Alerjik egzama nasıl tedavi edilir? - Yrd. Doç. Dr. Ramazan Ersoy

preview_player
Показать описание
"Alerjik egzama nasıl tedavi edilir?
Tedavinin asıl amacı, yaşam kalitenizdeki iyileşmenin gerçekleşmesi ve okul, iş, sosyal etkinliklere katılmasında sorun yaşamamasını sağlamaktır.
Alerjik egzama hastalığı dirençli olabilir çocukluk yıllarında ortaya çıkıp zamanla kaybolabilir veya solunum yolları alerjileri ile devam edebilir. bu nedenle kontrol altına alınabilmesi için değişik tedavi yöntemleri denenmesi gerekebilir. Bazı hastalarda tedavi ile ortadan kalksa bile bazen belirtiler geri gelebilir.
Hastalığı alevlendiren faktörlerden uzak durmak tedavinin ilk basamağıdır. Tahriş Ediciler içinde yer alan kimyasallar, sabunlar, deterjanlar, kokular, bazı kumaşlardan uzak durmak maddeler egzamalı hastalar için önemlidir.
Solunum yolu alerjenlerinden ev tozu akarlarına önlem almak egzamayı azaltabilir Gıdalardan bazıları yaygın alerjik egzamalarla ile ilişkilendirilmiştir. Belirli yiyecekleri yedikten sonra kızarıklığınızın kötüleştiğini fark ederseniz, daha fazla değerlendirme için alerji testlerinizin yapılması ve özellikle, alerjik olan çeşitli yiyeceklerin elimine edilmesi egzama hastalarında yardımcı olur
Stres egzamanın kötüleşmesine yol açabilir. Öfke ve hayal kırıklığı dahil olmak üzere stres, ek kaşıntıya neden olabilir. Stress azaltılması egzamanın iyileşmesini sağlayabilir.
Tedavide kullanılan ilaçlar cilt bariyerini sağlamak enfeksiyonları önlenmesine yöneliktir. Cilt bariyerinin sağlanması ve cildin nemlenmesini sağlayan losyon krem merhemlerden nemlendiricilerden faydananılabilir.
Antihistaminikler topikal veya oral steroidler, immunsupresif ilaçlar alerjik egzema tedavisinde kullanılabilir. Bunların dışında ev tozu alerjisi olan hastalarda alerji aşıları (immunoterapi) faydalı olabilir. D vitamini düşük hastalarda d vitamin takviyesi veya enfeksiyon olan hastalarda antibiyotik, antifungal tedaviler tedaviye eklenebilir.
Yeni geliştirilen biyolojik ajanlardan dupilumab, atopik dermatit ve diğer alerjik hastalıklarda rol oynayabilen interlökin-4 ve interlökin-13'ü inhibe ederek etki gösteriyor. Dupilumab, tek başına veya topikal kortikosteroid kullanımıyla birlikte, orta-şiddetli atopik dermatitli hastalarında yaşam kalitesini önemli ölçüde iyileştirebildiğini göstermektedir.
Özetle, egzama genellikle yaşınıza bakılmaksızın yönetilebilir. Alerjik egzama için şuanda kullanılan birçok tedavi vardır ve gelecekteki tedaviler yoldadır. Alerji uzmanları ile birlikte takip ederek çok yüksek bir yaşam kalitesine sahip olabilir ve tüm faaliyetlerinizin tadını çıkarabilirsiniz.
"

Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

EGZAMA NEDEN OLUR ?

Sonuna kadar okuyun büyük bir ihtimalle egzamanıza son vereceksiniz. 24 yaşında bir erkeğim. 10 yıllık egzama hastasıyım. Saçımda ve ellerimde egzama vardı. Son birkaç günde hayatımda yaptığım küçük bir değişiklik ile hiç çaba harcamadan egzamayı yüzde 90 iyileştirdim. Senelerce uzun araştırmalar yaptığımı belirtmek istiyorum. Bu hastalığa kimsenin takmadığı kadar kafamı taktım. Uyumadığım geceleri bilirim. Her video altında yorumum vardır benim.İzlemediğim video okumadığım ingilizce - Türkçe makale kalmadı . Ben hiçbir zaman bilmediğim bir konuda ağzımı açmam. En sonunda öğrendiğim bir bilgi ile herşey bütün taşlar yerine oturdu diyebilirim.

"Egzama neden olur"? sorusunun sadece bir cevabı yok. Size, devlet hastanesinde bir doktorun anlatmadığı ve anlatmaya vakit bile bulamadığı, kimseciklerin insanlara doğru dürüst anlatmadığı şeyleri hemen burada aktaracağım. Umarım olumlu sonuçlar alırsınız .

Not : Besin alerjilerinin neredeyse tamamının bağırsak florası ile alakalı olduğunu bilelim . Vücut hiçbir zaman durup dururken bir besine zararsızken alerjik muamelesi yapmaz. Hiçbir besin yapısı gereği insan için alerjik değildir. Bu ön kabulü yapmadığınız sürece daha çok uğraşırsınız.


1) Vücudumuzda " histamin" adı verilen bir molekül bulunur. Vücut birşeye alerjik muamelesi yaptığında hemen bu molekülü kanımıza salar ve çoğu dokuya ulaşır. Vücutta otomatikman üretilebilen bir moleküldür. Histamin molekülünün görevi alerjik yanıtları oluşturmaktır. Baş , mide, bağırsak, akciğerler, cilt gibi birçok dokuya etki eder. Hepsinde ayrı ayrı olayları gerçekleştirir. Örneğin migren tipi ağrı histamin sebebiyle olabilir.

2) Bazı gıdalar da histamin içerirler. Örneğin 2 günlük bayat bir balık aşırı histaminiktir. Mesela yoğurt histaminiktir . Histaminikten kastımız diğer gıdalara oranla daha fazla histamin içeren gıdalardır. Fakat daha birçok histaminik gıda var. En az 10 - 15 tane daha histaminik gıda sayabilirim. Say say bitiremeyiz. Bu gıdaların histaminik olup olmaması çok önemli değil. Çünkü vücudumuz kusursuz. Histaminleri daima bloke edip etkisiz hale getirir. Diamino oksidaz adı verilen enzimler ile histaminler yıkıma uğratılır. Vücut daima Diamino oksidaz adı verilen bu enzimi üretir. Öyle olmasaydı yoğurt yiyen herkes hastanelik olurdu veya zamanla hastalanırdı. Yanımızda bulunan Ayşe, Fatma nın bağırsak problemleri yok, egzaması yok, romatizması yok turp gibi. Herşeyi yiyor üstüne üstlük bir de sigara içiyor.O yüzden hiçbir doktorun fıstık zararlıdır yok efendim yoğurt zararlıdır laflarına kanmayın. Modern çağda uydurulmuş en büyük yalandır bu size yemin edebilirim.

3) Vücudumuzda bazen aşırı histamin birikebilir. Bunun en başlıca sebeplerinden yalnızca biri bağırsaklarımızdaki iyi bakterilerin azalması durumudur. Bağırsaktaki bakterilerin durumunun kötü olması aşırı histamin salımını sağlar. Vücut fazla histamini yıkıma uğratmakta yetersiz kalır ve alerjik reaksiyonlar başgösterir. Bağırsaktaki bakterileri iyileştirin.

4) Histaminin birikimine sebep olacak başka bir konu ise sürekli her gün aşırı histaminik beslenmektir. Bunu başarabilmek için ısrarla sürekli histaminik beslenmeliyiz ki vücudumuz bununla başa çıkamasın ve artık pes etsin. Bu biraz zordur. Örneğin sürekli konserve barbunya, bir paket cips, çikolata, bayat bir et, turşu yiyen bir insan aşırı histamin almış demektir. Bunlar yalnızca örnek .Bu şekilde kimsenin beslenmediğini varsayıyorum. Beslenen varsa bu zahmet egzama olsun zaten.

5) Burası cok önemli . Histamin yüküne en büyük katkılardan biri strestir. Stres yaptığınızda vücudunuz kan içerisine histamin salınması için emir verir . Normal düzeydeki histamin yükünün üzerine stres ile beraber bir yük daha binmiş olur. Stres ayrıca kortizol hormonu salımını tetikler . Egzamanın en büyük suçlusu hiç abartmıyorum strestir. Hem kortizol ile bağışıklık sistemini tamamen baskılar hem de gereksiz histamin salımına katkıda bulunur. " Kanser ettin beni " sözünün önemini küçükken bilmiyodum büyüyünce öğrendim mesela. Vücut kendini iyi bir şekilde zaten savunuyor . Ona biraz destek olmalıyız. Bazı insanlar işte bu yüzden stres yaptıklarında egzama sorunu yaşadığını fakat daha sonra stresten kurtulduklarında egzamanın geçtiğini söylerler .

7) Yemekleri hızlıca yemek, çiğnemeden yutmak histamin salımını artırır, bağırsaklarda yemeğin bozulmasına ve bakteri üremesine sebep olur. Parcalanmayan, iyi sindirilmemiş besinler bozulmaya ugrarlar. Ayrıca bir tabak hızlı yenmiş yemek yarım tabak çiğneyerek yavas yavaş yenmiş yemekle eşittir. Hızlı yenen yemek hem zararlıdır hem de yetersizdir besin konusunda. Çünkü sindirilmeyen gıda çöptür ve işe yaramaz.

8) Bağırsaklarımızda acıktığımızda, uzun süre birşey yemediğimizde "migrating motor complex" adı verilen bir temizlik hareketi vardır. Kalıntı, artık yemekleri uzaklaştırır ve bakteri üremesini engeller. Sürekli yemek yiyen insanlarda bu hareket gerçekleşmez. Karnınız 4 defa guruldamadan kesinlikle birşey yemeyin. Açlığı iyice hissedin. Çok önemli. Şiddetle uyarıyorum.

*Zurnanın zırt dediği yere geldik.*

Egzama bir döngü sonucunda oluşur. Yani hepsi birbirinin sebebidir aslında. Bilimsel araştırmalar sonucunda bağırsak florası bozuk olan kisilerin stres oranı daha fazladır. Mutsuz olan insanların da bagırsak sorunları yaşadığı görülür. İlkin stres yapmayın . Stres yapmıyorum zannediosunuz aslında sürekli streslisiniz. Stres konusu oldukça önemli. Stres nasıl giderilir gibi seyleri arastirabilirsiniz. Kendinize yapacağınız en büyük iyilik aynanın karşısına geçip egzamanıza bakmayı kesin. Ellerinizi açıp gözünüze gözünüze orada duran egzamanızı sokmayın. Onunla kesinlikle ilgilenmeyin. Ona yokmuş gibi davranın zaten yüzde 50 si direkt yok oluyor. Egzamanız yok . Bunu kabullenin. Onu biz yarattık. Baka baka moralimizi sıfırladık.

SONUÇ:

1) Stres bağışıklığı baskılar kortizol ve histamin salımına sebep olur.

2) Stres psikolojik açlığa sebep olur ve sağlıksız bir sekilde beslenmeye sebep olur.

3)Sağlıksız beslenme, stres, baskılanan bağışıklık sonucunda ise bağırsaklarda inflamasyon oluşur, aşırı bakteri üremesine sebep olur.

4) Bağırsak bakteri dengesinin değişimi ile besin yetersizliği ve alerjik reaksiyonlar baş gösterir.

5) YouTube üzerinden salak sacma diyetisyenlerin anlattığı şeylerle örneğin " yoğurt, peynir, süt, yumurta, ekmek, muz, fıstık " gibi seyleri hayatınızdan çıkarmaya çalışırsınız . Zayıflarsınız daha fazla stres olursunuz.

6) Stres yaşanması durumu histamin salımına katkıda bulunur vücut bununla baş edemez alerjik reaksiyonlar baş gösterir ve sonucunda ise birey daha fazla strese maruz kalır.

Güzel felsefe yaptık. Siz siz olun uykunuza dikkat edin, prebiyotik gıdalarla beslenin, kesinlikle stres yapmayın. Egzamanın en büyük suçlusu strestir. Sağlıcakla kalın.

kirpi
Автор

Uzun süredir ellerimde egzama vardı özellikle kışın soğuklar başladığında daha fazla oluyordu birçok doktora gittim ve doktorlar kan tahlili isteyerek kan değerlerime baktılar olumsuz bir durum çıkmadı sadece B12 düşük çıktı krem yazıp her seferinde beni gönderdiler ama bu sorunuma ciddi olarak ilgi gösteren olmadı bende bağışıklığımı güçlendirmeye özen gösterdim ve yaklaşık bir haftadır PORTAKAL’a elimi dahi sürmüyorum ve tüketmiyorum şimdi sıkıntım geçti .Biraz araştırma yapınca Portakal gibi turunçgillerde alerji olduğunu öğrence denedim ve işe yaradı . Kendinizin Beslenmenizi gözden geçirin çözümü bulabilirsiniz

birolaydin
Автор

Hocam boynumda kızarıklıklar oluştu doktora gittim egzema dedi ama hiç kaşınmıyor

memetpolat