6284 SAYILI KANUN NE KADAR KORUYUCU? | Kadına Şiddet!

preview_player
Показать описание
#akademiklink #kadınaşiddet #bakanlık
Kadına yönelik şiddet, uzun bir süredir ülke gündemimizin en önemli konu başlıklarından biri. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'ndan aldığımız izinle Avukat Büşra ve Avukat Aslı hocamızı konuk aldık. Kadına şiddet konusunda "koruyucu tedbirler" neler, 6284 kanun nedir, bu kanunun uygulamasının detayları nedir ve şiddetin önlenmesi nasıl mümkün olabilir? Hepsi ve daha fazlasını sizler için sorduk!

🔸 Instagram ve Twitterda da farklı içeriklerimiz ile sizleri bekliyoruz:

Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Normalde devlet yetkililerinn yapması gereken sorgulamaları ve halkı aydınlatma görevini üslenmişsiniz yine 👏👏 Teşekkürler. Vergilerimiz doğrudan size gitse anca gerçek bir teşekkür olur ama...

pars
Автор

Başarılı olunabilmesi için yasaların tarafsız ve kimseyi kayırma dan uygulaması gerekir. İyi çalışmalar Behçet bey

GünayYıldız-ml
Автор

İnsanları kanunlar korumaz hocam onları uygulamak korur …

MuratHoca.
Автор

Bu aydınlatıcı yayın için emeği geçenlere teşekkürler

ferdapoyraz
Автор

Hocam 10+ yıl kadın sığınma evlerinde aktif çalışmış bir psikolog olarak şunu rahatlıkla yazabilirim; kanun olarak eksiğimiz yok, uygulamalar sorunlu ve tedbirlerin getirdiği uygulamaların caydırıcılığı yok. Çok fazla kadın yeniden hayata döndürüldü, eğitim hayatına başlatıldı, devam ettirildi ve kendi ayakları üzerinde durabildi ama eğer kendileri istiyorlarsa yapabildik bunu. Gerek yargıda gerekse de kolluk kuvvetlerinde ciddi sıkıntılar yaşanıyor. Müşteki olduğum ve bilir kişi olarak katıldığım davalarda hakimler kadınların yaşadıkları yerleri davalıya söylediler. Polisler kadının şiddet nedeniyle kaçtığı kocasını ve ailesinin sığınağa getirdiler. Size daha bir sürü yaşanmış örnek sayabilirim. Feodal bir zihniyet var, bu zihniyet değişmedikçe kanunlar ne olursa olsun sonuç hep benzer oluyor.

milenajesenska
Автор

Elinizse sağlık hocam. Büşra ve Aslı hocamızında teşeklür ederiz.

My_name_is_laM_
Автор

*Nafaka konusu*

Behçet hocam benim annem 26 yıllık eski eşinden(benim peder) boşandı. Evliliğinin çoğu ev hanımı olmakla geçti. Haliyle bir şey de eklemedi kendine, geleneksel aile yapısı yani baba çalışır kadın evde kalır. Boşandıktan sonra bu kadına 1500 tl nafaka reva görüldü. Adamın hem emekli hem kendi maaşı hem de arazisi falan var üstüne bunlara rağmen yani. Yoksulluk nafakasıymış 1500 tl :D

Bununla birlikte çevremde 2 adam var bu durumun tam tersi. Birinin geliri ortalama 70 bin lira falan, 2 yıl evli kaldığı karısına 50 bin lira nafaka ödüyor. Karısı zaten çalışıyor ailesinin de kendisinin de durumu iyi. Ayrıca bilerek evlenmiyor 50 bin tl nafaka kesilmesin diye. Adamın eli kolu bağlı.

Diğeri de 40 bin lira kazanıyor fabrikada mavi yaka. 1 yıl yaşadığı eski eşine kendi kazandığı kadar nafaka ödüyor üstüne manitası var dost hayatı yaşıyorlar yani.

Aklım almıyor nasıl iki tarafa da bu kadar acı çektirebilir bir yasa. Ne benim anamın hayatını gözlemleyip geçinebileceği bir fiyatı birileri istişare edip biçti ne de o iki kadının hayatına maddi durumuna ve ilişkilerine vs bakılıp nafaka almaması gerektiğine karar verildi.

Bu olayın iki tarafa da yüklediği acılar büyük. Bazı insanlar dayanamıyor, maaşını nafaka olarak vermeye, kendisine 5 kuruş kalmamasına, üstüne üstlük verdikleri bu paraların başka hemcinsleriyle eğlenceye harcanmasına. Hiç öyle biri olmasalar da ömür boyu aklından çıkmayacak kötü şeyler yapılıyorlar bu sürüklemeler sonucunda. Belki bin pişman ama sonuç olarak oluyor. Daha geçen haberlere çıktı adam eski karısı ve onun sevgilisini vurmuş. 6284 kesinlikle düzenlenmeli ve yeni denetimler gelmeli. Sistem açıkları kapatılmalı.

turplexx
Автор

Emeği geçen herkese çok teşekkürler, çok faydalı bir program olmuş avukatlar çok güzel, yalın bir dille her şeyi açıklamaya çalışmışlar.

Orhantorn
Автор

Emeğiniz için teşekkürler, gayet ele alınası bir konu. Aslı Hanım'a da özellikle teşekkür ederim, gayet akıcı ve anlaşılır bir dille anlattı.

AnonimBilgin
Автор

Aslı hocam o kadar yetkin ve hakim bir şekilde ele almış ki konuyu soluksuz izledik, elinize emeğinize sağlık 🌸. Ülkemizde mesleğinde bu kadar başarılı kadın avukatlar görmek gençlerimize örnek olmakta, tebrik eder başarılarınızın devamını dileriz ❤

ezgiaysusahin
Автор

hocam daha videonun yarisindayim ama 'en dogru ihbar nasil yapilabilir' kismi ve ozellikle iki kadin avukat secmeniz beni cok mutlu etti. her ne kadar inkar etmeye calissak da boyle konularda hemcinslerimiz ile daha guvenli his olusuyor.

toplum olarak gercekten gidecek daha cok yolumuz var 🙁 dinledikce dusunebildigim tek sey bu, halk olarak.

akira
Автор

Eger arkanizda olan bur aileniz varsa ne mutlu . Allah razi olsun ailemden ve avukatimdan Gece lambalari bile kapali bir araba ile beni baska bir şehre götürüp, yeni hayat kurmami sagladilar. Allah kimseye böyle zor günler yaşatmasın.

defneates
Автор

Çok güzel ve bilgilendirici bir program olmuş buradan programa katkı sağlayan aile sosyal bakanlığına teşekkür ediyorum avukat hanımlar çok bilgilendirici güzel bilgiler verdiler aile sosyal bakanlığı hukuk işleri genel müdürümüz Özge aydiş TOY hanıma saygılarımızı iletiriz

enesekinci
Автор

Bu konu hakkında ne kadar eksik bilgimiz varmış. Bizi aydınlattığınız için teşekkür ederim. Özelllikle "kadının beyanı esastır" meselesi ne kadar da mantıkla oluşturulmuş. Suistimale açık olduğunu dusunuyordum ben de ama tedbir amacli olusu cok mantikli geldi. Devlet, ben beyanı esas alıyorum, nolur nolmaz koruyorum. Şiddettin varlığını ispat etmek mahkemenin işi diyor yani. Elbette risk alamaz ve beyanı esas sayar. bu konudaki bilgi kirliliği azalır umarım.

sngyk
Автор

Büşra ve Aslı hocalarımın ağzına sağlık

arduh
Автор

Çok değerli konuyu bizlere bilgilendirdiğiniz için çok teşekkür ederim hocam.🙏🙏🙏

SametŞahin-ez
Автор

Öncelikle avukat hanımlara saygımız var fakat gerçekte olanlar şu şekilde ;
Kadın şiddete uğrar genelde kades basar polis hızlı şekilde adrese intikal eder kadını ve şiddet uygulayanı alır polis merkezlerinde savcıdan talimat alınır eğer çok önemli bir yaralanması yok ise bıcakla veya silahla genelde savcı talimatı mevcutlu(gözaltı vermez) istemez, dosya ikmalen olur . Kâğıt üzerinde önleyici tedbir adı altında şiddet uygulayana uzaklaştırma verilir Oda imzalar çeker gider uzaklaştırması olduğu evde uyur sabahta kalkar işine gücüne bakar, uzaklaştırma falan boş kimsenin uymadığı kendi gönlüne kalmış bir şey isterse uyar istemesse uymaz, kadın şönime genelde gitmek istemez orda anlatıldığı gibi her imkanı sağlayan şu bu falan abartıldığı gibi bir ortam yoktur.tazyik hapsi denilen şeyi vermek çok nadir olur hakim isterse oda, bakanlığın 183 ekipleri ararsa kadın onlar işi üstünden atar yardımcı olmaz polise yönlendirir, uygulamada herşey polisten beklenir ama polisin bütün mağdur kadınların kapısında bekleyecek kadar ekip ve personeli imkan olarak yoktur.cezalar bu konuda caydırıcı değildir.kanun okunduğunda o yapılır bu yapılır rehabilite edilir kurs verilir falan deniyor mağdur kadınlara gidin yaşamış birine sorun kaçı yapılır anlatsın . Sadece mecburiyetten belli süre barınma imkanı sunarlar . Polis o kadar şüpheliyi alır gerekeni yapar ama adam ifade verip serbest kalır, uzaklaştırmayı ihlal eder yine ifade alınıp serbest taki o kadını canından edene kadar . Bence burda avukat hanımların anlattığı gibi toz pembe bir işleyiş yok asıl yaşayan kadın mağdurlara sormak konuşturmak gerekir, ayrıca sert önlemler almak gerekir kadına şiddete tutuklama sevk edilmeden ve hepsine elektronik kelepçe takılmadan bu iş çözülmez . Ayrıca o şiddete uğrayan kadınada iş bulup kendi ayakları üzerinde durması mutlaka sağlanması lazım . Benim düşüncem bu yönde .

haliloksuz
Автор

Bu söyleşiyi 2 kadın ile yapmaniz çok tarafsız ve objektif olmuş hocam teşekkürler.

twitchedits
Автор

Yorumlarda erkeklerin olayları genelleştirme çabası(erkeklerde mağdur oluyor tarzı) Ülkedeki erkeklerin düşünce yapısını çok güzel açıklıyor. Bunlarla bir yere varılmaz ne yazık ki.

busragoksu
Автор

Koruyucu tedbir mağdur olduğunu iddia eden kişiyi koruma odaklı olursa hukuk adaleti sağlamış olur. Yalnız mağdur olduğu sabit olmayan kişiyi koruyacağız diye şüpheli odaklı (geçici uzaklaştırma, geçici adres değişikliğine zorlama, geçici gözaltı, vs.) koruyucu tedbir sağlanmaya çalışılırsa hukuk mağduriyet sağlamış olur. Aksi ispatlanana dek herkes suçsuzdur ilkesi yanlış eylemlerle bazen aksi ispatlanana dek herkes suçlıdura dönüştürülüyor maalesef.

VelitKanat