Türkiye enerjide nasıl dışarıya bağımlı hale geldi? I DW Haber

preview_player
Показать описание
YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!

#DWHaber'de bugün:

00:00 Bülten özeti

01:25 📌Savaş iç politikayı nasıl etkiler?

Rusya'nın Ukrayna'yı işgaline son vermesi için diplomatik çabalar ve taraflar arası görüşmeler sürerken, Rusya ve Batı arasında giderek artan gerilimin nereye varabileceği belirsizliğini koruyor. Türkiye ise bir yandan arabuluculuk çabalarını sürdürüyor, bir yandan da, bu belirsizlik içinde artan enerji fiyatlarının da vurduğu ekonomisini ayakta tutmaya çabalıyor. Peki, Türkiye'ye çok yakın bölgedeki bu savaşın iç politikaya ne gibi etkileri olabilir? Seçimlerin 2023'te olmasına rağmen, erken seçim tartışmaları sürekli gündemdeyken, savaş partilerin oy dağılımına nasıl yansır? İşte analistlerin öngörüleri…

05:38 📌Enerjide dışa bağımlılık

ABD'nin Rusya’dan petrol ithalatını yasaklamaya bir adım daha yaklaşmasıyla petrol fiyatlarındaki artış hızlandı. Küresel fiyat artışları, enerjide dışa bağımlı olan Türkiye'de ekonomik riskleri artırıyor. Peki, Türkiye’nin rezervleri hangi düzeyde, bu tabloya hangi politikalar neden oldu? Enerji politikaları uzmanı Necdet Pamir ile konuştuk. Pamir, Türkiye'de yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanılmamasının yanı sıra özelleştirmelere dikkat çekiyor.

10:06 📌Yaşlı doktorlar tekrar görev başına

Türkiye'de Sağlık Bakanlığı, 65 ila 72 yaşındaki doktorları yeniden göreve çağırdı. Buna göre bakanlık veya bağlı kuruluşlarında çalışmış olan hekim ve uzman hekimler yeniden kamuya atanabilecek. Türk Tabipleri Birliği'ne göre bunun nedeni son dönemde rekor düzeye çıkan yurt dışına hekim göçü. TBB Başkanı Prof. Şebnem Korur Fincancı, "Bu, bir süre sonra bizi tedavi edecek bir meslektaşımız kalmayacak anlamına da geliyor" uyarısında bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan ise bugün hekim göçüne dair açıklamasında, "Gidiyorlarsa gitsinler. Üniversiteleri yeni bitiren doktorlarımızı buralarda istihdam eder, buralarda yola devam ederiz" dedi.

13:47 📌"Bergen" filminin hikayesi

Şarkıcı Bergen, hayatı ve öldürülmesiyle Türkiye'de kadına yönelik şiddetin sembol isimlerinden. Bergen'in hayatını anlatan film ise tam da Dünya Kadınlar Günü'nde Türkiye'nin en fazla seyirci çeken sinema yapımı. Ama eğer katilin ikamet ettiği Adana'nın Kozan ilçesinde yaşıyorsanız, bu filmi izleyemiyorsunuz çünkü "Bergen" burada yasak. Yoğun tepki çeken bu yasağı ve "Acıların Kadını"nı değil, güçlü bir kadını beyazperdeye aktarmayı amaçlayan senaryonun nasıl tasarlandığını, filmin senaristi Sema Kaygusuz ile konuştuk.
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

keşke bağımlılık sadece ve sadece dışarıdan enerji ile yetinseydi...

alpaslancelik
Автор

Ülkede hic enerji olmadı ki bağımlı hale gelsin. Ülkede petrol, doğalgaz, kömür neredeyse yok. Az miktarda çıkardığımızda elektrik üretimi için kullanılıyor.

idris
Автор

Egitimli insanlar ulkede gelecegi parlak gormedigi icin gidiyor😔

fundataskiran
Автор

Savaşın olduğu ülkede bile bu kadar artış olmadı

adaletinruhuvekalbiforever
Автор

'ben hep 50 liralık alıyorum' diyen arkadaş nereye kadar gidebilecek bakalım, bu gidişle 😔

panda_invention
Автор

Dünya ve Türk Emekçi Kadınlar Günü kutlu olsun
8 Mart 1857’de New York’ta yer alan bir dokuma fabrikasında çalışan 40 bin işçi, 16 saatlik işgününün 10 saate indirilmesi ve ücretlerde artış yapılması talebiyle greve başlamıştı.
Kadınların örgütlediği eylemi durdurmak isteyen polis, kadın işçilere saldırmış, fabrikanın patronlarının da desteğiyle binlerce işçi fabrikaya kilitlenmişti. Bu sırada çıkan yangında içeride kilitli kalan işçilerden 129’u yanarak yaşamını yitirmişti.

vatanozgurlluktartslmaz.
Автор

Kömür ve doğalgazla çalışan santraller yerine yenilenebilir enerjilere yatırım yapılsaydı eğer bu durumda olmayacaktık ..

tamadichikuribayashi
Автор

Binalara yalıtım yapın enrjide tasarruf bu şekilde sağlanır ..bu çok önemli lütfen araştırın..360 gün güneş ☀️☀️☀️ var güneş enerjisi kullanımı çok çok az

adaletinruhuvekalbiforever
Автор

yapilan en iyi haber programi tebrik ederim

kukubeta
Автор

Tepedekiler çalıp çalıp yedikleri için dışa bağımlıyız. Satmadıkları yer kalmadı…

nikoc
Автор

bir de kitap mı çıkarıyormuş? sinirlenmemek elde değil.

ddsavk
Автор

Başlık saçma olmuş... Her yerden enerji fiskiriyoda bizmi keyfe bağımlı hale geldik!? Meyve sebze buğday saman vs desen tammda

daghan
Автор

Tarafsız habercilik anlayışınız gözlerimi yaşarttı! Türkiye geçmişte de enerjide dışa bağımlıydı. Bu pek çok ülke açısından geçerli. Almanya aldığı doğalgazın çoğunu Rusya'dan alıyor. Türkiye son 15-20 yıldır yenilenebilir enerjide önemli bir mesafe kat etti. Şu anda geçmişe nazaran daha az bağımlıyız. Rüzgar kurulu gücünde Avrupa üçüncüsüyüz. Dünya genelinde de iyi bir noktadayız. Algı operasyonu yapmayın! Ben de muhalifim ama siz algı operasyonu yapıyorsunuz.

bars
Автор

Sözde dış politikada gücünü ortaya koyan ve Dünya beşten büyüktür söylemini yapan iktidar. Enerji kaynakları konusunda o kadar da cesur davranamıyor. O işler öyle canlı yayında Fransız Devlet Başkanına nota vermekle Avrupa ülkelerine sömürgeci demekle keşke olsaydı ancak ne yazıkki keşfedilen enerji kaynaklarının rafine dilmesi ve dağıtımı bile yabancı şirketlerin elinde. Enerji kaynakalarının hepsinde %90 dışa bağımlı ülkenin siyasi olarakta güçlü olması hayal.

RamazanAltinisik
Автор

Zaten hep bağımlıydık soru mu bu şimdi?

serkantemiz
Автор

Bizim ekonomik gücümüze göre en mantıklı nükleer enerji biz bir alman ekonomisi değiliz bütün enerjiyi yenilenebilirden karşılıyalım, yoksa bana kalsa bende yenilenebilir isterim fakst bütün ülkeyi yenilenebilir enerji ile elektrik üretmek demek bizim biyumuzu aşan bir maliyet çıkarıyor, nükleerde nispeten pahalı fakat karşılığında korkunç büyüklükte bir enerji üretiyor ama yenilenebilir enerjide durum böyle değil o yüzden ilk etapta nükleer şart

hasanklncarslan
Автор

Enerjin yoksa batıda nükleer santral yapmayınca ve o teknolejiyi vermeyince bağımlı olmak çok normal

husampehlivan
Автор

Atılan başlık başlı başına bir manipülasyon aracı Türkiye her zaman enerjiye dışarıdan bağımlıydı şimdi bu hale gelmedi yani aksine enerji alanında yapılanlar yeni yeni bağımsızlığa doğru gittiğimizi gösteriyor

mmad
Автор

Başlık gayet algıya oynuyor, Türkiye Cumhuriyeti ne zaman enerjide dışa bağımlı değildi ki?

hasanunlukilinc
Автор

bu cehape varya bu cehape hepsini cehape yaptı

wolfieblack