Φράγμα Μαραθώνα - Προφήτης Ηλίας - Φαράγγι Οινόης - Πύργος Οινόης - Σπήλαιο του Πανός

preview_player
Показать описание
Κυκλική διαδρομή 11km
Το Φράγμα του Μαραθώνα είναι φράγμα επί του ποταμού Χαράδρου, στο σημείο που διασταυρώνεται με τον ποταμό Βαρνάβα και απέχει 8 χλμ από την πόλη του Μαραθώνα. Το φράγμα κατασκευάστηκε τα έτη 1926-1929 για να καλύψει τις υδρευτικές ανάγκες της πρωτεύουσας των Αθηνών, ενώ στην εποχή του προβλήθηκε κατά κόρον ως παράδειγμα του εκσυγχρονισμού της χώρας.'Εχει ύψος 54 μ., μήκος 285 μ., πλάτος κορυφής 4,5 μ. και πλάτος βάσης 28 μ., ενώ κατατάσσεται στα φράγματα βαρύτητας. Η απορροή του βρίσκεται στο νότιο σκέλος του και έχει δυνατότητα αποβολής 520 κ.μ./δευτερόλεπτο. Υψομετρικά, τοποθετείται στα 223 μ. πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, ενώ η κορυφή του μετρά 227 μ.[7] Από το φράγμα προκύπτει ταμιευτήρας χωρητικότητας 41.000.000 κ.μ., από τα οποία τα 34.000.000 είναι διαθέσιμα. Το βάθος του ταμιευτήρα φτάνει τα 54 μ., ενώ η επιφάνεια μετρά περί τα 2,45 τ.χλμ. εμβαδού. Το φράγμα τοποθετείται στους πρόποδες μιας λεκάνης απορροής, η οποία δέχεται ετησίως περί τα 14.400.000 κ.μ. νερού κατακρημνίσεων, από τα οποία τα 12.000.000 συγκεντρώνονται στον ταμιευτήρα. Η μέση ποσότητα κατακριμνήσεων στον ταμιευτήρα ετησίως φτάνει τα 580 χιλιοστά.

Ο πύργος της Οινόης είναι φράγκικος πύργοςο οποίος κτίστηκε περί το 1250, την περίοδο που άρχοντας της Αττικής ήταν ο Γκυ ντε Λα Ρος (ή Δελαρός) .Ο Γκυ ντε Λα Ρος ήταν ο γιος του Όθωνα ντε Λα Ρος (Otto de la Roche), ευγενούς από τη Βουργουνδία (από το La Roche-sur-l'Ognon) που ήταν ένας από τους ιππότες που συμμετείχαν στην τέταρτη Σταυροφορία (που τελείωσε με την άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1204).
Ο Όθων υπήρξε γενάρχης των Δελαρός που ήταν κύριοι του Δουκάτου των Αθηνών μέχρι το 1308.Η έννοια «Δούκας» και «Δουκάτο» φαίνεται πως ήταν μια παραξενιά του Όθωνα Δελαρός του οποίου ο τίτλος κανονικά ήταν Άρχοντας των Αθηνών (Sire d'Athenes και, για τους Έλληνες, Μέγας Κύρης ή Μεγακύρης). Όμως ο Όθωνας επέμενε να αποκαλεί τον εαυτό του «Δούκα» και τελικά αυτός ο τίτλος επισημοποιήθηκε το 1260 και έτσι η το φράγκικο φέουδο της Αττικής πέρασε στην ιστορία σαν Δουκάτο των Αθηνών.
Ο σκοπός του πύργου ήταν μάλλον να προστατεύει και να εποπτεύει τα κτήματα της περιοχής. Μπορεί να ανήκε στην οικογένεια των Δελαρός ή σε κάποιον από τους υποτελείς τους.
Ο πύργος διατηρείται σε σχετικά καλή κατάσταση. Πρόσφατα έγιναν εργασίες ανακαίνισης που σεβάστηκαν τη μεσαιωνική μορφή του πύργου.

Σπηλιά Οινόης : Οι προσκυνητές αφιέρωσαν στον Πάνα και τις Νύμφες μια σπηλιά με πέντε θαλάμους όπου βράχια και σταλακτίτες φτιάχνουν με τα χρώματά τους ένα νεραϊδότοπο. Εντοπίστηκαν νεολιθικές ταφές και ευρήματα που φθάνουν ως την Υστεροελλαδική ΙΙΙ (1600-1100 π.Χ.). Το σπήλαιο ξαναλειτούργησε την κλασική εποχή. Βρέθηκαν όστρακα αγγείων, πήλινα ειδώλια του Πάνα και των Μαραθωνίδων Νυμφών.
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Μπράβο Έξαρχε… πολύ όμορφη πεζοπορία και πολύ καλή δουλειά στο βίντεο ..!!! Μας άγχωσες λίγο στη σπηλιά-τρύπα αλλά η ομάδα ατρόμητη… όλη η ομάδα super 👍👍👍💪💪💪👌👌👌🥾

VassilisKalemikerakis