Bodrum Antik Tiyatrosu

preview_player
Показать описание
Antik Tiyatronun bulunduğu alan 1974 yılında Kültür Bakanlığınca kamulaştırılmıştır. Kamulaştırıldığı tarihte sadece en üst oturma sıralarında birkaç blok görülmekte, yamacın diğer yüzeyi bodur ağaç ve çalılıklarla kaplı bulunmaktaydı.
Kamulaştırılmadan sonra, Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi Müdürlüğü tarafından ve Prof.Dr. Ümit Serdaroğlu'nun bilimsel başkanlığında arkeolojik kazılar başlatılmış, 2 yıl içerisinde toprak örtüsü kaldırılmıştır. 1976 yılında onarım çalışmaları doğu ve batı parados duvarları ile theatron bölümünde yoğunlaştırılmış, hazırlanan çelik kalıp ile beton modüler oturma sıraları ve basamaklar üretilerek yerlerine konmaya başlanmıştır. Ayrıca parados duvarları ve theatron'un rölövesi yapılmış, alana yayılmış olan duvar blokların envanteri hazırlanarak yerleri saptanmaya çalışılmıştır. 1985 yılına değin sürdürülen çalışmalar, bu tarihten sonra yeterli ödeneğin sağlanamaması nedeniyle durdurulmuştur.
Tiyatro 2000 yılında, ERİCSSON ve Türkcell’in "BODRUM ANTİK SUR RESTORAYONUPROJESİ" kapsamında sürdürdükleri onarım ve çevre düzenleme çalışmalarının "MYNDOS KAPI" ve "OSMANLI TERSEHANE KALESİ"NDEN sonra üçüncü projesi olarak seçilmiştir. Yapının rölöve ve restorasyon projeleri Prof.Dr.Ümit Serdaroğlu tarafından hazırlanmış, Muğla Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'nca 2001 yılında onaylanmıştır.Bu sürecin tamamlamasından sonra,Haziran 2002'de arkeolojik kazı çalışmaları Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi Müdürlüğü, onarım ve çevre düzenleme çalışmaları ise Y.Mimar Mustafa Tozan'ın genel yönetimi, Doç.Dr.Emre Madran ile Dr. Nimet Özgönül'ün danışmanlığında yeni bir proje uygulama ekibi oluşturarak başlatmıştır. Çalışmalar Haziran 2003 de tamamlanmıştır.
Tarihteki Bodrum Tiyatrosu
Bodrum antik tiyatrosu, tarihten günümüze kalmış, restore edilerek günümüze kazandırılmış Türkiye'nin en eski tiyatrolarından biridir. Tiyatro Göktepe denilen tepeye yaslanmış tarihi bir yapıdır. Bodrum antik tiyatrosu 3 kısımdan meydana gelmiştir:
1.Scene ( Sahne )
2.Orkestra ( Yarım daire )
3.Cavea ( Seyirci oturma yeri ).
2003 yılından itibaren yaz aylarında, özellikle temmuz-ağustos da konserler yapılmaktadır. İlk konseri Sertap Erener vermiştir.
Tiyatroya eski zamanda 13.000 kişi sığıyordu.Son yapılan incelemelere göre şu anki kapasitesinin 8.000 civarlarında olduğunu düşünürsek, yaz aylarında yapılan konserlerde 3.150 - 3.200 kişinin aynı anda konser veya tiyatro oyununu izlediğini söyleyebiliriz.
2018 yılında Yıldız Tilbe'nin verdiği bir konserde 5.000 den fazla bilet satılmıştır.
Рекомендации по теме