Και άλλη μια ευρωπαϊκή χώρα το μετάνιωσε που πήρε F-35: Τώρα οι Αμερικανοί μας κάνουν ότι θέλουν

preview_player
Показать описание
Ντόμινο χωρών μετανιώνουν την απόφασή τους να αποκτήσουν την αμερικανική πλατφόρμα 5ης γενιάς F-35 Lighting II. Η νεότερη χώρα σε αυτήν την όλο και αυξανόμενη λίστα είναι η Δανία, η οποία βρίσκεται σε σύγκρουση με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ για το μέλλον της Γροιλανδίας.

Ο πολιτικός δήλωσε πως «Οι ΗΠΑ μπορούν σίγουρα να αχρηστέψουν τα αεροπλάνα απλά σταματώντας τις προμήθειες ανταλλακτικών εξαρτημάτων. Θέλουν να δυναμώσουν την Ρωσία και να αποδυναμώσουν την Ευρώπη και δείχνουν διατεθειμένοι να προκαλέσουν τεράστια ζημιά σε ειρηνικούς και πιστούς συμμάχους τους, όπως τον Καναδά, μόνο και για να επιβιώσουν».

Ο Δανός πολιτικός εξέφρασε επίσης την άποψή του πως η κύρια απειλή που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα του στην περιοχή της Γροιλανδίας είναι οι ΗΠΑ και όχι η Ρωσία, ούτε η Κίνα.

Περισσότερα βίντεο στο κανάλι μας στο YouTube: Pentapostagma TV

======================
Κεφάλαια:
0:00 - Εισαγωγή
0:03 - Δεν έπρεπε να το αγοράσουμε
2:19 - Καναδάς: Θα ακυρώσουμε τα F-35
4:53 - Σάλος με τα F-35 που πυροβολούν στραβά
7:19 - Πτήση δανέζικου F-35
7:56 - Αποφώνηση

-----------------
Ακόμη μία ευρωπαϊκή χώρα δήλωσε μετανιωμένη που επέλεξε το αμερικανικό μαχητικό 5ης γενιάς F-35 Lighting για την αεροπορία της

Ντόμινο χωρών μετανιώνουν την απόφασή τους να αποκτήσουν την αμερικανική πλατφόρμα 5ης γενιάς F-35 Lighting II. Η νεότερη χώρα σε αυτήν την όλο και αυξανόμενη λίστα είναι η Δανία, η οποία βρίσκεται σε σύγκρουση με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ για το μέλλον της Γροιλανδίας.

«Δεν Έπρεπε να το Είχαμε Πάρει»

Πιο συγκεκριμένα, πολύ πρόσφατα ο πρόεδρος της αμυντικής επιτροπής του δανικού κοινοβουλίου, Rasmus Jarlov, παραδέχτηκε δημόσια πως μετανιώνει που επέλεξε το αμερικανικό μαχητικό F-35 για την χώρα του.

Ο πολιτικός δήλωσε πως «δεν γνωρίζω εάν υπάρχει λειτουργία απομακρυσμένης απενεργοποίησης ή όχι στο F-35. Προφανώς και δεν μπορούμε να εμπιστευτούμε τους Αμερικανούς πάνω σε αυτό το θέμα. Ως ένας από τους ανθρώπους που υποστήριξαν την αγορά F-35 για την Δανία, δηλώνω μετανιωμένος. Οι ΗΠΑ μπορούν σίγουρα να αχρηστέψουν τα αεροπλάνα απλά σταματώντας τις προμήθειες ανταλλακτικών εξαρτημάτων. Θέλουν να δυναμώσουν την Ρωσία και να αποδυναμώσουν την Ευρώπη και δείχνουν διατεθειμένοι να προκαλέσουν τεράστια ζημιά σε ειρηνικούς και πιστούς συμμάχους τους, όπως τον Καναδά, μόνο και για να επιβιώσουν».

Ο Jarlov πρόσθεσε πως θεωρεί ιδιαίτερα πιθανό στο μέλλον οι Ηνωμένες Πολιτείες να απαιτήσουν την παραχώρηση της Γροιλανδίας από την Δανία, απειλώντας την Κοπεγχάγη πως θα της απενεργοποιήσουν τα οπλικά συστήματα αν αρνηθεί.

«Θα αφήσουν την Ρωσία να μας επιτεθεί εάν αρνηθούμε στο αίτημά τους. Κατ' επέκταση, η αγορά αμερικανικών όπλων αποτελεί ένα ρίσκο ασφαλείας που δεν μπορούμε να πάρουμε. Θα προβούμε σε τεράστιες επενδύσεις στην αεράμυνα, στα μαχητικά αεροσκάφη, στο πυροβολικό και σε άλλα οπλικά συστήματα τα επόμενα χρόνια και πρέπει να αποφύγουμε τα αμερικανικά όπλα με κάθε δυνατό τρόπο. Ενθαρρύνω τους συμμάχους και τους φίλους μας να κάνουν το ίδιο» τόνισε.

Ο Δανός πολιτικός εξέφρασε επίσης την άποψή του πως η κύρια απειλή που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα του στην περιοχή της Γροιλανδίας είναι οι ΗΠΑ και όχι η Ρωσία, ούτε η Κίνα.

«Η Κίνα δεν έχει παρουσία στην Γροιλανδία. Καμία απολύτως και ούτε έχει πρόθεση να καταλάβει την περιοχή. Ούτε η Ρωσία έχει κάτι τέτοιο στα σχέδιά της. Η μόνη απειλή που αντιμετωπίζει αυτήν την στιγμή η Γροιλανδία προέρχεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες χρησιμοποιούν νοητές απειλές από την Κίνα και την Ρωσία για να δικαιολογήσουν την πρόθεσή τους να προσαρτήσουν την περιοχή τάχα για να την προστατεύσουν» έκλεισε ο αξιωματούχος.

Διαβάστε το άρθρο:

-----------------
Όλες οι τελευταίες ειδήσεις στο site:
-----------------
#F35
#Ευρώπη
#ΠολεμικήΑεροπορία

==========
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Να τους γυρίσουμε πίσω και τα φ16 τότε σοβαρευτειτε λίγο

achilleasnikolaou
Автор

Το F-35 είναι όντως ένα από τα πιο σύγχρονα Α/Φ στον κόσμο, αλλά παρουσιάζει πολλά τεχνικά προβλήματα, χαμηλή επιχειρησιακή διαθεσιμότητα και δεν είναι αυτό που εξυπηρετεί καλύτερα τις επιχειρησιακές μας ανάγκες. Μπορεί να είναι ιδανικό για μία προσβολή ενός στόχου σε μεγάλο βάθος, αλλά δεν είναι το κατάλληλο Α/Φ για το στενό επιχειρησιακό περιβάλλον του Αιγαίου. Εκτός εάν δεν το αγοράζουμε για αυτό.
Καταρχάς έχει πολύ υψηλό κόστος απόκτησης, αλλά και συντήρησής σε όλο τον κύκλο ζωής του. Στις ανακοινώσεις που έχουν γίνει φαίνεται ότι το κάθε Α/Φ θα κοστίσει περί τα 200 εκατομμύρια και σε αυτό δεν περιλαμβάνονται πυρομαχικά.
Το λειτουργικό κόστος επίσης είναι πολύ υψηλό και υπολογίζεται σε περίπου 39.000 € ανά ώρα πτήσης (συντήρηση, καύσιμα, προσωπικό), καθόσον λόγω προηγμένης τεχνολογίας απαιτούνται εξειδικευμένες δεξιότητες συντήρησης και ακριβά ανταλλακτικά.
Ο Καναδάς για τα 88 Α/Φ F-35 που αγόρασε θα δαπανήσει περί τα 67, 8 δις ευρω σε βάθος 35ετίας, ή 770 εκατ για το κάθε Α/Φ. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα για τα 20 Α/Φ που πήρε θα δαπανά κατά μέσο όρο τα επόμενα 35 χρόνια περί τα 440 εκατομμύρια ευρώ. Τα στοιχεία αυτά είναι εκτιμήσεις αλλά η πραγματικότητα μπορεί να είναι και χειρότερη. Τώρα το κατά πόσο η χρεωκοπημένη από τα Μνημόνια Ελλάδα μας αντέχει μια τέτοια αφαίμαξη ας το απαντήσουν οι αρμόδιοι.
Τα χαρακτηριστικά μη ανίχνευσης από ραντάρ (stealth) που διαθέτει το F-35 του προσδίδουν μεν ένα σημαντικό επιχειρησιακό πλεονέκτημα, αλλά όταν αυτό φορτωθεί πλήρως με πυρομαχικά για να εκτελέσει μία επιθετική αποστολή, τότε αυτά τα χαρακτηριστικά μειώνονται σημαντικά. Επίσης η διατήρηση της ιδιότητας αυτής απαιτεί εξειδικευμένη συντήρηση που θα πραγματοποιείται στο εξωτερικό και φυσικά με επιπλέον κόστος.
Για την εισαγωγή του νέου τύπου Α/Φ θα απαιτηθούν νέες εγκαταστάσεις στις μονάδες της πολεμικής αεροπορίας, ειδική εκπαίδευση στο χειρισμό και τη συντήρηση, γραμμή ανταλλακτικών, κλπ. Έτσι άλλη μία φορά θα έχουμε το γνωστό πρόβλημα της πολυτυπίας το οποίο και κοστοβόρο είναι, αλλά και δεν εξασφαλίζει υψηλή επιχειρησιακή διαθεσιμότητα.
Επίσης σε μία τόσο μεγάλη αγορά, για μία ακόμη φορά η Ελλάδα δεν συμμετέχει σε κανέναν υποκατασκευαστικό έργο και δεν μπαίνει σε κανένα πρόγραμμα, απλώς αγοράζει ένα έτοιμο προϊόν με μηδενική συμμετοχή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας.
Σε όλα τα παραπάνω θα μπορούσε κάποιος να πει ότι εμείς θέλουμε το καλύτερο για τις ΕΔ και δεν μας ενδιαφέρει το κόστος. Εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε το πιο σημαντικό μειονέκτημα του Α/Φ, το οποίο είναι η εξάρτηση του σε συνεχή υποστήριξη (λογισμικό και ανταλλακτικά) από τον κατασκευαστή (Lockheed Martin). Είναι τόσο περίπλοκη η σχεδίαση και κατασκευή του Α/Φ που στην πράξη δεν θα πετά εάν δεν θα το θέλει ο κατασκευαστής. Αυτό και μόνο θα έπρεπε να μας κάνει να αρνηθούμε αυτήν την αγορά, αφού η χρήση του δεν θα αποφασίζεται αποκλειστικά από εμάς. Ο χρόνος θα δείξει ποια είναι η πραγματικότητα, αλλά τότε θα είναι αργά. 
Δυστυχώς άλλη μία φορά η απόφαση αγοράς σύγχρονων αμυντικών συστημάτων, λαμβάνεται με πολιτικά κριτήρια και όχι με βάση τις επιχειρησιακές ανάγκες των ΕΔ. Όταν σε λίγο θα σταματήσουμε να παράγουμε ακόμη και σφαίρες και βλήματα πυροβολικού, λόγω απαξίωσης της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, τότε κάθε συζήτηση για πλεονεκτήματα του F-35 στον δικτυοκεντρικό πόλεμο και τα συναφή θα είναι επικίνδυνοι βερμπαλισμοί.

frankgrispos