LGS Tercihleri Nasıl Yapılır? / LGS Tercih Nasıl Onaylatılır

preview_player
Показать описание
LGS KAPSAMINDA SINAVLA ÖĞRENCİ ALACAK OKULLARIN KONTENJANLARI İLE GEÇEN YILKİ YÜZDELİK DİLİMLERİ AÇIKLANDI
Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamında sınavla öğrenci alacak okulların kontenjanları ve geçen yılki yüzdelik dilimleri, e-okul üzerinden erişime açıldı.

2022 yılı ortaöğretim kurumları kontenjan tabloları ile tercihlere rehberlik etmek üzere illere göre yüzdelik dilimlerdeki öğrenci sayıları paylaşıldı. Öğrencilere kolaylık sağlamak için tercih rehberleri de hazırlandı.

Kontenjan tablolarının yanı sıra 2021'de söz konusu okullara sınavla yerleştirmede oluşan en düşük ve en yüksek yüzdelik dilimler de açıklandı.

Öğrenciler kendi yüzdelik dilimlerini, okulların geçen yıl oluşan taban ve tavan yüzdelik dilimleri ile karşılaştırarak tercih edecekleri okullar hakkında fikir edinebilecek.

Tercih rehberlerine aşağıdaki bağlantılardan erişilebilir.
"2022 YILI MERKEZİ SINAV PUANI İLE ÖĞRENCİ ALAN ORTAÖĞRETİM KURUMLARI TERCİH REHBERİ" için tıklayınız.
"2022 YEREL YERLEŞTİRME TERCİH REHBERİ" için tıklayınız.

LGS TERCİH BAŞVURULARI 4 TEMMUZ PAZARTESİ GÜNÜ BAŞLIYOR
2022 Ortaöğretime Geçiş Tercih ve Yerleştirme Kılavuzu yayımlandı. Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamında yapılacak ortaöğretim kurumları tercihleri 4 Temmuz 2022 Pazartesi günü başlayacak olup 20 Temmuz 2022 saat 17.00'ye kadar sürecek.
Kılavuza göre, LGS kapsamında yapılacak tercihler 4 Temmuz Pazartesi günü başlayacak ve 20 Temmuz saat 17.00'ye kadar sürecek.

Merkezî yerleştirme nasıl yapılacak?
Merkezî yerleştirme; merkezî sınavla öğrenci alan fen liseleri, sosyal bilimler liseleri, proje okulları ile mesleki ve teknik Anadolu liselerinin Anadolu teknik programlarına tercihler doğrultusunda merkezî sınav puanı üstünlüğüne göre yapılacak. Öğrenciler, sınavla öğrenci alan okullar listesinden 10 okula kadar tercih yapabilecekler.

Merkezî sınavla öğrenci alan okulların belirlenen kontenjanlarına puan üstünlüğüne göre tercihler doğrultusunda yerleştirme yapılacak.

Sınavla öğrenci alan okullarda merkezî sınav puanının eşitliği hâlinde sırasıyla Okul Başarı Puanı (OBP) üstünlüğüne, sırasıyla 8, 7 ve 6'ncı sınıflardaki Yıl Sonu Başarı Puanı (YBP) üstünlüğüne, 8'inci sınıfta özürsüz devamsızlık yapılan gün sayısının azlığına, tercih önceliğine ve öğrencinin doğum tarihine göre yaşı küçük olana bakılarak yerleştirme yapılacak.

Yerel yerleştirme nasıl yapılacak?
Yerel yerleştirme işlemleri okulların türü, kontenjanı ve konumuna göre il, ilçe millî eğitim müdürlüklerince oluşturulan ortaöğretim kayıt alanlarındaki okullara sırasıyla öğrencilerin ikamet adresleri, okul başarı puanının üstünlüğü ve okula özürsüz devamsızlık yapılan gün sayısının azlığı kriterlerine göre yapılacak.

Değerlendirmede eşitlik olması durumunda sırasıyla 8, 7 ve 6'ncı sınıflardaki yıl sonu başarı puanı üstünlüğüne bakılarak yerleştirme yapılacak.

Tüm öğrenciler yerel yerleştirme tercihi yapacak
Sınava giren ve merkezî sınav puanına sahip olan öğrenciler dâhil tüm öğrenciler, yerel yerleştirme ile öğrenci alan okul tercihinde bulunmak zorunda olacak. Yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullar ekranından tercih yapılmaması durumunda öğrencilere merkezî sınavla öğrenci alan okullar ile pansiyonlu okullar tercih ekranı açılmayacak.


İlk ekran yerel yerleştirme için açılacak
Öğrenciler, ilk olarak yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullar ekranından tercih yapabilecek. Yerel yerleştirmede tercihlerinden ilk 3 okulu kayıt alanından seçmek kaydıyla öğrenciler en fazla 5 okulu tercih edebilecek.

Tercihlerde, aynı okul türünden (Anadolu lisesi, mesleki ve teknik Anadolu lisesi, Anadolu imam hatip lisesi) en fazla 3 okul seçilebilecek.

Yerel yerleştirmeyle öğrenci alan okullar için tercihlerini yaparak kayıt işlemini tamamlayan öğrenciler, istemeleri hâlinde merkezî sınavla öğrenci alan okullar için açılacak merkezî sınavla öğrenci alan okullar ekranından en fazla 10, pansiyonlu okullar tercih ekranından da en fazla 5 okul olmak üzere toplamda 20 okul tercihinde bulunabilecek.

Yerel yerleştirme tercih ekranındaki "yeşil" renk, öğrenci için ikamet adresinin bulunduğu kayıt alanındaki okulları; "mavi" renk, komşu kayıt alanında yer alan okulları; "kırmızı" renk ise il içindeki diğer kayıt alanları ile il dışındaki kayıt alanlarını tarif edecek.

Nakiller iki dönem sürecek
Geçen yıl olduğu gibi LGS yerleştirmelerine esas nakiller, bu yıl da iki dönemde yapılacak. Her dönemde, merkezî sınav puanı ile öğrenci alan okullar için en fazla 3, yerel yerleştirmeyle öğrenci alan okullar için en fazla 3, pansiyonlu okullar için de en fazla 3 okul tercihi yapılabilecek.


Sonuçlar 25 Temmuz'da açıklanacak
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Hocam baska sehirdeki liselere tercih yapabilirmiyiz lgs puani ile

beratekin
Автор

Hocam 2 tane sorum olacak

İlki yeni proje okulu olmuş bir liseyi %14 ile tutturabilir miyim ? En azından tahmin edebilir miyiz ?


%14 civarı ile geçen sene yaklaşık %10 luk bir lise gelir mi ? İlde 2 yeni proje okulu oldu. Kontenjan aynı.

akk
Автор

Hocam geçen yıl 14.48 ile alan okul bu yıl 12.98 le alirmi beni

sevil
Автор

hocam eski öğrencileriniz olarak geçen hafta toplandık ve kulaklarınızı çınlattık 2015-2016 zamanlarından nasılsınız iyi misiniz inşallah

yunus
Автор

Tercih onay işlemleri için evrak falan gerekiyor mu sadece tercihleri mi soruyorlar?

ahmetdiieieedi
Автор

Hocam ilk tercihi daha bugün yapabildik onaylatmayı yapabilir miyiz herhangi bir ortaokulda sorun olur mu ?

remziyegol
Автор

Hocam tercihi İnternete yaptım nasıl onaylatıcam

Feyrox-qe
Автор

Hocam tercih için aile bireylerinden birisinin gelmesi şartmı

Ardazapkinuss
Автор

Hocam onaylatma yapmak için okula kaçta gidelim

ilkerkastan
Автор

Hocam tercihleri okula onaylandıktan sonra okula gidip düzeltme veya tercih eklemesi yapabilirmiyiz

sevimlidunyalar
Автор

Tercih nasıl onaylatıcaz hangi okula gidip yapıcaz ben hiç bir şey anlamadım

haticecevik
Автор

Ben okuduğum okuldan tercihimi onaylatmasam başka bir okuldan onaylatsam olurmu

sefacnar
Автор

Hocam benim lisem hasan celal güzel çıktı 2.tercih nasıl yapılcak necip fazılı yazcam da

tecchoununkilici
Автор

Hocam benim başka şehire gitmem gerekiyor benim yerime kuzenim veya teyzem tercihimi onaylatırsa olur mu?

sudenazyuksek
Автор

Hocam onaylattiktan sonra biz e kağit veriyorlar o lagzimmo

hayrunisaeveyik
Автор

Hocam ben 3.tetcihi yaptım ama sonradan vazgectim onaylatmasam bısey olır mu

senagokce
Автор

hocam size bir şey soracaktım bize yakın bir lise var ama benim obp anımdan düşük bir lise daha var orası benim obpeme yakın ve ben onu 1 .sıraya yazdım evime yakın olanı 3 e yazdım ve 3 yazdığım okulunda mesleğide var onuda yazdım sizce hangisi çıkar cevaplarsanız sevinirim (bu arada hepsi kayıt alanımda)

liff_
Автор

Hocam ben tercih yaptım onaylattımda ama onaylandıktan sonra okuldan verilen kağıdı kaybettim çok sorun olurumu?

lacinak
Автор

Hocam ben hiç tercih yapmadım bundan sonra yapabilirmiyim

muzan
Автор

Hocam Merhaba ben bugün 1. Nakil yerel yerleştirme başvurusu yaptim onaylattım şimdi napicam lütfen yardımcı olun.

emirhanceken