La un pas de România: Românii din Poroșcovo (@TVR Internaţional)

preview_player
Показать описание
Echipa emisiunii ”La un pas de România” s-a întors în Transcarpatia - Ucraina pentru a realiza noi emisiuni despre românii de dincolo de Tisa. Ultimul episod din seria celor patru a fost difuzat sâmbâtă, 22 decembrie, de la 14:30, la TVR Internațional.

Rușii le-au spus volohi. Ucrainenii le spun ”țigani albi”. Ei își spun rumâni. Trăiesc de când se știu, la marginea satului Poroșcovo, din Transcarpatia Ucrainei de azi. Acolo s-au născut, au crescut și mulți nu au plecat niciodată din sat. Se simt în siguranță, neștiind că la doar câteva sute de kilometri există oameni la fel ca ei, vorbitori de aceeași limbă. Până nu demult România era ceva abstract pentru ei.

Temători de străini își duc traiul așa cum au învățat de la bătrânii lor din ce în ce mai puțini. Au mulți copii. Frații cei mari îi cresc pe cei mici în timp ce părinții muncesc cu ziua pe unde apucă. Cei mai mulți știu să scrie și să citească în rusă sau ucraineană. În română nu i-a învățat nimeni. Deocamdată...

Echipa tv: lectura: Constantin Lupescu, ilustrația muzicală: Cătălin Grigore, montajul: Nicoleta Georgescu și Daniel Micu,sunet: Marius Stanciu, imagine Rudlof Szilagyi, realizator și producător: Aura Dobre

Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Acel pastor a vazut o nevoie in acea comunitate de romani si cu ajutorul lui Dumnezeu a facut impreuna cu sotia lui ce a putut el sa-i ajute spiritual si material. Tot respectul pentru acel om si Dumnezeu sa ii dea putere si credinta sa continue tot ceea ce a inceput iar pentru cei ce improasca cu noroi sa le fie rusine. Dupa ce au petrecut cel putin cativa ani de zile printre acei oameni au dreptul sa vorbeasca.

adrianlazea
Автор

Parinte Eftimie, va admir pentru tot ce faceti pentru acesti romani uitati de soarta. .As avea o mentiune, sper sa nu va deranjeze.
La finalul interviului ati mentionat numele diferitelor comunitati de romani. Stiu ca nu a fost
ceva intentionat dar ati omis o comunitatea a romanilor foarte importanta. Cei din Valea Timocului! Desigur este un mic detaliu, care pentru unii conteaza enorm. Sa va ajute Dumnezeu in proiectul pe care il desfasurati! Este o munca titanica. Respect.

ovidiuhanganu
Автор

Da, ușor de criticat și comentat. Respect pentru oamenii care ajută acestă comunitate, poate statul Român o să ajute și el. Au nevoie de educație și sprijin. Marius.

marianaramonaharaboiu
Автор

Dumnezeu să binecuvânteze Romania și românii de oriunde !!!

sandrumircea
Автор

Ucraina este acel stat care detine cele mai multe teritorii straine, deacea si este asa mare . ucraina in traducere inseamna /la margine/,

alionagorceac
Автор

MI-a placut de preotul ortodox, foarte intelept, bravo lui!!!

bogdanmihai
Автор

FELICITARI BAPTISTILOR SE VEDE CA SUNT DE TREABA SI PREOTUL ORTODOX FACE TREABA BUNA DAR NU TREBUIE SA EXISTE PIZMA INTRE RELIGII SI PREOTI CINE FACE BINE FACE INDIFERENT DE RELIGIE .

evapui
Автор

Documentarul acesta e mai mult despre disputele dintre doua confesiuni si foarte putin despre oameni. Un pic de gandire critica si observam ca parintele vine cu acuze, il judeca pe pastor ca face bine din interes si pe oameni ca sunt lenesi. Nu cred ca asta e abordarea corecta.

accountingggs
Автор

min 23:17 „...dar ei își zic români”. Păi, îșui zic români acum după ce au aflat de la noi de români și de România, că in urmă cu 50 de ani nu știau!! Acum 15 ani spuneau că nu sint români ci vlahi și că ei nu știu românește. Ar trebui să mai studiați tema asta ca să nu mai faceți afirmații negîndite.

florincroitoru
Автор

Vorbesc ca și aromâni din balcani și Grecia, în limba română veche, cinste lor

dinudumitru
Автор

Statul roman ar trebui sa aloce un efort astfel incat comunitatile de romani de afara sa nu fie total asimilati de alte etnii.

popacristian
Автор

Sint sate în ucraina unde trăiesc romini de cel puțin 500 de ani, asta au văzut doar în citeva documente descoperite, sar putea ca prezenta lor acolo sa fie mult mai veche.

mariusalinpostolache
Автор

Preotul judeca prea mult
Dar Baptistul el tot vorbeste frumos despre eii si incercand de o forma mai diferita sa ai invete sa avanseze
Cat despre preot biserica nu este o traditie nici un obicei de icoane, biserica este facuta dupa biblie in chipuri cuvinceoase si in lauda si rugacione doar la Domnu isus fara superiori pamntesti.

reidon
Автор

Și iată vin albii civilizatori, cu biblia în mînă :(

danielescu
Автор

In mod sigur, multi sunt tigani la origine. Trebuie insa ajutati!

ilusion
Автор

Nu lasat ucrainiana, iei trebuie sa invata pe limba romana

MegaSzekely
Автор

Haideți să -i ajutăm, dacă nu au uitat limba română, nici că au fost cândva cetățeni din România, este mare lucru! Sunt de ai noștri! Sunt urmașii dacilor! Vorbesc româna cu multe cuvinte ardelenești. 🙏

livialivia
Автор

După meșteșug, port și aspect fizic...sunt rudari (țigani lingurari) majoritatea... Dacă erau români, în acea zonă de munte se ocupau cu creșterea animalelor...în special a oilor.Nu vi se pare ciudat faptul că trăind într-o zonă de munte, trăiesc doar cu sculptatul lingurilor și altor chestii din lemn? Dacă se trăgeau din Daci... fiind și zonă de munte nu trebuia să lipsească oieritul... Sunt rudari(țigani) și cine știe cum au ajuns ei pe-acolo...

ionutmacoveiu
Автор

INCREDIBIL !!! OAMENII aceia sunt uitati total de statul roman!!!

ilusion
Автор

Solidaritate față de ucrainieni DA, față de Ucraina, mai puțin. Statul ucrainian ar fi bine să-și rectifice puțin mai mult politica față de românii și teritoriile care au intrat în
componența Ucrainei.
– să-și conformeze legile din ultimii ani privind politica lingvistică și politica etnonațională cu Constituția Ucrainei, de a susține demersul de examinare a neconstituționalității articolului 7 al Legii Educației din Ucraina, de a recunoaște că românii din Ucraina sunt o populație băștinașă,

- de a recunoaște statutul de popor deportat și supus represiunilor de regimul stalinist, de a nu mai crea condiții pentru asimilare și schimbare a structurii lingvistice sau etnice în zonele locuite de români, de a stopa procesul de închidere a școlilor și grădinițelor românești, de a susține dorința de introducere în mod obligatoriu a limbii române ca materie de învățământ în toate școlile situate în satele cu populație românească,

– de a asigura reprezentarea etnicilor români în organele puterii de stat, de a restabili circumscripția electorală românească din regiunea Cernăuți, care a existat în 1998-2002, de a nu mai permite autorităților ucrainene să se implice în afacerile bisericești, de a detensiona relațiile interconfesionale și interetnice pe calea dialogului și cooperării.

mioriticulro