Dövize Endeksli TL Mevduat Hesabı Câiz midir? - Fatih Kalender Hoca Efendi

preview_player
Показать описание
Dövize endeksli kur korumalı, enflâsyona karşı devlet destekli türk lirası hesabı açtırmak ve bu şekilde gelir elde etmek câiz midir? Kur korumalı dövize endeksli hesap hakkında İsmailağa Fıkıh Kurulunun görüşü nedir? Kur korumalı hesap hakkında Fatih Kalender Hocanın fetvası nasıldır? Enflasyon oranında faiz caiz midir? Enflasyon oranı altında faiz caiz midir? Enflasyon farkına göre değer kaybını karşılamak câiz olur mu?

İsmailağa Fıkıh Heyeti üyesi Fatih Kalender Hoca Efendi, İsmailağa NET'e gönderdiğiniz sualleri cevaplandırıyor.

İslâmî ilimler alanında ders ve sohbetlere, kısa soru-cevap videolarına, kısa kesitlere ve gündeme ilişkin özel programlara İsmailağa NET’ten ulaşabilirsiniz. Programlarımızın daha geniş kitlelere ulaşması için beğenip paylaşmanızı rica ederiz.


İSMAİLAĞA NET | Yolumuz Sohbet

Facebook-Twitter-Instagram: @ismailaganet
Telefon: 0850 811 7777

Bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip ederek ve portalimize üye olarak yeni video, ders ve sohbetlerden anında haberdar olabilirsiniz.
#ismailağa #fetva #fetvalar #faiz #fatihkalender
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Cevabı merak edenler için: Faizli işlem olduğundan CAİZ DEĞILDİR (DK. 11:11) @Fatih Hocam: Sizi takdir ve ilgiyle izliyorum. Ancak bazen lafı çok dolandırıyorsunuz ve insanlar cevabı anlayamıyor. Nitekim bu videonun yorumlarına bakarsanız, ne demek istediğimi anlarsınız. TAVSİYE: Önce kısa ve net olarak caiz olup olmadığını söyleyin. Açıklamayı ise ondan sonra yapın. Böylece teferruatı merak edenler devamını dinler. Diğerlerinin de kafası karışmaz. Selametle...

MuratCelikkafa
Автор

09:26 "Devlet; bir takım sıkıntılardan kaynaklı paranın değer kaybını ben üstleniyorum ve ben bir şekilde cebindeki eriyen paranın erime miktarını karşılamayı taahhüt ediyorum diyor ve Devletin vatandaşlarına bir hizmeti olarak telakki edilebilir" dedi Fatih Bey... Devletin kendine ait bir varlığı yoktur, hazinedeki para yine tüm milletindir, tüm milletin parasından, sadece parası olan halkın değer kaybeden parasına aktarım yapmak nasıl bir hizmet olarak düşünülebilir?

fatihsafakkurtoglu
Автор

Konudan bağımsız olarak söylemek istiyorum Buyuklerim küçüklerin bu yazımı lütfen ciddi ye alınız evinize kimyasal şampuan deterjan sıvı sabun temizlik deterjan gibi ürünleri sokmayın eskiden büyüklerimiz ne ile temizlik yapıyor ise araştırma yapıp onu kullanınız özellikle yavrularımıza içeriğini bilmediğiniz şampuan ları kullandirmayiniz firma ismi vermem gerekirse Unilever ürünleri procter Gamble ürünleri Johnson Johnson ürünleri henkel ürünleri bunlar gibi bir sürü küresel şirket ler hem insanımızı hem suyumuzu hem topragimizi zehirliyor ve. Malesef bizde hem bunlara para kazandırıp hem vebale giriyor uz hemde zehir leniyoruz zamanınızı aldım inşallah bir kişiye bile faydamız dokunur selâm ve dua ile Allah a emanet olun...

Garipyıllar
Автор

Hocam o kadar samimisiniz ki... Öyle lafı dolandırmak yok korku yok. Doğrusu neyse o. Hocam neden uzun anlatıyor onu da söyleyeyim çünkü çok dolu. Bu videoları kimi zaman başka bir alim de izliyor kimi zaman ise açık bulmak için fırsat kollayan art niyetliler. Haliyle detaylı anlatmak gerekiyor. Allah sizlerden razı olsun. Tüm Müslümanlara kardeşlerimize yar ve yardımcınız olsun maksadımıza maksudumuza ulaştırsın inşallah.

merthan
Автор

Allah razı olsun hocam çok güzel anlatmışsınız

fatihsatyldrm
Автор

Allah razı olsun hocam
Fakirlik ne büyük bir nimetmiş ne dolara ne de döviz endexli TL mevduatina yatıracak paramız var çok şükür kafamız rahat

nabidegilna-bi
Автор

Fatih bey, caiz ve caiz olmama hususlarını gerekçeleriyle birlikte detaylı şekilde anlatarak gayet iyi ediyor ancak yorumlara bakınca görüyoruz ki; o kadar aciz haldeyiz ki şu 20 dk'lık videoyu bile dinlemeye tahammülümüz yok. Dinlediğimizi anlayabilme kabiliyetimiz ise hiç yok.
Sadece "caiz değil" deyip bitirmiş olsa bu sefer de yorumlar "Neden caiz değil?" sorularıyla dolacak.
Allahü teâlâ bizi ilim öğrenme hususunda acizlikten kurtarsın. Öğrendiklerimize ihlas ile uymayı nasip etsin.

ahmet
Автор

Hocam devlet zenginlerin parasının değerini muhafaza etmek için fakirlerin hakkından alarak zenginlere vermesi ne kadar doğru?

sametkaraca
Автор

hazineden zenginin mevduatına para vermek demek Yetimin hakkini yemek demektir . Allah kimseye yetim hakki yedirmesin.

jimmyjan
Автор

Sayın hocam,
Öncelikle güzel ve farklı durumları işlediğiniz için tebrik ediyorum.
Konu daha özet ve belki de şema ile de gösterilirse çok daha güzel olur.
Ancak Katılım bankalarının da tasarruf mevduatı sigorta fonu/BDDK kapsamında değerlendirilmesi için yasal düzenlemeden sonra, katılım bankaları ile normal bankalar arasındaki fark /yani ikisi arasında ayrım yapmak da zorlaşmıştır.
Bu sebeple katılım bankasına vadeli mevduat uygulamış olan ve bundan elde edilen kişinin katılım bankası ile yapmış olacağı akid de bir pozitif gelir/menfaat olacağından şaibelidir. Siz bunu yapmasını, ve bu geliri bankada bırakmayıp yani katılım bankasında bırakmayıp almayı, yahut bankada kalararak o gelirinden de bir sonraki dönemde ek gelir elde etmemeyi öneriyorsunuz. Bu gelir kısmının ise, şaibeli olduğu gerekçesiyle kendisinin tüketmemesini ve ihtiyaç sahibine dağıtmasını tavsiye ediyorsunuz.

Burada, bu yöntemi uygulayan şahıs, vaziyet gereği parasının değerini korumayı hedeflemiş olsun. Devlet, yani üçüncü taraf, devletliğini ifa ederken, paranın değerini korumak gayesiyle vaad ettiği katkı/hediye/ödül ne derseniz deyin vadeli mevduat gelirleri üzerinden hesap edilliyor.
Yani 100 dolarınız vardı. Bunu 1000 TL yaptınız ve vadeli mevduata yatırdınız. Bu para sene sonunda 1100 TL oldu. Ama sene sonunda 100 dolarınız varken 1100 TL niz 100 dolar etmediyse, devlet ana paranız değil bu kısmın üzerine vade gelirini ekleyerek karşılaştırıyor ve eksik kalması halinde kendi bütçesine göre bu kaybınızı telafi ediyor.

Bu durumda ise iki şaibe olur.
1- Devletin hesabını ANAPARA + VADE GELİRİ üzerinden yaptığından devletin hesabında sizin vadeden elde ettiğiniz şaibeli paranız da korunma kapsamında değerlendirilmiş olur ve siz de bunu almamış ve dağıtmış olursunuz. O halde paranızın değeri de tam olarak korunmamış olur.
2- Şaibeli olan ve öyle olduğu için de dağıtmayı tavsiye ettiğiniz parayı dağıtsanız da, devletin hediyesi ya da sunmuş olduğu imkanda zikredilen para özünde şabeli mekanizma üzerinden işlemiş olur. Siz ilk kısmı şaibeli diyerek almazken, aynı mekanizma üzerinden devletin hesabı karışık olan hediyesini kabul etmiş olursunuz.

Herkes kendi halini bilir ve kendi haline göre davranır. Faiz ile işlem yapmamak en doğrusu.

nizamyigit
Автор

Hoca her zamanki gibi net açıklamış.
Hangi şekilde olursa caiz olur, hangi şekilde olursa caiz olmaz. Gerekçeleriyle ve delilleriyle gayet güzel anlatmış.
Ama biz yine aradığımızı bulamadık. Fetva arıyoruz hocam. Yaşantımıza ve yapmak istediklerimize göre fetva arıyoruz. Ticaret ya da emlak vs yatırım yapmadan, paramızı vadeliye yatırıp, maksimum seviyede faiz getirisi almak istiyoruz. Ve buna da helaldir, caizdir denmesini arıyoruz. Ama sizin fetvalarda bunu bulamıyoruz.
He bi de bunu 2dakikalık bir videoda hemencik söyleyeni arıyoruz. Senin videolar çok uzun. Kim 20dk video izleyip de aradığı fetvayı bulacak şimdi. Ohooo

selimoz
Автор

Burada gözden kaçırılan, yada konuşulmayan çok önemli bir husus var. Devlet, o döviz karşısında kaybını üstleneceğim dediğinde, para yatıran kişinin kaybını koruyor ama bu farkı devlet kasasından karşılıyor olacak. Devlet kasası demek tüm toplumun kazancından alınan vergilerin kasası demek. Yani devlet, bankaya para yatıran kişilerin döviz karşısındaki farkını, vatandaşın cebinden ödeyeceğim diyor.

Benim helal kazancımdan, alın terimden aldığı vergiyle, gidip birilerinin açığını kapatamaz, üztelik bu hakkın sahibine sormadan danışmadan izin almadan bunu yapamaz. Esas konuşmanız gereken buydu.

azizakpnar
Автор

=faiz +kul +yetim hakkı
100.000 Parası olan faize yatırmış olana %15 faizle yıl sonunda 15.000 faiz ver. eğer döviz yıl sonunda düşmüş veya artmamışsa mevduata yatıran 115bin alacak burada sıkıntı yok bu zaten bildiğimiz faiz.
Ama döviz %40 artarsa diyelim 100bin karşılığında %40 artıp karşılığı 140.000 ise;
140.000-115.000=25000 bu farkı hazineden faize yatırana verilecek.
Milletin parasıyla faize yatıran zarar görmesin diye onu desteklemekten başka birşey değildir.

alikuzu
Автор

ÖZETİ: "... caizdir ifadesini kullanmamız MÜMKÜN DEĞİLDİR çünkü bundan fayda temin edebilmek illa ki bir bankayla FAİZ AKDİ yapmayı iktiza eder ki, bu da caiz değildir.."

yunussirin
Автор

Fatih hocayı severek dinliyoruz çokda güzel anlatıyor her şeye neden niçin diye soru soranlara güzel Bir açıklamada bulunmuş Bir Müslüman olarak Bizim de başkalarını da bilgilendirebilir memiz için bu teferruatlara çok gerek var bence🌹

ST-yqjm
Автор

Parası olanların döviz zararlarını devletin beytülmalden karşılamasında sorun yok gibi konuştunuz ama gözden kaçırdığınız bir husus var. Beytülmal tüm vatandaşlar için varsa ve dövizden de tüm vatandaşlar zarar görüyorsa bu durumda SADECE parası olanların (belki de parasını faize yatıranların) zararlarının beytülmalden karşılanması caiz midir? Tüm vatandaşların parasını, nispeten zengin olanların zararları için kullanmak, zengin olmayanlar açısından bir adaletsizlik değil midir?

Balakademi
Автор

Fatih hoca gerçekten kendisinden son derece istifade edilen bir âlim. Rabbim onun yolundan gidenlerden eylesin inşallah

Dolphinrider
Автор

Bir konu üzerine bir soru sordu maşallah
bin cevap verdiniz. Maşallah hiç sıkılmadınız ama biz sıkıldık.

logos
Автор

Beytülmalden banka ve finans kurumu aracılığı olmaksızın vatandaşın zararının doğrudan karşılanması ilk başta normal gibi görünse de zararı karşılanacak olanların sermaye sahibi olması, parası olan ve olmayan herkes tarafından beytülmalin oluşturulması, dağıtımda adaletin gözetilemecek olması gibi sorunlar Rıza sorununu doğuracaktır. Rızanın olmadığı bir iş temiz olmayacaktır. Bakara suresinde geçen "Temiz ve helal olanları yiyin" ayeti bize temiz olanı yememizi emrediyor. Değerli hocamızın olayı bu yönüyle değerlendirmesi uygun olacaktır Kanaatindeyim.

abdullahalaca
Автор

Allah'a ve ahiret gününe inanan bir milletin, babaları veya oğulları veya kardeşleri ya da akrabaları olsa bile Allah'a ve Peygamberine karşı gelenlere, sevgi beslediklerini görmezsin. İşte Allah, imanı bunların kalblerine yazmış, katından bir nur ile onları desteklemiştir. Onları, içlerinden ırmaklar akan, içinde temelli kalacakları cennetlere koyar. Allah onlardan hoşnut olmuştur, onlar da Allah'tan hoşnut olmuştur. İşte bunlar, Allah'tan yana olanlardır. İyi bilin ki, saadete erecek olanlar, Allah'tan yana olanlardır. Mücadele suresi 22.ayet

sehrisuleha