O nouă formă de guvernământ apare în Orientul Mijlociu

preview_player
Показать описание
Una dintre relatările principale de aici, din nord-estul Siriei, e apariția unei forme reprezentative de guvernare care să reprezinte popoare precum kurzii, creștinii și arabii. Forma de guvernare se dorește a conserva libertatea religioasă și a sublinia rolul femeilor în societate.
E vorba de Administrația Autonomă din Nord-estul Siriei, pe scurt, SANDS, care controlează o treime din teritoriul Siriei, porțiunea dintre Tigru și Eufrat, zonă unde locuiesc vreo patru milioane de oameni.
După revoluția siriană din 2011, regimul Assad a început retragerea administrației din nord-estul Siriei și localnicii au trebuit să lupte cu al-Qaeda și apoi cu SI. Aceste două evoluții majore au făcut ca oamenii din regiune să inițieze o nouă formă de guvernare, nemaivăzută până acum în Orientul Mijlociu.
„Cu adevărat, după cum spuneam mai devreme, SANDS, în forma actuală, reprezintă toate minoritățile din nord-estul Siriei, de la kurzi, arabi, sirieni, turkmeni și altele.”
E un sistem federal de guvernare, ca și în SUA, dar unde rolul femeii e unul prioritar. Documentele prescriu ca 40% din corpul reprezentativ să fie format din femei.
După revoluția din nordul și estul Siriei din 2011, femeile din Siria, mai ales din partea de nord, s-au dovedit a fi capabile în toate domeniile și au început prin a se alătura armatei, forțelor Kasedek și armatei siriene, luptând cot la cot cu bărbații și reușind eliberarea aproape a întregii regiuni. Implicarea lor s-a extins și în administrație. Sigur că o femeie poate elibera, susține și poate face parte din campaniile militare, dar poate fi potrivită și pentru munca administrativă.
De ce e aceasta o prioritate?
Fiindcă femeile reprezintă jumătate din societate. Bărbații și femeile împreună formează o societate completă.
În acest sat e unul din centrele regionale pentru femei, menit să le pregătească pentru rolul lor în societate. S-a făcut loc și pentru creștini.
„Ni s-a dat permisiune, în contextul administrației din nord-estul Siriei, și astfel, vom putea continua. În ce privește biserica, putem să ne manifestăm credința în deplină libertate.”
Noul guvern a emis un contract social încă din 2014. În preambul stă scris că documentul proclamă un nou contract social, bazat pe coexistența reciprocă și pașnică și înțelegere între toate componentele societății.
Se afirmă protecția drepturilor și libertăților omului și reafirmă dreptul oamenilor la autodeterminare.
„E ceva complet nou în Orientul Mijlociu și aș spune că și în lume.” Jurnalistul liber Karlos Zurutuza relatează despre acest guvern de câțiva ani încoace: „Acești oameni încep de la zero după zeci de ani de represiuni ale regimului Assad. Încă din 2012, când au eliberat teritoriile, au început un proces de reconstrucție a societății civile, integrând diferitele componente sociale din regiune, kurzi, arabi, armeni.”
Zaratuza mai spune că acest experiment unic ar putea crea o punte de legătură înspre vest: „E un experiment în curs de desfășurare, care are loc pentru prima dată în istorie, care s-ar putea extinde în regiune. În afară de aceste locuri, nu mai există ceva similar.”
Ei se inspiră privind la SUA și Europa: „Îmi place America. Poporul american e liber, e un popor democratic și în regiunea de aici dorim să creăm un model asemenea țărilor europene, dar între musulmani, creștini, yazidiți, o comunitate ca o mică Europă în Orientul Mijlociu.”
Se dorește ca SUA să joace un rolîn această nouă democrație: „Cu adevărat, Trump e președintele unei națiuni mărețe și noi, cei din nord-estul Siriei, împreună cu armata americană și soldații coaliției internaționale, am reușit să facem multe lucruri și să atingem obiective globale, nu doar pentru nord-estul Siriei, fiindcă am luptat cu cea mai mare amenințare teroristă din lume. De aceea dorim ca SUA, acea națiune măreață, să joace un rol care susține independența și creează un proces politic care să deservească toate minoritățile din nord-estul Siriei și din Siria în general.”
Totuși Zurutuza spune că aceasta e o democrație fragilă: „Granița cu Turcia e chiar aici, în apropiere. Erdogan își prezintă în public planurile și regimul controlează centrul orașului Qamishli. Apoi mai sunt încă o mulțime de facțiuni islamiste jihadiste precum Daesh. Deși SI mai are puține teritorii aici, lupta nu s-a terminat.”
Liderii spun că speranța lor e să răspândească această nouă democrație în toată Siria și nu să formeze o altă țară. Rămâne de văzut dacă va reuși să supraviețuiască destul de mult timp pentru ca acest vis să devină realitate.
Știre difuzată în emisiunea Jerusalem Dateline 264 - februarie 2019, la Alfa Omega TV.
Рекомендации по теме