'De ontrafeling van dogma's': #4: Hoe lang duurt duurzame energie? met Prof. Dr. Kees de Lange

preview_player
Показать описание
In een volgend deel gaat het over waterstof en kernenergie. Beide door tegenstanders omschreven als gevaarlijk, maar toch niet direct uit te wissen in de komende klimaat scenario's.

In een laatste deel keren we terug naar de rust van de Finca Pura Vida in een ander bergdorpje Gaucin. Hier is het tijd om de eindrekening te maken.

Ik denk dat we kunnen terugblikken op een boeiende reeks. Een reeks die hoognodig was gezien de actuele situatie in Vlaanderen en Nederland.

We willen zeker nog onze dank uitspreken dat we voor de opnames mochten logeren in Finca Pura Vida. In het afgelegen Gaucin werden we goed ontvangen door Danielle Jaspers, die samen met haar man en huisarts Felix Van der Wissel eigenaar is van deze prachtige finca. Samen organiseren zij in deze rustgevende omgeving workshops. Onder de naam 'Tribu del Alma' organiseren zij retraites en transformatieweken in dit groene hart van Andalusië. Het was onze uitvalsbasis voor de opnames van onze 4delige reeks met Kees de Lange en het was steeds een plezier om terug te keren naar deze oase van rust.

Meer info vind je op hun website.
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Fijn gesprek en leerzaam. Dank heren. 🙏

jacquelinehultermans
Автор

Mooie aflevering, ikzelf zie het nu al tijden zo, klimaat is groot en ingewikkeld, slecht te beïnvloeden maar daar is iedereen als een gek mee bezig maar iets als het milieu dat goed zichtbaar, goed aan te pakken is doen we veel te weinig mee... Men is bezig om de toekomstige generaties kapot te maken met utopische idealen die astronomische miljarden

thijs
Автор

Dank Prof Kees de Lange, nogmaals deze uitleg, speciaal voor de onnozelen

isaacneuteboom
Автор

Electrisch rijden zal enkel voor een kleine (welvarende) groep beschikbaar zijn, en ideaal voor de '15 minutes cities '
in een #Arcadia scenario.

victorlazslo
Автор

Met zon en wind energie gaan we het alleen niet reden klopt!!, Kern energie is goede aanvulling om electriciteit te maken en mooi dat we hierdan auto's op kunnen laten rijden, en oude diesels kunnen op waterstof rijden, professor de Lange legt het goed uit

schasfoort
Автор

Bekijk deze aflevering nu maanden later en zie nu hoe die duurzame energie helemaal in elkaar stuikt.
Elektrische auto's! Windmolens. Het loopt teneinde

lucenlievevranken
Автор

Uitstekende 4 delen. Zou verplichte kost moeten zijn voor al die politici die alleen hun eigen agenda volgen.

pieterdouma
Автор

De belangrijkste fakes in het 1e deel van deze video (tot 10min):
- er is genoeg materiaal om de benodigde batterijen te maken zodat de hele wereld elektrisch kan rijden.
Bovendien zijn alternatieve, goedkopere materialen in opkomst.

- batterijen zijn bedoeld om kortdurende variaties in de opwek en belasting op te vangen.
Voor de langdurige variaties maken we gebruik van in zoutkoepels opgeslagen groene H2 (gaan we in NL in 2027 krijgen).

- de bewering dat er nauwelijks elektrische autos rijden in China klopt niet. Ik zag ze in ~2016 in vooral Shanghai & Peking in ruime mate rondrijden. In grote steden zoals Xian, enz. waren de taxi's elektrisch.
In 2019 produceerde China middels wind al meer stroom dan kernenergie (kern 4, 8%, wind 5, 5%, zon 3, 1%, hydro 17%)!

- Hernieuwbare werkt beter dan kernenergie. Zie DK 80%, Dld 50%, NL 40% middels wind+zon+biomassa.
Bovendien hebben landen met veel hernieuwbare zoals DK en Dld, een veel betrouwbaardere stroomvoorziening dan landen met veel kern zoals France, UK. De leverbetrouwbaarheid van stroom is in NL(3% kern) ook significant beter dan in B (40% kern)!

BasGresnigt
Автор

Of we straks allemaal elektrisch zullen rijden of niet zal volledig afhangen of het economisch kan. Dus, ik zou helemaal geen schrik hebben van deze nieuwe technologieën. Maar, tja, ik vrees wel dat we in de toekomst toch elektrisch zullen rijden, omdat het economisch beter zal zijn.

johangoris
Автор

Wat een onzin komt er uit deze professor. Bij warm weer komt een EV juist verder. Rijden in de bergen is zuiniger dan in vlak terrein. Naar beneden laadt je alleen op. Jammer dat jullie iemand aan het wordt laten die niet juist geïnformeerd bent. EV’s zijn een middel om het stroommeter te stabiliseren. De netbeheerder kan sturen wanneer je auto kan of moet opladen. Het rendement van een EV is 75% tegen een verbrandingsmotor van 25% en dat kan je uit je eigen zonnepanelen halen. Kernenergie is onontbeerlijk. Mbt waterstof volledig eens met dit verhaal. Niet efficiënt en veel nadelen. Heerlijk om iedere dag een volgeladen auto met minimaal 400km bereik op je oprit te hebben.

basvlot