Grön omställning Europa

preview_player
Показать описание
Sveriges nationella politik påverkas på alla områden av beslut som fattas på EU-nivå. Klimatfrågan är inget undantag – tvärtom. Som medlemsland har Sverige goda möjligheter att påverka utformningen och inriktningen på EU:s arbete för att nå klimatmålen. Pandemin har slagit hårt mot Europas befolkning och fått stora ekonomiska, politiska och sociala konsekvenser. Trots det så har EU under 2020 höjt tempot rejält i sina klimatambitioner genom att föreslå en klimatlag som säger att EU ska vara en klimatneutral kontinent 2050. Under året beslutade också EU att den gröna given ska vara ska vara styrande för EU:s återhämtningspolitik efter coronakrisen i syfte att styra mot både snabb ekonomisk återhämtning och grön tillväxt, och därmed ett mer hållbart och motståndskraftigt Europa. EU har därmed starkt integrerat sin återhämtningspolitik med klimatomställningen, och klimatomställningen i sin tur med en bredare hållbarhetsagenda.

Under 2021 höjer EU tempot ytterligare vad gäller reformer inom klimat-, energi- och miljö. Vad betyder detta för europeisk och global grön omställning och hur bör Sverige bäst nyttja detta momentum?

Klimatpolitiska rådets ledamot Karin Bäckstrand samt utredare Eva Mineur samtalar med experterna Mats Engström och Annika Wäppling Korzinek om den gröna omställning som EU banar väg för just nu – trots att vi är mitt i en pandemi och kris – och Sveriges roll i detta.
Рекомендации по теме