Göz Seyirmesi !

preview_player
Показать описание
Göz Seğirmesi Neden Olur?

Halk arasında pek çok farklı anlama yorulan göz seğirmesi, çoğu zaman bir rahatsızlık olarak kabul edilmez. Göz seğirmesi genellikle stres, uykusuzluk ve fiziksel yorgunluk gibi nedenlere bağlı olarak ortaya çıksa da bazı durumlarda farklı göz hastalıklarının ve diğer sağlık problemlerinin belirtisi olarak da görülebilir. Göz kapağının bir süre boyunca istemsiz olarak kasılması ile karakterize olan göz seğirmesinin uzun süre boyunca devam etmesi, kişiyi rahatsız edecek boyutta olması, tekrarlayıcı nitelikte olması, durumunda biraz daha dikkatli olunmalıdır. Bu tür şikayetlerin varlığında kişinin mutlaka hekime başvurarak sağlık taramalarını yaptırması önerilir.



Göz Seğirmesi Nedir?

Göz Seğirmesi Neden Olur?

Göz Seğirmesi Nasıl Geçer?

Göz Seğirmesi Nedir?

Göz kapağında bulunan kasların, aniden, istemsiz ve spazm şeklinde kasılmasıyla gerçekleşen bir rahatsızlıktır. Göz kapağında oluşan kasılmalar, çoğunlukla tek gözde ve üst göz kapağında gerçekleşir. Sağ göz seğirmesi ya da sol göz seğirmesi olarak tanımlanan bu kasılmalar genellikle hafif şiddettedir. Kişinin rahatsızlık duymasına yol açan göz seğirmesi ise hastalar tarafından göz kapağının çekilmesi olarak tariflenir. Göz kapağında oluşan seğirmeler birkaç saniyede bir tekrarlanır.

Gün içinde çok kez tekrarlanabilen bu durum, bazı vakalarda haftalar hatta aylar boyunca devam edebilir. Göz seğirmesi nadiren iki gözde birden oluşur. Bu çift taraflı olan seğirme blefarospazm olarak adlandırılır ve rahatsız edici bir durumdur. Tek gözde veya iki gözde ortaya çıkan seğirme  vakalarına, yüzün diğer bölgelerinde oluşan istemsiz kasılmalar da eşlik edebilir. Bu tip şikayetler, farklı sağlık problemlerinin ön belirtisi olarak da görülebilir. Dolayısıyla kişi, bu tip şikayetlerin varlığında mutlaka doktora başvurarak sağlık kontrollerini yaptırmalıdır. Sıkça sorulan bir diğer soru da "Göz seğirmesi neden olur?" şeklindedir.

Göz Seğirmesi Neden Olur?

Göz seğirmesi, göz kapağındaki ve gözün etrafındaki kasların, deri ile birlikte istemsiz ve tekrarlayıcı nitelikte hafifçe hareket etmesi olarak tanımlanabilir. Göz seğirmesinin neden olduğu tam olarak anlaşılamasa da birkaç faktörün bir araya gelmesiyle ortaya çıktığı ya da nedensiz olarak oluştuğu düşünülür. Göz seğirmesi, genellikle gelip geçici bir durum olduğundan kişinin günlük hayat kalitesini etkilemez. Şiddetli göz seğirmeleri ise farklı rahatsızlıklara bağlı olarak gelişebilir ya da altta yatan farklı bir hastalığın semptomu olarak ortaya çıkabilir. Sıklıkla göz seğirmesine neden olan etkenlerin bir kısmı şu şekilde sıralanabilir:

Uykusuzluk: Uyku düzeni bozuk olan ya da yeterince uyumamış kişilerde göz ve göz çevresindeki kasların dinlenememesine bağlı olarak göz seğirmesi görülebilir.

Stres: Her kişide farklı vücut tepkilerine neden olabilen stres, bazı kişilerde göz seğirmesine yol açabilir.Genellikle sınava hazırlanan öğrencilerde sık görülen bir durumdur.

Yorgunluk: Fiziksel yorgunluğun yanı sıra göz yorgunluğu da göz seğirmesine yol açan nedenler arasında yer alır.

Göz enfeksiyonları: Gözde var olan enfeksiyonlara tepki olarak zaman zaman göz kapağında seğirmeye neden olabilir.

Görme kusurları: Gizli hipermetrop, miyop, astigmat gibi tanısı koyulmamış göz kusurları, göz seğirmesine yol açabilir. Bu durumda var olan kusurun düzeltilmesi şikayetlerde azalma sağlayabilir.

Göz alerjisi: Kişinin alerjisi olan antijenlerin göz ile temas etmesi, gözlerde kaşıntı, yanma, batma şikayetleri yanında seğirmeye de neden olabilir.

Göz kuruluğu: Yaşın ilerlemesi, lens kullanımı ya da uzun süre ile ekrana bakmak gibi nedenlere bağlı olarak görülen göz kuruluğu, göz seğirmesine yol açabilir.

Parlak ışığa bakmak: Sürekli olarak parlak ışık altında kalmak ya da direkt olarak ışık kaynağına bakmak, bazı kişilerde göz seğirmesine yol açabilir.

Aşırı kafein tüketimi: Kafeinin çok fazla miktarda alınmasının göz seğirmesine yol açtığı düşünülür.

Düzensiz beslenme: Düzensiz ve dengesiz beslenmeye bağlı olarak vücutta pek çok vitamin ve mineral eksikliği görülebilir. Dengeli beslenmek, göz seğirmesini ortadan kaldırmaya yardımcı olabilir.

D vitamini eksikliği: Kalsiyum emilimine yardımcı olan D vitamininin vücutta eksik olması kişide göz seğirmesi şikayetlerine yol açabilir.

B12 vitamini eksikliği: B12 vitamini eksikliği pek çok sağlık probleminin yanı sıra göz kaslarının seğirmesine de yol açabilir.

Bazı ilaçların yan etkileri: Bazı ilaçların yan etkisi olarak kişide göz seğirmesi görülebilir. Bu gibi durumlarda hekimle görüşülerek ilacın değiştirilmesi talep edilebilir.

.

.göz kapağı seğirmesi
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Hocam 10 gündür sağ gözüm seğiriyor diz kapağımda geçen günler bi sorun oldu spor yaparken bununla bir bağlantısı olabilir mi?

canerbilgi