Γιατί Στολίζουμε Δέντρο τα Χριστούγεννα; | Χριστουγεννιάτικα Έθιμα

preview_player
Показать описание
Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και σήμερα απαντάμε στο μεγάλο ερώτημα: Γιατί στολίζουμε Χριστουγεννιάτικο Δέντρο;

Αν θέλεις να στηρίξεις το Επικό Podcast και το κανάλι The Mythologist μπορείς είτε μηνιαία στο:
είτε με μια δωρεά στο:

Μπορείς επίσης να μας και στα social media:

Υποτιτλισμός από τον Νίκο Δενισλή

Είμαι ο Κωνσταντίνος ή αλλιώς The Mythologist και μέσα από τις σπουδές μου στην αρχαιολογία έμαθα να αγαπάω τη Μυθολογία!

Αποφάσισα να μοιραστώ μύθους για θεούς, ήρωες και τέρατα αλλά και άλλες περίεργες ιστορίες εδώ στο YouTube!

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί στολίζουμε δέντρο τα Χριστούγεννα; Αν ναι τότε αυτό το βίντεο θα σας λύσει την απορία!

Τι σχέση μπορεί να έχει το χριστουγεννιάτικο δέντρο με την Γερμανία, τον Όθωνα και του Προτεστάντες;

Επίσης, θα μάθουμε γιατί στην Ελλάδα παλιά στολίζαμε καραβάκια, τι σχέση μπορεί να έχει αυτό με τον Άγιο Νικόλαο αλλά και μια γιορτή των Αρχαίων Ελλήνων, τα Πυανόψια στα οποία οι άνθρωποι στόλιζαν και εκεί δέντρα και ξεκίνησε από τον Θησέα και τη μάχη του με τον Μινώταυρο!
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Θέλετε να δούμε σε επόμενο βίντεο αν υπάρχει Άγιος Βασίλης;

TheMythologist
Автор

είστε υπέροχος άνθρωπος μιλάτε πολύ σοφιστικέ κ παλι θα ξαναζητήσω Παρασκευή για τα γλυκά σας θαυμάζω

ΜαριαΖερβου-γζ
Автор

ευχαριστώ το κανάλι κ θα το συνεχίσω για τον μύθο μ σρεσε πάρα πολύ ο μυθιστηριογραφως ήταν θαυμα

ΜαριαΖερβου-γζ
Автор

Μας δινεις εμπνευση για να ψαξουμε και οι ιδιοι για την μυθολογια :) Ευχαριστούμε για τα βίντεο !!!

konstantistrataki
Автор

Σύμφωνα με τη ιστορία στη αρχαιότητα την ίδια περίοδο με τα Χριστούγεννα, οι αρχαίοι γιόρταζαν μια γιορτή αφιερωμένη στον Ήλιο, μετά λοιπον από το βίντεο σου για τη προέλευση του Αγ.Βασιλη, κάνε ένα βίντεο για αυτή τη γιορτή.

ΠάρηςΔίγκας
Автор

Θα άξιζε μελλοντικά μια αναφορά για το πως δημιούργησαν τα κάλαντα και πως συσχετίζονται με το αρχαιοελληνικό έθιμο της Ειρεσιώνης. Πολύ καλή δουλεία ακόμη μια φορά.

spirossym
Автор

Σημαντικό να θυμόμαστε ότι στην Αρχαία Ελλάδα αυτή την εποχή από τον Νοέμβριο μέχρι τον Δεκέμβριο στόλιζαν την ειρεσιώνη, δηλ ένα δενδράκι ή κλαδί ελιάς, στο οποίο κρεμαγαν καρπούς και έριον< είριον (μαλλί προβάτου, πρβ ερίφιον).

zodiac
Автор

Και τώρα κατάλαβα γιατί στολιζουμε καραβάκι στο δικό μου σπίτι. 1)επειδή ο παππούς μου ήταν ναυτικός, 2)επειδή ο προστάτης της εκκλησίας που ζω είναι ο Άγιος Νικόλαος.

μαριαΜηλιωτη-νβ
Автор

θελω να μαθω κ για τα κάλαντα είστε ❤
κε λουκοπουλετο λεγην είναι τόσο που σε συναρπαζη την Παρασκευή καλής σας νύχτα γανηθηκατε αρ

ΜαριαΖερβου-γζ
Автор

Πολύ ωραία, σε παρακολουθώ όποτε μπορώ. Απλά βλέπω τώρα τα παλιά σου βίντεο. Περίμενα να ακούσω κάτι για ειρεσιώνες, αγερμούς, ποιος γεννήθηκε σε σπηλιά 25 Δεκεμβρίου που ήταν υιός Θεού και σωτήρας, κάλαντα που φέρεται να τα έγραψε ο Όμηρος στη Σάμο.. ίσως σου δώσουν ιδέα για τα φετινά Διονυσούγεννα ;) συνέχισε ότι κάνεις.

BabisKiliaris
Автор

Δύο προτάσεις. Ταλος και μηχανισμός των Αντικυθήρων..

ΣτέλλαΜαρκάκη-ιτ
Автор

Ναιιι θέλουμε κιαλλα χριστουγεννιάτικα βίντεο 😁😁

spraypaintpiano
Автор

Πολύ καλός, όπως πάντα.
Θα ήθελα να ρωτήσω αν μπορεί να γίνει ένα βίντεο που να εξετάζει αν ο Dante Alighieri, τα έργα του και φυσικά η θεία κωμωδία έχουν σχέση με την αρχαία ελληνική μυθολογία.
Ευχαριστώ.
You are : il migliore dei migliori.

χρήστοςμαραβέλιας-οθ
Автор

Μου αρέσουν πολύ τα βίντεο σου είμαι καινούργια

ΠαναγιώταΜπρακουμάτσου-εθ
Автор

Πώς θα πέρναγαν τα Χριστούγεννα ο Ηρακλής, Ο Περσέας, ο Ιάσονας, ο Αχιλλέας κι ο Οδυσσέας ? Με πιανόψεια ? Αν γράφονται έτσι 😅

phillmor
Автор

Είσαι πολύ καλός, εύγε.
Θα ήθελα την γνώμη σου για την ειρεσιώνη σε σχέση με τον στολισμό.
Και μια παράκληση με όλο τον σεβασμό στο πρόσωπο σου. Η λέξη mood, αρκετά κακόηχη κατά την γνώμη μου, δεν γίνεται να αντικατασταθεί από την αντίστοιχη ελληνική;
Ζητώ την κατανόηση σου για την παρατήρηση

roulaskalkotou
Автор

Στην πραγματικότητα το σημερινό χριστουγεννιάτικο δέντρο είναι βυζαντινό έθιμο και όχι δυτικό όπως ευρέως διαδίδεται, στην Ελλάδα μαε ήρθε ως αντιδάνειο.
Το Χριστουγεννιάτικο δένδρο και μάλιστα ως μετεξέλιξη της αρχαίας Ελληνικής «Ειρεσιώνης», όχι μόνο δεν απαγορευόταν στο Βυζάντιο αλλά αντιθέτως κατά την εορτή των Χριστουγέννων «…κατά διαταγήν του επάρχου της (κάθε) πόλεως, ου μόνον καθαρισμός των οδών εγένετο, αλλά και στολισμός διαφόρων κατά διαστήματα στηνομένων στύλων με δενδρολίβανα, κλάδους μύρτου και άνθη εποχής .
(Φαίδωνος Κουκουλέ, Τακτικού Καθηγητού του Πανεπιστημίου Αθηνών και Ακαδημαϊκού «Βυζαντινών Βίος και Πολιτισμός» τ. στ΄, σελ. 152).
Ο πρώτος μάλιστα που σκέφθηκε να στολίσει τα κλαδιά του έλατου με πολύχρωμα κεριά, άσπρα, κίτρινα και κόκκινα ήταν ο βυζαντινός αυτοκράτορας Μιχαήλ Γ΄ο Μέθυσος (842 – 867 μ.Χ.). Μια παραμονή Χριστουγέννων διέταξε τους αυλικούς του να τοποθετήσουν κατά τη διάρκεια της νύχτας ένα μεγάλο έλατο στην πλατεία του Ταύρου, όπου βρίσκονταν και τα ανάκτορα. Έπειτα ο ίδιος με μια σκαλωσιά κρέμασε στα κλαδιά του δέντρου διάφορα σε μέγεθος κεριά. Τα κεριά αυτά τα άναψε, τη στιγμή που σήμαναν οι καμπάνες καλώντας τους πιστούς στην Εκκλησία. Τα κεριά έμειναν αναμμένα αρκετή ώρα και ο κόσμος που περνούσε από την πλατεία του Ταύρου και έβλεπε το φωτισμένο έλατο, υπέθετε ότι βρισκόταν μπροστά σε ένα θαύμα.
Αυτό άρεσε στο λαό και έτσι τον επόμενο χρόνο αρκετοί άρχοντες του Βυζαντίου επανέλαβαν το σκηνικό με τη διαφορά ότι αντί να στολίσουν κάποιο δέντρο του κήπου τους, στόλιζαν τα σπίτια τους. Με τον καιρό η συνήθεια αυτή εδραιώθηκε τόσο πολύ στη συνείδηση του λαού, ώστε γενικεύθηκε και έμεινε σαν έθιμο.
Ο καθηγητής της Χριστιανικής Αρχαιολογίας Κώστας Καλογύρης υποστήριξε ότι το έθιμο του δένδρου δεν έχει ξένη προέλευση, αλλά ανατολίτικη (βυζαντινή). Την άποψή του αυτή στηρίζει σε ένα συριακό κείμενο που υπάρχει σε χειρόγραφο στο Βρετανικό Μουσείο.
(ADD 17265 του 13ου αιώνα) πληροφορούμεθα ότι το έτος 512 μ.Χ ο αυτοκράτορας Αναστάσιος Α΄ έκτισε ένα Ναό στο Tur Abdyn της βόρειας Συρίας και μαζί με άλλα αφιερώματα πρόσφερε ” …δύο μεγάλα ορειχάλκινα δένδρα τα οποία ήταν στημένα στις δύο πλευρές της Ωραίας Πύλης του Ιερού Βήματος.
Στα φύλλα των δένδρων υπήρχε θέση για φώτα που τρεμόσβυναν.
Εκατόν ογδόντα λύχνοι για κάθε δένδρο και πενήντα αργυρές αλυσίδες από πάνω έως κάτω.
Σ’ αυτές ήταν κρεμασμένα μικρά αντικείμενα από χρυσό, ασήμι ή χαλκό, όπως κόκκινα αυγά, κρατήρες, ζώα, πτηνά, σταυροί, στέφανα, κουδουνάκια, σκαλιστά τσαμπιά σταφύλια, δίσκοι…”.

Στο κείμενο του Παύλου Σιλεντιάριου (του 563 περίπου) “Έκφρασις της Αγ. Σοφίας Κων/πόλεως” και στην “Έκφρασιν του άμβωνος της Αγίας Σοφίας”, περιγράφονται αναλυτικά τα φώτα του τέμπλου και του άμβωνα του μεγάλου Ναού.
Στο επιστύλιο του τέμπλου υπήρχαν μεταλλικά δένδρα σε σχήμα κώνου (πυρσόμορφα δένδρα) όμοια με λεπτόφυλλα κυπαρίσσια, όπου αντί για καρπούς είχανε φώτα σε σχήμα κωνοειδές και βεβαιώνεται ακόμα η χρήση φωτεινών τεχνικών δένδρων (δενδρόμορφα πολυκάνδηλα) σε όλο το Ναό.
Το δένδρο στη χριστιανική θεολογία και λατρεία παραπέμπει στο δένδρο του Παραδείσου (της γνώσεως του καλού και του κακού) και είναι γνωστά τα ψηφιδωτά δένδρα στην παλαιοχριστιανική βασιλική του Αγ. Δημητρίου στη Νικόπολη της Ηπείρου και αλλού.
Από τις Κατακόμβες ακόμα, ο Χριστός συμβολίζεται ως το “δένδρο της ζωής”, ο φοίνικας γίνεται το σύμβολο της αθανασίας, η ελιά το σύμβολο της Παλαιάς και της Καινής Διαθήκης κλπ.

Πάντως η ανάμνηση του βυζαντινού Χριστουγεννιάτικου στολισμού με στηνόμενους στύλους με δενδρολίβανα επιβίωσε στα Πρωτοχρονιάτικα κάλανδα: «Αρχιμηνιά κι αρχιχρονιά ψηλή μου ΔΕΝΔΡΟΛΙΒΑΝΙΑ…»
Αξίζει να σημειωθεί ότι η φάτνη η οποία τοποθετείται στην βάση του Χριστουγεννιάτικου δένδρου αποτελεί επίσης ελληνικό έθιμο από την εποχή του Βυζαντίου «Οι Βυζαντινοί κατά την ημέραν των Χριστουγέννων…εσχημάτιζον σπήλαιον και εν αυτώ ετοποθέτουν στρωμνήν εφ’ ής ετοποθέτουν παίδα, τον Ιησούν παριστάνοντα…» (Φαίδωνος Κουκουλέ, Τακτικού Καθηγητού του Πανεπιστημίου Αθηνών και Ακαδημαϊκού «Βυζαντινών Βίος και Πολιτισμός» τ. στ΄, σελ. 151).

Geoma
Автор

(Βάση του βίντεο με τον Πάνα) ομοιότητες χριστιανισμού με δωδεκάθεο

theodosiszachariou
Автор

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι το έλατο έχει πυραμίδες σχήμα κι αν συμβολίζει τη ζωή...;

ΚατεριναΠαπακωνσταντινου-υζ
Автор

Ο λόγος που δεν λαμπάδιαζαν τα δέντρα μάλλον η αιτία είναι το χιόνι...τώρα για το δέντρο ήξερα ότι έχει σχέση με το δέντρο της ζωής, αλλά δεν μπορώ να το πω με σιγουριά!!!

nikoscrow