Τι είναι η Γυναικολογική Ογκολογία;

preview_player
Показать описание
Η εξειδικεύσεις στη μαιευτική γυναικολογία αποτελούν εδώ και αρκετά χρόνια πραγματικότητα. Για παράδειγμα, οι γυναίκες που αντιμετωπίζουν προβλήματα υπογονιμότητας θα αναζητήσουν λύση στους εξειδικευμένους γυναικολόγους που ασχολούνται με την υποβοηθούμενη εξωσωματική γονιμοποίηση.

Παράλληλα, είναι αυτονόητο πως κατά τη διάρκεια της κύησης οι γυναικολόγοι, εξειδικευμένοι στο μαιευτικό υπερηχογράφημα, οι οποίοι ονομάζονται εμβρυομητρικοί γιατροί, θα πραγματοποιήσουν τον ενδελεχή έλεγχο του εμβρύου υπερηχογραφικά.

Η διαγνωστική προσέγγιση και χειρουργική αντιμετώπιση των καρκίνων του γυναικείου γεννητικού συστήματος πραγματοποιείται από γυναικολόγους εξειδικευμένους στην ογκολογία. Οι γυναικολογικοί καρκίνοι, δηλαδή ο καρκίνος του αιδοίου, ο καρκίνος του κόλπου, ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, ο καρκίνος του ενδομητρίου και ο καρκίνος των ωοθηκών ταξινομούνται κατά συνθήκη σε ένα από τα τέσσερα συνολικά στάδια εξάπλωσης ή επέκτασης κατά FIGO. Ένα και δυο τ' αρχικά στάδια 3 και 4 τα προχωρημένα στάδια.

Προεγχειρητικά, ο γυναικολόγος ογκολόγος βασίζεται σε ευρήματα από την κλινική εξέταση καθώς επίσης και στα ευρήματα από εργαστηριακές εξετάσεις, όπως για παράδειγμα καρκινικούς δείκτες και απεικονιστικά μέσα, όπως το υπερηχογράφημα, η αξονική τομογραφία, η μαγνητική τομογραφία και το ΡΕΤ, ώστε να σχεδιάσει την εξατομικευμένη προσέγγιση της ασθενούς βασισμένος στις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες.

Συγκεκριμένα, η χειρουργική σταδιοποίηση των γυναικολογικών κακοηθειών περιλαμβάνει την ολική ριζική υστερεκτομή ανάλογα με το είδος της κακοήθειας, καθώς επίσης και την αφαίρεση των οργάνων που συνηθέστερα οι όγκοι αυτοί κάνουν μεταστάσεις.

Παραδείγματος χάρη, το επιπλόου, δηλαδή ενός οργάνου της κοιλιάς που θυμίζει μια κουρτίνα λίπους που ξεκινάει από το στομάχι και καλύπτει το παχύ και λεπτό έντερο. Στο επίπλουν συχνά υπάρχουν μικροσκοπικές εμφυτεύσεις καρκινικών κυττάρων. Η αφαίρεση αυτού του οργάνου ονομάζεται έπιπλοεκτομή.

Τους λεμφαδένες της λεκάνης πυέλου και αυτούς που βρίσκονται εκατέρωθεν και πάνω στην κοιλιακή αορτή., παραορτικοί λεμφαδένες. Η αφαίρεσή τους λέγεται λεμφαδενεκτομή . Η τελική χειρουργική σταδιοποίηση, εκτός από τον αυτονόητο ρόλο στη θεραπεία του καρκίνου με τη χειρουργική εξαίρεση του όγκου, θα καθορίσει και το αν θα γίνει ή όχι περαιτέρω συμπληρωματική ακτινοθεραπεία ή και χημειοθεραπεία.
Рекомендации по теме