86 Uitslag warmtepomp onderzoek! Deel 1

preview_player
Показать описание


• Kijk voor de door ons geteste Infraroodpanelen op:

Ondersteun de vlogs met een donatie:

In deze vlog deel ik de uitslag van het onderzoek naar warmtepompen.

Wanneer ik ga kijken naar het type woning dan valt op dat er veel kijkers vrijstaand wonen of in een hoekhuis of in een twee onder een kap woning wonen. En dat bij het merendeel de isolatie van de woning best op orde is.
Bij de oppervlakte van de woning die structureel verwarmd wordt zien we dat het gemiddelde oppervlakte ligt rond de 119 m2.
Hier had een vraag over de gezinssamenstelling een goede toevoeging geweest.
Dan de vraag over het type warmtepomp valt duidelijk op dat de lucht-lucht warmtepomp bijna 50% betreft. En dat een ander groot deel de lucht-water warmtepomp is. Hier vinden we natuurlijk de mensen met vloerverwarming.
Wanneer we het gemiddelde gasverbruik uitrekenen van de periode voor de warmtepomp dan komen we op een gemiddelde uit van 1313 m3
Het aantal kW van de warmtepompen is eigenlijk best wel breed verdeeld valt mij op. Maar daar in de volgende vlog meer over.
Wanneer we het gemiddelde gasverbruik uitrekenen met de warmtepomp dan komen we op een gemiddelde uit van 321 m3
Bij deze vraag had natuurlijk ook de optie 0 moeten zitten.
Gemiddeld genomen is dat een besparing van een kleine duizend m3aan gas per huishouden.
Wanneer we het gemiddelde verbruik van de wp gaan berekenen dan komen we uit op een 2500 kWh aan stroom.
Eigenlijk zijn dit cijfers die behoorlijk overeenkomen met ons eigen situatie.
Uitgaande van de tarieven van het prijsplafond van 2023 komen we op een besparing uit van gemiddeld 436 euro per jaar. Een vraag die hier zeker gesteld had moeten worden is of het extra stroomverbruik gecompenseerd kan worden met zonnepanelen. Want dan is de besparing natuurlijk veel hoger.

Een vraag die ik later nog heb toegevoegd is de vraag of men al geheel van het gas af is. Dat blijkt bij 36,6% al het geval.
Bij de vraag of mensen hun huis goed warm krijgen antwoordde 90 % voldoende, voldoende of uitstekend. Dat is dus positief.
Ook opvallend is dat maar zo'n 10 % van de mensen met een warmtepomp last heeft van storingen. Dat is minder dan dat de berichten in de media soms doet vermoeden.
Wel geeft de overgrote meerderheid aan dat de buitenunit wel eens in de ontdooistand gaat. Dat is bij de lucht-lucht warmtepompen natuurlijk wel vervelender dan de lucht-water warmtepompen.
Wat me ook opvalt in de antwoorden is dat de overlast van het geluid van de buitenunit beperkt is. Ook prettig om te zien.
De overgrote meerderheid gebruikt de warmtepomp voor het verwarmen. Hierin zie je ook weer een zelfde verhouding terug zoals bij de verhouding lucht-lucht en de lucht-water warmtepomp. Deze laatste groep zal ook het warm water hiermee realiseren.
Wat mij ook positief verraste was het feit dat de overgrote meerderheid tevreden is het met systeem wat ze hebben en dat maar een kleine groep ontevreden is. Daar ga ik volgende keer iets dieper op in want daar zaten wel wat overeenkomsten in.

Bij de prijs van het systeem ontstaat ineens een zeer gemêleerd beeld.
De gemiddelde prijs kom zo'n beetje uit op 4374 euro. Maar de prijzen lopen enorm uiteen afhankelijk van het systeem waarvoor gekozen is. Ook opvallend is de enorme diversiteit in de verschillende merken.

Volgende keer ga ik op zoek welke mensen nu zeer tevreden zijn over hun systeem en wat ze dan hebben. Zowel duur als goedkoop. Maar ook welke mensen nou niet tevreden zijn over hun systeem en waarom en wat daar de mogelijk oorzaak van zou kunnen zijn.
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Ik heb in 2021 een Elga Ace laten installeren en ben van 1200M³ naar 100M³ gegaan (SWW). Verbruik is gemiddeld iets minder dan 1500kWh. Officieel is het een hybride warmtepomp maar ik heb hem stand alone draaien.

Wat mensen vaak ook vergeten is dat een gas gestookte cv ketel ook best wat stroom kan gebruiken. De waterpomp van de cv en de vloerverwarming samen gebruikten bij mij 90W, m'n warmtepomp gebruikt meestal rond de 290W.
De 2e week in Januari gaf mij bij -8 een piek verbruik van 930W met een gemiddeld verbruik van 15kWh per dag.

timommering
Автор

Heb vloerverarming, zat er helaas al in in onze nieuwbouw woning maar komen gewoon weer radiatoren aan de muur, echt verschrikkelijk die vloer verwarming in alle opzichten, vlot weer over naar straling warmte door radiatoren. Heb ik nog een vraagje, hoe gaat dat werken met een hybride warmtepomp als men (volgens Hugo idee) iedereen na 2026 geen gasketel meer mag/kan aanschaffen als je GEEN hybride warmtepomp wilt. Moet men dan een ketel uit het buitenland halen? (persoonlijk heb ik het idee dat dit plannetje van onze Hugo nooit inwerking gaat treden en geschrapt gaat worden (ook gezien het overvolle stroomnet en wat allemaal nog meer).

ftc-nl
Автор

Ik heb een vraag en weet niet waar die te stellen dus probeer het hier onder de lezers en vluggers. Ik ben op dit moment een woning aan het renoveren en nu is mijn keus gevallen op een haard cv zonnepanelen warmtepomp. Waarom kan ik mijn haard cv gebruiken voor warm water vloerverwarming etc maar produceert deze nog geen energie terwijl warmte energie oplevert dus in mijn idee zou dat een mooie aanvulling oplossing zijn. Ik kon nergens vinden waarom dat niet gebeurd terwijl thermo energie juist heel rendabel kan zijn. Je kan zelfs met de warmte een molen laten draaien dus dat zou ook nog een toepassing kunnen zijn. Waarom doen wij dat niet ?

cheryseone
Автор

Mis een gedegen en vooral onpartijdig onderzoek over pro en contras van HR ketel versus warmtepomp....

joszoet
Автор

Waarom is de ontdooistand van een lucht-lucht-warmtepomp vervelender dan die van de lucht-water-warmtepomp?

Ik ga richting 750€ besparing voor 4/2023 t/m 3/2024, met een investering van 5000€ voor de warmtepomp. En dat met radiatoren uit 1989. Als ik over een tijdje vloerverwarming laat installeren verwacht ik dat het plaatje gunstiger wordt.Daarbij heb ik de opbrengst van de zonnepanelen niet meegerekend. Ik vermoed dat mijn huis toch beter geïsoleerd is dan ik weet èn met een tweepersoonshuishouden, stoken we natuurlijk ook lang niet overal (woonkamer en badkamer eigenlijk).
Mijn hybrideinstallatie heeft afgelopen winter geen gas verbruikt voor verwarming, afgezien van één nacht 5m³ toen ik een storing had (die achteraf eenvoudig op te lossen bleek)

Zonnepanelen voor de warmtepomp werken alleen goed met saldering (of met een accu wanneer terugleveren duurder wordt), want de koude dagen wanneer de warmtepomp hard moet werken is er ook onevenredig weinig zon. De zonnige dagen in de winter, warmt de zon het huis ook al goeddeels op. Dat verschil is echt heel groot. Het gros van de dagen dat er meer dan 2kWh elektriciteit opgewekt werd door de panelen, leverde ik ook elektriciteit (al minimaal) terug.

j.p.hendrix
Автор

Interessante resultaten. Was is het responsaantal van de enquête?

teamlimbra
Автор

Prijs laten maken net geen 10K dus wij zijn buitenbeentjes.
Met ons gasverbruik is dat totaal niet haalbaar. de terug verdientijd is te lang zelfs zonder onderhoudskosten.

Zoals altijd wel informatief je videos

clipsonplextorfield
Автор

Ik denk dat het aantal respondenten echt omhoog kan. Als je nog eens zoiets doet dan via facebook of insta gas geven en vragen om te delen. Ik weet dat onze dochter zeer ontevreden is met hun systeem wat ook nog eens erg duur was. Ik had haar dan kunnen wijzen op dit onderzoek (en misschien heb ik dat zelf wel over het hoofd gezien hoor) In vond in elk geval de cijfers leuk.

Gerrit-JanvandenBerg
Автор

Is er bij de prijs van het systeem uitgegaan van het brutobedrag of van het bedrag na aftrek subsidie? Of is dit niet zodanig gevraagd en is dit een gemengde prijs en zijn daarom de verschillen zo groot?

landmanp
Автор

Oef een terug verdien tijd van pak weg 40 jaar met die gemiddelde besparing, en ze gaan maar 20 jaar mee. Ik wacht nog een paar jaar tot ze minimaal de helft goedkoper zijn. Plus het is nogal fijn om te kunnen verwarmen als het net eruit ligt. Terinfo met de gashaard uiteraard cv zou ook niet werken ^^

AciDCooL
Автор

ENERPHIT kwaliteit renovatie 25kwh/m2 dat is de oplossing

vdzprojecten
Автор

Dus 400 besparing van een 4000 kosten systeem (ex onderhoud) dat meestal geen 10 jaar meegaat, maar zich naar 10 jaar terugbetaald.
Buiten de storingen die je met gas niet hebt..
Makkelijke keuze toch?

marceljansen