Stuurloos met Kustaw Bessems

preview_player
Показать описание

Het beeld van Nederland als land waar alles tot in de puntjes is geregeld, ligt aan diggelen. In hoog tempo volgen de schandalen elkaar op: burgers die door de overheid worden gemangeld in het toeslagenschandaal of bij de gaswinning in Groningen, algoritmen die studenten van migranten afkomst tot fraudeur bestempelen, misstanden in de jeugdzorg en hersteloperaties die alles alleen maar erger maken. Het wantrouwen woekert en extremisme vlamt op. Hoe krijgen Nederlanders een bestuur dat wél werkt?

Journalist Kustaw Bessems maakt in zijn boek Stuurloos bestuur begrijpelijk. In de onzichtbare wereld van ambtenaren en publieke dienstverleners komt hij erachter dat niet alleen burgers maar ook zij bekneld kunnen raken in de raderen van het systeem. Hij ziet dat het daar vol zit met getalenteerde idealisten, waardoor er wellicht meer de goede kant op gaat dan ooit. Er blijkt zelfs veel meer te zijn dat wij burgers zelf kunnen doen.

Over Kustaw Bessems

Kustaw Bessems (1977) is zaterdagcolumnist en redacteur bij de Volkskrant. Voor die krant maakt hij ook de succesvolle podcast Stuurloos waarin hij onderzoekt hoe Nederland beter bestuurd zou kunnen worden. Zijn werk is, hoewel gericht op de geïnteresseerde leek, zeer invloedrijk binnen de wereld van het openbaar bestuur, waar hij veelgevraagd spreker is.
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Veralgemenisering is lastig. Wie is de burger en wat is de overheid? De verantwoording van belastinggeld is de reden dat veel beleid wordt dichtgetimmerd met als gevolg minder ruimte voor initiatieven. Ook is incidentenpolitiek aan de orde van de dag tegelijk opgaand met vergaande juridificering. 'De samenleving' moet wellicht (meer) accepteren dat niet alles maakbaar is.

nienb