Εξόρμηση στα Τζουμέρκα με τον Ορειβατικό Καλαμάτας(VIDEO)

preview_player
Показать описание
Το μασίφ των Τζουμέρκων βρίσκεται στη Δυτική Ελλάδα κυρίως στο διαμέρισμα της Ηπείρου με το βόρειο τμήμα του την Κακαρδίτσα να ανήκει στο Ν. Ιωαννίνων και το νότιο κύριο τμήμα του στο νομό Άρτας. Το νότιο τμήμα ενώνεται με την Κακαρδίτσα στην απόληξή της τον απόκρημνο Κρυάκουρα ενώ χωρίζεται απ’αυτή από το Μελισσουριώτικο ποταμό. Τα Τζουμέρκα γεωτεκτονικά ανήκουν στην ορογεννετική ζώνη της Πίνδου αποτελώντας το ΝΔ μέρος από το κεντρικό τμήμα της, την Αθαμανική Πίνδο.

Έχουν έντονο ανάγλυφο το οποίο χαρακτηρίζεται από επιβλητικές βραχώδεις ασβεστολιθικές κορυφογραμμές, ψηλές κορυφές, χαράδρες με πολύ επικλινείς πλαγιές, υποαλπικά οροπέδια, καθώς και πυκνό υδρογραφικό δίκτυο με πολλούς ποταμούς, χειμάρρους μόνιμης και εποχικής ροής και πάρα πολλούς καταράκτες. Σημαντική θέση κατέχει ο Καλαρύτικος ποταμός που ουσιαστικά αποστραγγίζει τα νερά από τα Τζουμέρκα στον Άραχθο καθώς δέχεται και νερά από πολλούς χειμάρρους ή μικρότερους ποταμούς όπως ο Ματσουκιώτικος και ο Μελισσουριώτικος.

Όπως αναπτύσεται η οροσειρά (στο εξής θα αναφερόμαστε στα νότια, κυρίως Τζουμέρκα μόνο) από βορρά προς νότο οι ψηλότερες και σημαντικότερες κορυφές είναι η Στρογγούλα (2107 μ.), η Πλάκα (2364 μ.) και το Καταφίδι (2393μ.). Το κλίμα της περιοχής είναι ηπειρωτικό ορεινό με δριμύ χειμώνα με πολλές χιονοπτώσεις με συνέπεια εκτεταμένη και παρατεταμένη μέχρι και το Μάιο- Ιούνιο χιονοκάλυψη. Ο παγετός ή και ο ολικός παγετός είναι επίσης κάτι το συνηθισμένο. Το ιδιαίτερο ανάγλυφο σε συνδυασμό με τις κλιματικές συνθήκες προσδίδουν ιδιάιτερη δυσκολία στην ανάβαση στις κορυφές των Τζουμέρκων. Στενές κόψεις, εκτεθειμένα περάσματα και τραβέρσες, λούκια με έντονα μεγάλες κλίσεις, απότομες πλαγιές, απουσία μονοπατιών και σήμανσης καθιστούν την ανάβαση προκλητική, πολύ δυσκολότερη από μια απλή πεζοπορία και απαιτούν ευχέρεια στην κίνηση σε αλπικό πεδίο και πολύ καλή φυσική κατάσταση.
Рекомендации по теме