Kayseri Şehir Rehberi | Ceymax Official

preview_player
Показать описание
Kayseri, İç Anadolu’nun Ankara ve Konya’dan sonra üçüncü büyük kenti ve sanayi merkezidir. Kayseri’nin 16 ilçesi vardır. Hacılar, Kocasinan, Melikgazi, Talas, Akkışlar, Bünyan, Develi, Felahiye, İncesu, Önvatan, Pınarbaşı, Sarıoğlan, Sarız, Tomarza, Yahyalı, Yeşilhisar şehrin ilçeleridir.

Kayseri Coğrafyası
Kayseri’nin yüzölçümü 17.043 km²’dir. İç Anadolu’nun Kızılırmak bölümünde yer alır. Kuzeyinde Yozgat ve Sivas, bastısında Niğde ve Nevşehir, güneyinde Adana, güneydoğusunda Kahramanmaraş ve doğusunda Malatya vardır. Şehrin denizden yüksekliği 1050 metredir.

Kayseri Nüfusu
Kayseri ilinin nüfusu 2021 yılı verilerine göre, bir önceki yıla nazaran 12.902 artarak 1.434.357 olmuştur.

Kayseri Ekonomisi
Kayseri’de KSS kapsamında 3500’e yakın iş yeri vardır. İlse 8 KSS aktiftir ve 3 sanayi bölgesi bulunmaktadır. Şehrin ekonomisinde Kayseri Serbest Bölgesi de önemli bir konuma sahiptir. Aynı zamanda Kayseri Serbest Bölgesi aynı zamanda Türkiye’nin en büyük serbest bölgesi alanına sahiptir.

Kayseri maden varlığı açısından da zengin bir il olmakla birlikte yer altı zenginlikleri, asbest, altın, bakır, kurşun, çinko, demir, diyatomit, fosfat, jips, kaolen, krom, kum ve çakıl, manganez, mermer, tuğla ve kiremit, turbadır.

Tarımi ise şehrin ekonomisinde, sanayi, ticaret ve ulaştırma sektörlerinden sonra gelir.

Kayseri Mutfağı
Kayseri’nin mutfağında, mantı, pastırma, sucuk, sucuk içi, çemen, fırınağzı, kayseri ketesi, pehli, yağlama ön plana çıkar. Ayrıca Nevzine tatlısı da Kayseri’ye özgü bir tatlı çeşididir.

Pastırma ve sucuk, Kayseri’nin adıyla özdeşleşmiş iki meşhur lezzettir. Kayseri’nin bu iki lezzeti ününü yurt dışına dahi duyurmuştur. Kayseri’nin mutfağı genel olarak unlu ve etli besinlerden oluşur. Hamur işlerinin arasında en yaygın olan, Kayseri Mantısı’dır.

Kayseri Gezilecek Yerler

Kayseri’nin uzun tarihi, şehirdeki tarihi yapıların sebebidir. Şehirde görülmesi gereken tarihi alanlardan biri ise Kültepe’dir. Kayseri’nin tarihin 6 bin yıl önce dayandıran belgelerin ortaya çıktığı Kültepe, şehrin merkezine 24 km uzaklıkta bulunur. Hititlerin, Anadolu’da kurduğu ilk kentin kalıntısı olan höyük ve Karum’dan oluşan Kültepe Ören Yeri içerisinde yönetim binaları, dini yapılar, ev, dükkan ve atölye kalıntıları da bulunuyor. Kültepe, Anadolu’daki ilk yazılı tabletleri barındırır ve dünyanın ilk organize ticaret merkezidir. Asur çivi yazısıyla yazılan tabletler, dönemin siyasi ve hukuki ilişkini gösteren mektuplar, mühür ve anlaşma metinleri bu alanda bulunur. Söz konusu Kültepe tabletleri 2015 yılında UNESCO Dünya Belleği listesine alınmıştır. 1948 yılından itibaren Türk Tarih Kurumu ile Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü adına bölgede kazılar yapılıyor bu kazılarda çıkarılan tarihi eserler ise Kayseri Arkeoloji Müzesinde sergileniyor.
Рекомендации по теме