturmak için mücadele edebilsek...

kemaltikna
Автор

Cidden rabbim herşeye öyle güzel düzen ve ahenk vermiş ki gerçekten her şey tam manasıyla muazzam ve kusursuz.

sametbayrak
Автор

Kral adam izlemesi eğlenceli ve bilgi verilmesi bambaşka güzel 😊

pessel
Автор

Valla helal olsun adam kim reklam vermek istiyorsa o markanın sattığı şeye uygun bir bilim konusu bulup millete postalıyor. Oysaki bilime aşık olan insanın motivasyonu para değildir.

SWiNDLER.
Автор

Güne genel kültürümüzü geliştirerek başlamak😊❤

ersoy
Автор

Emeklemeden koşulmuyor. Teşekkürler Barış abi 💫

yasemin
Автор

Bu adamı izleyin, adam çok çalışıyor ve faydalı bilgilerde veriyor...

ghostdesk
Автор

Bu adam Türkiye için fazla samimi ve fazla zeki

Eymen
Автор

Atam boşuna dememiş istikbal göklerdedir diye

pekinyabguselcuklu
Автор

Ikea dan aldığım güneş enerjili aydınlatmam vardı. Antalya da para ile satın alınabilinecek en mükemmel şeydi diyebilirim.
Çok hor kullanıp bozdum sonra maalesef. Bir ara tekrar satın almak istiyorum aldığımda bir sürü satın alacağım. O kadar dandik ama o kadar verimli bir şeydi ki anlatamam.

fecchifreya