Δ. Καπούνης στον ΣΚΑΪ: «Δεν μας καλύπτουν τα μέτρα στήριξης, μια ζωή οι παραγωγοί την πατάνε!».

preview_player
Показать описание
Την ώρα που οι αγρότες αποφάσισαν να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους και προχωρούν σε αποκλεισμούς εθνικών και επαρχιακών οδών ο Πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, Δημήτρης Καπούνης, μίλησε στους «Αταίριαστους» του ΣΚΑΪ για τα αιτήματα των παραγωγών και τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Ο Δ. Καπούνης μίλησε ζωντανά στην εκπομπή από μία σύγχρονη κτηνοτροφική μονάδα του νησιού μας, στην οποία θα βρει κανείς καινούργιας παραγωγής ζώα που, όπως ο ίδιος διευκρίνισε, «θα τα δώσει η Ε.Α.Σ. στους κτηνοτρόφους για να τους ενισχύσει περισσότερο ώστε να σταθούν στα πόδια τους και να παραμείνουν στο επάγγελμα». Πρόσθεσε, δε, ότι «τον Ιανουάριο έκλεισαν στη Νάξο άλλοι τρεις στάβλοι και ένας ακόμα ίσως κλείσει, ενώ για να σταθεί ζητά οικονομική βοήθεια από την Ε.Α.Σ. (η οποία φυσικά θα την δώσει σε βάθος πενταετίας)».

Έπειτα, ο Δ. Καπούνης ρωτήθηκε για το κόστος παραγωγής και υπογράμμισε πως «έχει εκτοξευθεί και δεν μπορεί να μαζευτεί πλέον, ειδικά εδώ στο νησί, που το αφορά η νησιωτικότητα η οποία όμως δεν λαμβάνεται υπόψη. Να αναφέρω ένα παράδειγμα: ποτίζαμε από γεωτρήσεις με 7 ευρώ/ώρα και τώρα το κόστος είναι 28,30 ευρώ/ώρα. Πώς δικαιολογείται αυτό το κόστος και πώς θα το καλύψει ο παραγωγός; Ακόμη, το πετρέλαιο είναι ακριβότερο στη Νάξο από την υπόλοιπη Ελλάδα λόγω νησιωτικότητας και δεν ξέρουμε πού θα φτάσει».

Σε ερώτηση για το αν καλύπτουν τους παραγωγούς τα μέτρα στήριξής τους που εξήγγειλε η κυβέρνηση, ο Δ. Καπούνης ξεκαθάρισε: «Όχι. Λ.χ., η επιστρεπτέα είναι 3 ευρώ/στρέμμα. Ένας παραγωγός μπορεί να έχει 50 στρέμματα αλλά να καλλιεργεί και να δηλώνει στο ΟΣΔΕ τα 30, άρα θα πληρωθεί 90 ευρώ – ούτε το ένα τρίτο του ντεπόζιτου του πετρελαίου δεν μπορεί να αγοράσει με αυτό το ποσό! Στο ρεύμα, στα αναλώσιμα, στα φυτοφάρμακα, τα ίδια. Επιπλέον, μπορεί η Ευρωπαϊκή Ένωση να έδωσε σωστά τα χρήματα των αποζημιώσεων στην Ελλάδα αλλά η κατανομή που έγινε δεν ήταν σωστή και μειώθηκε κατά 30-35%. Δεν μπορεί να λέει ο Υπουργός Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λ. Αυγενάκης, ότι θα διαπραγματευτούμε εκ νέου την ΚΑΠ για να δούμε τι λάθη έχουν γίνει και λίγο αργότερα ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, να δηλώνει πως ο ίδιος διαπραγματεύτηκε την ΚΑΠ και πως έγινε το καλύτερο δυνατό. Δεν μπορεί ένας Υπουργός να αδειάζει τον Πρωθυπουργό».

«Από εκεί και πέρα», κατέληξε ο Δ. Καπούνης, «έχουμε κάποια αιτήματα που είναι σοβαρά και πρέπει να τα εξετάσει η Πολιτεία και να σταθεί δίπλα στον Αγρότη και στον Κτηνοτρόφο. Λέμε ότι μειώθηκαν οι τιμές κάποιων προϊόντων στο ράφι, νομίζετε όμως ότι οι αλυσίδες και οι έμποροι έχασαν τα κέρδη τους; Όχι! Το γάλα, από 1,70 και 1,65 που το έπαιρνε ο παραγωγός, έχει φθάσει στο 1,20 και στο 1,40. Μειώθηκαν, δηλαδή, τα κέρδη των παραγωγών, που μια ζωή αυτοί την πατάνε!».
Рекомендации по теме