Στο Πόρτο Λάγος η μεγαλύτερη αποικία ερωδιών στην Ελλάδα. movie trailer #lake #shortvideo

preview_player
Показать описание
@Geovont.

Εάν σας αρέσει το κανάλι δείξτε μου την αγάπη σας με μια εγγραφή . Είναι μεγάλη βοήθεια για να συνεχίσω να ταξιδεύω και να σας χαρίζω ωραίες εικόνες.😉

Στο Πόρτο Λάγος η μεγαλύτερη αποικία ερωδιών στην Ελλάδα.

Το Πόρτο Λάγος και η λίμνη Βιστονίδα είναι γνωστοί υδροβιότοποι σε όλους σχεδόν τους κατοίκους της περιοχής και όχι μόνο. Παρ’ όλα αυτά, συνεχίζουν να παραμένουν ένα καλά κρυμμένο ‘’μυστικό’’ στον χάρτη των ελληνικών προορισμών κυρίως λόγω της ακριτικής τους θέσης. Ακόμη και για όσους ζούμε όμως στην περιοχή, πολλά παραμένουν άγνωστα για την οικολογική σημασία της λιμνοθάλασσας και τα σπάνια είδη που συγκεντρώνει. Από άποψη αναψυχής η περιοχή δεν έχει αναπτυχθεί ιδιαίτερα, παρότι συνδυάζει μοναδικά το πράσινο του δάσους και το γαλάζιο της ελληνικού αρχιπελάγους. Στο ήσυχο, γραφικό λιμανάκι δένουν βάρκες και ψαροκάικα της περιοχής, σκάφη αναψυχής αλλά και μεσαία εμπορικά πλοία, ενώ όλη η γύρω περιοχή είναι ένα «ζωντανό» εγχειρίδιο ορνιθολογίας. Εκτός από τους επιβλητικούς κύκνους και τα θεαματικά φλαμίνγκο που κάνουν κατά καιρούς την εμφάνισή τους, το Πόρτο Λάγος μπορεί να καυχάται ότι αποτελεί το ‘’στέκι’’ των ερωδιών. Μια αποικία τους έχει εγκατασταθεί μέσα σε μια αναδάσωση με πεύκα στο Πόρτο Λάγος και μια άλλη, του γένους Nycticorax, βρίσκεται μέσα στους καλαμώνες. Οι γειτονικοί λόφοι έχουν σημαντικούς πληθυσμούς αρπακτικών πτηνών. Από το 1983 έχει παρατηρηθεί στο Πόρτο Λάγος αυξανόμενος πληθυσμός από φοινικόπτερα (φλαμίνγκο), ενώ εδώ διαχειμάζει και ο αργυροπελεκάνος.

Ο μεγαλύτερος πληθυσμός ερωδιών πανελλαδικά βρίσκεται εδώ για 4-5 μήνες
Η ευρύτερη περιοχή χαρακτηρίζεται από σύμπλεγμα παράκτιων υφάλμυρων λιμνών και λιμνών γλυκού νερού που επικοινωνούν με τη θάλασσα μέσω στενών διαύλων. Ο τόπος είναι γνωστός στους κύκλους ορνιθολόγων και φυσιολατρών για τις έξοχες δυνατότητες παρατήρησης πουλιών. Στο δάσος που βρίσκεται απέναντι από το λιμάνι, ζουν περισσότερα από 400 ζευγάρια λευκοτσικνιάδες και σταχτοτσικνιάδες, οι μεγαλύτεροι σε μέγεθος ερωδιοί στην Ευρώπη και από τους μεγαλύτερους στον κόσμο. Οι λευκοί και γκρίζοι ερωδιοί, αντίστοιχα, επιλέγουν το σημείο κοντά στο αλσύλλιο του Πόρτο Λάγος για την αναπαραγωγή τους. Από τον Απρίλιο έως και τον Αύγουστο εκατοντάδες πουλιά γύρω από τη γραφική εκκλησία του Αγ. Νικολάου, στη μέση της λιμνοθάλασσας, αποτελούν ένα πανέμορφο θέαμα και μια μοναδική ευκαιρία να παρατηρήσει κανείς αυτά τα όλο χάρη πτηνά. Οι ερωδιοί είναι από τα πρώτα πουλιά που θα συναντήσει κανείς σε κάποιον υγρότοπο και λόγω του μεγέθους τους. Ο μακρύς λαιμός και το ράμφος, τα ψηλά πόδια και κυρίως η χάρη με την οποία περπατούν στα ρηχά νερά έκαναν τα πουλιά αυτά αξιοπρόσεχτα ακόμη από την αρχαιότητα, με τον Αριστοτέλη (384-322 π.Χ.) να είναι ο πρώτος που τα περιέγραψε. Οι περισσότεροι ερωδιοί έρχονται την άνοιξη για να φωλιάσουν και το φθινόπωρο ξαναφεύγουν προς την Αφρική. Κάποιοι, όπως ο Αργυροτσικνιάς και ο Σταχτοτσικνιάς, παραμένουν στην χώρα και τον χειμώνα, αλλά διασπείρονται σε διάφορα μέρη, ενώ συγκεντρώνονται στην περιοχή μας για την αναπαραγωγή τους. Η ζωή των ερωδιών, όπως και πολλών άλλων πτηνών, είναι άμεσα συνδεδεμένη με τους υγροτόπους. Γι’ αυτό και λιμνοθάλασσες όπως της Βιστονίδας αποτελούν προστατευόμενες περιοχές.

Ο ‘’πύργος’’ της πρώην ΚΥΔΕΠ αναμένει να μετατραπεί σε παρατηρητήριο πουλιών.
Πηγή : ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

#drone #travel #travelvlog #4k #naturevideo #janthi #lake
Рекомендации по теме