Destek bulamayan yerli otomobil | Kısıtlı imkanlarla geliştirilen EVT S1

preview_player
Показать описание
Hayaller büyük olduktan sonra, imkanlar sınırlı da olsa ortaya heyecan verici sonuçlar çıkabiliyor. İşte onlardan biri de EVT S1. Hacettepe Üniversitesi'ndeki bir düzine genç mühendisin 2012 yılına başladığı yerli ve milli elektrikli otomobil projesi, destek bulamadığı için iptal olmuş, büyük bir fırsat kaçmıştı. Henüz elektrikli otomobiller bu kadar revaçta. değilken başlayan proje, genç mühendislerin tutkusuyla meyvelerini vermiş ancak buna rağmen destek bulunmadığı için üretime girememişti.

#yerliotomobil #elektrikliotomobil #evcar
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

şu an maddi imkansızlıklarla mücadele eden bir takımın üyesi ve bir sponsorluk ekibi lideri olarak bu videoyu gözlerim dola dola izledim. Çukurova Üniversitesi bünyesinde Formula Student yarışlarına katılmak için gece gündüz çalışan bir ekibiz. takımımızın çoğunluğu otomotiv mühendisliği öğrencinden oluşuyor, ben ise makine mühendisliği öğrencisiyim.

Bu sene aracımızı tamamlamak için derslerimizden arta kalan zamanlarımızı hatta gecelerimizi harcadık. Ancak, deprem bizi beklenmedik bir şekilde vurdu ve yüzümüze tokat gibi çarptı. Zaten maddi imkansızlıklar nedeniyle tamamen gönüllü olarak yaptığımız 4. aracımızı tamamlamak artık hepimize hayal gibi geliyor.

Depremde kaybettiğimiz arkadaşlarımızın yasını tutmak zor iken, onlarla beraber emek verdiğimiz aracın sadece bir demir yığınına dönüşmesini kabul etmek daha da zor geliyor. Takım kasamızdaki son paramızı bile belki de artık katılamayacağımız bir yarışın giriş ücretine verdik, resmen sıfırı tükettik diyebilirim.

Artık takımımızın konuştuğu telegram gruplarından uzun zamandır ses gelmiyor. Bu aracın bitirilmesi, hepimizin ortak hayaliydi ve sadece bir tur bile olsa kendi ürettiğimiz araba ile okulun önünde dönmek istiyorduk. Şimdi çoğumuz mezun olacağız ve belki de hepsi sadece bir buruk anı olarak kalacak.

Sabaha karşı hangarda yaptığımız makarnaları, kaynaktan kör olup gözlerimize koyduğumuz patatesleri, sonra kızartıp yemeye çalışmalarımızı, ev tipi fırında karbon fiber pişirmelerimizi hatırlıyorum. EVT s1 aracı yapmak için gece gündüz ter döken abilerim ve ablalarımın hatta meslektaşlarımın içindeki buruk hissi derinden hissediyorum.

Ancak, pes etmek yok. Biz o aracı yapacağız. Belki bu seneki yarışta yer alamayacağız, belki biz değil, arkamızdan gelenler olacak. Ama o araç o yarışa girecek ve kazanacak. İşte o gün, bu burukluk bir nebze de olsa geçecek. Kusura bakmayın, uzun uzun yazdım ama içimi dökmeye ihtiyacım vardı. Okuyan ve manevi olarak bize destek veren herkese şimdiden teşekkür ederiz.

kursatkinay
Автор

EVT S1 çok iyi hatırlıyorum. O zaman haberlerden öteye gitmedi araç ticari olarak yata girişimcilik desteği alamadı. Zamanlada unutuldu gitti. Hikayesi yarım kaldı bu aracın... 2012 yılından bu güne kadar geliştirmeye devam edilseydi bugün daha farklı bir aracın hikayesini dinliyor olurduk. Bunca zaman içinde sadece rant varsa projeler itibarlaşıyor.

f.burakcandan
Автор

Hacettepe Otomotiv Mühendisliği mezunu biri olarak en büyük gurur kaynağımdır. Bizzat hangarımızda içine bindim ve yakından inceleme şerefine eriştim. Özellikle Engin hocanın liderliğindeki ekibin çalışması detaylarını bilince inanılmazdır. 4 yıl boyunca her dönem bu aracın nasıl kaderine terk edildiğine şahit oldum. Umarım yeni projelerin kaderi aynı olmaz.

mustafasercan
Автор

Bizim yetkililer, düzgün olani değil rantı çok olanı destekler.

alperk
Автор

Hem kendileri adına hem de TÜRKİYE adına böyle bir fırsatı kaçıran ülkemin zenginlerine yazıklar olsun

Kurtdereli
Автор

Özel sektörün şu dönüşümü yakalayamaması gerçekten çok acayip. Halbuki minimum yatırıma(bu tür projeler için) maksimum kazanç sağlayabilirlerdi.

emremetinn
Автор

Vay be haberi daha önce duymuştum proje için çok üzüldüm mühendisler adına sevindim ama keşke alanında devam etmelerini isterdim gönlümce.
Diğer taraftan her seferinde konulara bakış ve sunum şekli hayretler içinde bırakıyor her videoda teşekkürler Erdi Özüağa

arjin
Автор

Abi ben ilk defa duydum projeyi ve hayretle izledim. Böyle bir projenin desteklenmemesi akıl alır gibi değil. EVT S1 ekibi gibi bir ekip gördüm iş hayatında fakat yeteri destek alamadıkları için onlarda dağılıp gittiler, çok üzücü bir durum. EVT S1 hikayesi için teşekkürler Erdi abi.

semihaydn
Автор

EVT S1 zamanında destek alsaydı ülkemize ciddi katkısı olurdu ama Togg'a verilenin binde biri kadar bile destek görmedi. Ben bir ODTÜ'lü olmama rağmen Hacettepelilerin bu projesine çok saygı duyuyorum. Ben yerlerinde olsaydım başka ülkede şansımı denerdim, yine de gitmemişler. Bunu tekrar hatırlattığınız için Teşekkürler.

stumpycool
Автор

Hacettepe Teknokent çok iyi hatırlıyorum destek vermediler çünkü siyasi çıkar yoktu işin içinde. Hatta web sitelerine girince girişte destek olmadığı için faaliyetlerimizi durdrumak zorunda kaldık çok üzülmüştüm yazık çok yazık belki bugün Türk halkı çok uyguna aile otomobilllerine binecekti

erhanteknik
Автор

Araç şu anda Hacettepe Üniversitesi Makine Mühendisliği hangarında kaderini bekliyor

furkanaslandas
Автор

Mühendislik konusunu ülkemizde çözülmesi basit bir mesele. Ancak ona kaynak ve zaman ayırmak önemli. Biz de Üniversitemize kazandırmak amacıyla ekibimizle cubesat uydu yapmak isteyen hevesli gençlerdik ancak desteksiz kalmıştık. Şimdi ise havacılık ve uzay alanında çalışmaktayım. Galiba bu işler biraz kültür meselesi bizde olmayan türden.

sametbrhan
Автор

TOGG, mevcut iktidarın seçim yatırımı. amaçları ülkemizin bu sektörden pay alması, ülkeye katma değer kazandırmak olsaydı EVT S1' i ve benzeri girişimler desteklerlerdi.

DGUNDOGAN
Автор

Çin’de düzenlenen otomobil fuarında fiyatı 10K-20K $ civarında olan birçok Çin yapımı elektrikli araç tanıtıldı. Şimdilik Çin pazarında bu araçlar satılacak. Bizim de bu seviyede araçlar yapmamız ve halkın daha büyük çoğunluğunun araç alabilmesini sağlamamız gerekiyor.

hakanto
Автор

Video çok güzel olmuş. Evt S1'i görünce yoksa proje geri mi döndü diye sevindim. Nasip. Belgesel niteliğinde bir video olmuş. İlerde bakar bakar hüzünleniriz.

hcivelek
Автор

Üzerinde büyük emek bulunan güzel bir projeydi. Devamı gelseydi çok iyi olurdu.

Fakat ben şunu çok merak ediyorum. Bu proje gerçekleştirilirken pazar konumlandırılması üzerinde çalışıldı mı, iş planı yapıldı mı, hedeflenen segmentteki diğer oyuncular iyice irdelenip bu araçlara karşı nasıl başarılı olunacağıyla ilgili herhangi bir çalışma yapıldı mı? Üretim adetleri, üretim merkezi, BOM, homologasyon masrafları ve rekabeti de göz önüne alarak fiyatlandırma çalışması yapıldı mı? Marka konumlanması planlandı mı? Daha birçok soru sorabilirim mühendislikle ilgili olmayan…

Birşey geliştirirken; ister bir otomobil olsun ister mutfak robotu, öncelikle iyice pazar araştırması yapılmalı, en az 5, 7 hatta mümkünse 10 yıllık iş planı yapılmalıdır. Çünkü ne geliştirilse geliştirilsin bu ürünün ticari bir ürün olması için yukarıda tüm yazdıklarım ve daha da fazlasının planlanması lazımdır. Eğer yapılmamışsa o proje bir ar&ge projesi olmaktan öteye gidemez.

Pazarlama ve satış bir şirketin bel kemiğidir, en önemli kısmıdır. Sen kendince dünyanın en muhteşem ürününü üretsen bile onu satamayacak olduktan sonra bir anlamı yoktur.

Örneğin Elektron projesine başlarken benim ilk yaptığım şeylerden biri değişik raporlardan topladığım datalara kendi araştırmalarımı da kattığım (ki buna Elektron Truva’nın rakiplerini kullanarak raporlamak da dahil) 176 sayfalık pazarlama ve satış stratejisi raporu yazmak oldu. 2018den bugüne o raporu da her yıl güncelledim. Bunun dışında marka konumlandırma ve marka imajı konularında çok önemli çalışmalar yaptım. Ben gerek Elektron Quasar olsun gerek Truva olsun pazar dinamiklerini oturup saatlerce konuşabilirim. EVT-S1de bunlar ne kadar ele alındı merak ediyorum.

armaganarabul
Автор

Erdi Bey. Yüreğinize sağlık. Türkiye'nin hazin gerçekleri...

selcukseker
Автор

Ürün bazlı yorumlardan ziyade teknoloji bazlı videolarınızı severek izliyorum.Ufuk açıcı araştırmaya teşvik eden güzel ve eğitici videolar.Emeginize sağlık.

omercal
Автор

TOOG üretsin işte hazır spor otomobil olarak valla harika olurdu
TOOG EVT-S1

NIN-uikb
Автор

Savunma sanayisinde atılan adımlar ülkenin hayrına yapılıyormuş gibi romantize etmek gülünç. Tamamen ideolojik ve bürokratik kaygıların eseri. Ülkenin hayrını düşünseler böyle güzel projeler boşa gitmezdi.

ibrdik