Οι 6 φανατικοί Γερμανοί στρατηγοί που αρνήθηκαν να παραδοθούν το 1945

preview_player
Показать описание
Στις τελευταίες ημέρες του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, καθώς το Τρίτο Ράιχ κατέρρεε, ορισμένοι Γερμανοί στρατηγοί αρνήθηκαν να αποδεχτούν την αναπόφευκτη ήττα. Ανάμεσά τους, έξι προσωπικότητες ξεχώρισαν για τον φανατισμό και την αδιάσειστη πίστη τους στο ναζιστικό καθεστώς. Παρά την πολιορκία του Βερολίνου και την ταχεία προέλαση των Συμμάχων, αυτοί οι στρατιωτικοί συνέχισαν να διατάζουν αντίσταση, πιστεύοντας ότι μπορούσαν ακόμα να ανατρέψουν την πορεία του πολέμου. Η στάση τους όχι μόνο παρέτεινε τη σύγκρουση, αλλά προκάλεσε και περισσότερες ανθρώπινες απώλειες και καταστροφή.

Ένας από τους πιο γνωστούς ήταν ο Φερδινάντ Σέρνερ, ένας στρατηγός που διορίστηκε Αρχηγός του Στρατού από τον Αδόλφο Χίτλερ στις τελευταίες ημέρες του καθεστώτος. Ο Σέρνερ δεν απέρριψε μόνο οποιαδήποτε ιδέα παράδοσης, αλλά επίσης καταδίωξε και εκτέλεσε τους ίδιους του τους στρατιώτες για απόπειρες λιποταξίας. Η σκληρότητά του αποτελεί παράδειγμα του ακραίου σημείου στο οποίο ορισμένοι ηγέτες ήταν διατεθειμένοι να φτάσουν για να διατηρήσουν τη μάχη, ακόμη και όταν όλα είχαν χαθεί. Μια άλλη χαρακτηριστική περίπτωση ήταν εκείνη του στρατηγού Βάλτερ Βενκ, ο οποίος, αν και προσπάθησε να εκκενώσει αμάχους και στρατιώτες προς ασφαλέστερες συμμαχικές γραμμές, επίσης αρνήθηκε να παρακούσει τις διαταγές να συνεχίσει τη μάχη.

Αυτοί οι στρατηγοί δικαιολογούσαν τη στάση τους με την πεποίθηση ότι η συνθηκολόγηση θα ήταν προδοσία στον όρκο πίστης που είχαν δώσει στον Χίτλερ. Η εμμονή τους οφειλόταν επίσης στον φόβο των αντιποίνων που θα αντιμετώπιζαν από τους Σοβιετικούς, των οποίων η άφιξη στη Γερμανία συνοδευόταν από εγκλήματα και εκδίκηση κατά του πληθυσμού. Ωστόσο, η αντίστασή τους δεν είχε καμία στρατηγική βάση, καθώς ο γερμανικός στρατός είχε πλήρως υπερκεραστεί και δεν διέθετε πόρους για να διατηρήσει μια αποτελεσματική άμυνα.

Ο φανατισμός αυτών των ηγετών παρέτεινε τα δεινά εκατομμυρίων ανθρώπων και άφησε μια κληρονομιά περιττής καταστροφής. Ενώ κάποιοι κατάφεραν να διαφύγουν και να αποφύγουν άμεση δίκη, η ιστορία τους θυμάται ως αμφιλεγόμενες προσωπικότητες, παγιδευμένες μεταξύ της πίστης τους σε ένα εγκληματικό καθεστώς και της αδυναμίας τους να αποδεχτούν την πραγματικότητα. Η άρνησή τους να συνθηκολογήσουν δεν συμβολίζει μόνο την τύφλωση της ναζιστικής ηγεσίας στις τελευταίες της ημέρες, αλλά και το ανθρώπινο κόστος ενός πολέμου που έφτασε στα άκρα της παραλογίας.
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Είναι περίεργο το ότι η ΑΙ αγνοεί τη λέξη «στρατάρχης»! Σε κανένα βίντεο που έχουν βάλει μέχρι στιγμής δεν την έχουν χρησιμοποιήσει! Αυτό το «στρατηγός του πεδίου ή μάρσαλ του πεδίου» προκαλεί γέλιο! Όσο για τα διψήφια φωνήεντα, η ΑΙ που και που τα μπερδεύει! Μέχρι να μάθει ελληνικά η ΑΙ έχουμε ακόμη δρόμο!

apokalipsis
Автор

Τόσο δύσκολο σας είναι να βάλετε έναν άνθρωπο να διαβάζει; Πρέπει παντού να χρησιμοποιείτε ΑΙ και να γίνονται τόσα τραγικά

yannisthomas
Автор

13:07
Wilhelm Keitel, προφέρεται Κάϊτελ κι όχι Κέϊτελ.
Στους κύκλους των αξιωματικών τον φώναζαν Lakeitel από τη λέξη Lakei (Λακάϊ) που σημαίνει τσιράκι, γλύφτης, κόλακας, λόγω της δουλοπρεπούς συμπεριφοράς του απέναντι στον Χίτλερ....
Ήταν αυτός που υποχρεώθηκε να υπογράψει στον Ζούκωφ την άνευ όρων παράδοση της Γερμανίας....

deltakappa
Автор

Μη κακοποιείς την ελληνική γλώσσα σε παρακαλώ, δεν έχεις αυτό το δικαίωμα

georgiosnostis
Автор

Σε παρακαλώ μην σκοτωνης τα ελληνικά μαθε

TakisLiap