ΗΠΑ:Παραδέχονται επιρροή Ρωσίας στη Μ.Ανατολή#usa#meddle_east#saudi_arabia#israel#russia#syria

preview_player
Показать описание
Αμερικανικός Τύπος: Η Ρωσία επιτυγχάνει τεράστια επιρροή και υποστήριξη στη Μέση Ανατολή
Το Foreign Policy, ένα σημαντικό αμερικανικό έντυπο, δημοσίευσε ένα άρθρο για τη ρωσική επιρροή στη Μέση Ανατολή. Ο συγγραφέας Anatol Lieven επιμένει ότι οι χώρες της Βόρειας Αμερικής και της Ευρώπης είναι πεπεισμένες ότι η Ρωσία προσπαθεί είτε να αναδημιουργήσει την ΕΣΣΔ, είτε να αποκτήσει ακόμη μεγαλύτερη επιρροή, «ανατρέποντας την ισορροπία που εμφανίζεται στο κόσμο». Η γνώμη του Lieven επικρατει όχι μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και στην Ανατολική Ευρώπη, ακόμη και σε ορισμένες μετασοβιετικές δημοκρατίες.
Ταυτόχρονα, όπως σημειώνει ο ειδικός στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, υπάρχουν περιοχές του κόσμου που δεν συμφωνούν με αυτό το δόγμα ότι η η Μέση Ανατολή τους ανήκει.
Σύμφωνα με τον Αμερικανό παρατηρητή, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής αναγνωρίστηκαν ως οι ένοχοι ένοπλων συγκρούσεων σε αρκετές χώρες της Μέσης Ανατολής. Επομένως, η επιστροφή της Ρωσίας στη Μέση Ανατολή ως παίκτη με επιρροή γίνεται αντιληπτή από πολλούς εκεί με θετικό τρόπο.
Το άρθρο περιέχει αρκετές δηλώσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν σε διαφορετικές χρονικές στιγμές.
Συγκεκριμένα, οι θέσεις ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν δεν μπορούσε να ταυτιστεί με δημοκρατικούς ηγεμόνες, αλλά μετά το θάνατό του το Ιράκ βυθίστηκε στο χάος, άρχισαν να εμφανίζονται στη χώρα τρομοκρατικές ομάδες, αποτελώντας απειλή όχι μόνο για το ίδιο το Ιράκ, αλλά και για άλλες χώρες του κόσμου Αναφέρονται επίσης ως παράδειγμα και τα λόγια του Προέδρου της Ρωσίας για τον Μουαμάρ Καντάφι. Ο Πούτιν πίστευε ότι η δολοφονία του Καντάφι μετά την εισβολή του ΝΑΤΟ στη Λιβύη έκανε την άλλοτε ευημερούσα χώρα πηγή έντασης, προπύργιο τρομοκρατίας και έδαφος συνεχών εσωτερικών συγκρούσεων, που οδήγησαν σε μια τεράστια ροή προσφύγων στην Ευρώπη.
Ο αναλυτής του Foreign Policy συμφωνεί με τη θέση του Πούτιν. Και στη Μέση Ανατολή, ορθώς πιστεύεται ότι η Ρωσία ενεργεί λαμβάνοντας υπόψη τα συμφέροντα των τοπικών πολιτισμών, τα περιφερειακά συμφέροντα και τις αποχρώσεις της πολιτικής ζωής. Η Ρωσία, σε αντίθεση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, δεν ενδιαφέρεται να καταστρέψει την ισορροπία και ως εκ τούτου προσελκύει τη συμπάθεια πολλών χωρών στη Μέση Ανατολή.
Τονίζεται επίσης ότι όσοι δεν είχαν προηγουμένως νιώσει συμπάθεια για τη Μόσχα, για παράδειγμα το Ισραήλ και η Σαουδική Αραβία, έχουν ενταχθεί στις τάξεις των χωρών της Μέσης Ανατολής που είναι πιστές στη Ρωσία.
Η εξωτερική πολιτική της Ρωσίας είναι πιο κοντά στα κράτη της Μέσης Ανατολής και επειδή δεν επιβάλλει τα δικά της θεμέλια, αλλά προσπαθεί να λάβει υπόψη τα συμφέροντα κάθε κράτους της περιοχής.
Ο αμερικανικός Τύπος καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η Ρωσία έχει ήδη επιτύχει τεράστια επιρροή στη Μέση Ανατολή.την ωρα που οι ίδιες οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν χάσει τη θέση τους εκεί, χάνοντας την εμπιστοσύνη τους ακόμη και σε εκείνες τις χώρες με τις οποίες ήταν σύμμαχοι για δεκαετίες.
welcome to shbcf.ru