Haarlemmermeerspoorlijnen Deel 1 (4K)

preview_player
Показать описание
Nieuwersluis- Vinkenveen

Gefilmd met een DJI Mini 3 Pro

Het traject Aalsmeer – Uithoorn werd geopend op 1 juli 1914. Ruim een jaar later (1 december 1915) werd de spoorlijn Uithoorn – Nieuwersluis-Loenen geopend. Door onder andere de concurrentie van de autobus en de crisis van de jaren 30 daalde het aantal reizigers fors. Dit zorgde voor langdurige financiële problemen, waardoor uiteindelijk het reizigersvervoer op het traject Aalsmeer – Uithoorn in 1936 gestaakt werd. In 1950 volgde Uithoorn – Nieuwersluis-Loenen.

Vanwege de aanleg van de A2 werd er in 1954 een spoorwegovergang aangelegd in de snelweg. Er waren ooit plannen voor de bouw van een viaduct, maar wegens de hoge bouwkosten hiervan is de overweg blijven bestaan tot 1986, toen de spoorlijn werd gesloten. Het goederenvervoer op het traject Aalsmeer – Uithoorn kwam in 1973 ten einde. Tussen 27 en 30 maart 1974 werd het tracé tussen Uithoorn en Nieuwersluis gebruikt voor filmopnamen voor de oorlogsfilm The Hiding Place. Een deportatie-trein werd voor de opnamen getrokken door locomotief 57 van Hoogovens.[1] Dertien jaar later eindigde ook het goederenvervoer op de rest van de spoorlijn. De laatste goederenrit werd gemaakt op 31 mei 1986.

Veel oud spoorwegmaterieel van de Nederlandse Spoorwegen maakte zijn laatste rit over deze spoorlijn naar sloperij Koek, die gevestigd was op het terrein van het voormalige station Mijdrecht. Na de sluiting van de spoorlijn verhuisde de sloperij naar het Westelijk Havengebied in Amsterdam.

Na de volledige sluiting van de spoorlijn werd deze gefaseerd opgebroken. Het traject Aalsmeer – De Kwakel was in 1975 als eerste aan de beurt, gevolgd door De Kwakel – Nieuwersluis-Loenen in 1987. In het begin van de 21e eeuw werden delen van de voormalige spoorlijn 'opgeknapt'. Op diverse tracés verschenen fiets- en wandelpaden. In de jaren 10 werden de fundamenten van wachtpost 19 opgegraven en werd tussen Mijdrecht en Vinkeveen het Bellopad geopend. Een wandelroute over de voormalige spoorlijn inclusief diverse informatiepanelen.[2]
Рекомендации по теме