Arduino Dersleri 6 : Arduino Nedir, Arduino Digital ve Analog Giriş Çıkış Pinleri

preview_player
Показать описание
Arduino dersleri 6 eğitiminde arduino nedir, icsp ioref sda scl pwm konusu ve arduino analo digital giriş çıkış pinleri anlatılır.

- - - Robotistan Arduino Setleri - - -
Kanalımıza özel %5 İndirim Kodu : 🛒 SKY0304

- - - Udemy Kursları - - -
A’dan Z’ye Arduino Dersleri ile Robotik Kodlama Projeleri Kursu
C# Dersleri ile Programlama Temelleri Kursu

--- Star Çelik Atölye Malzemeleri ---

--- Web Sitesi, Mail ve Sosyal Medya Hesapları ---

Arduino Nedir
1- Arduino Güç Girişi : Arduino harici bir besleme kaynağıyla çalışmasını sağlayan jack girişidir.
2- Arduino USB Bağlantısı:Bilgisayar ile USB bağlantısı sağlanarak hem kartın programlanması hem de Arduino’ya güç verilmesi sağlanır.
3- Arduino Reset Butonu: Arduino cihazını resetlemek için kullanılır.
4- Arduino ATMEL ATMEGA328P -PU: Yüksek performanslı, düşük güç tüketimine sahip 8 bitlik bir mikrodenetleyicidir. Bu mikrodenetleyici 20MHz frekansı ile çalışmaktadır.
5- Arduino USB ile Seri Haberleşme Çipi: Arduino üzerindeki bir ATmega16U2 seri haberleşmeyi USB üzerinden sağlar ve işletim sistemine sanal bir com portu olarak görünür. 16U2 standart USB com sürücülerini kullanır ve harici sürücü gerektirmez. Ancak klon Arduino modellerinde Atmega 16u2 yerine ch340 veya ch341 çipi mevcuttur. Eğer klon bir Arduino modeli kullanıyorsak, işletim sistemine klon Arduino modelini taktığınızda sürücüsünü yüklemeniz gerekecektir.
6- Arduino ICSP Pinleri : ICSP devre üzerinden programlamadır. Bu pinler sayesinde mikroişlemci sadece kablo yardımıyla devre üstünden programlanabilir.
7- Arduino Power Led Işığı:Bu ledArduino’ya enerji verildiğinde yanar ve enerji mevcut olduğu sürece yanmaya devam eder.
8- Arduino L Led: Arduino üzerindeki bu ledArduino’nundigital 13. pinine bağlıdır. Arduino’nun 13. pini HIGH yapılarak enerji verildiğinde bu led de yanar, LOW yapılarak enerji kesildiğinde söner.
9- Arduino TX RX Ledleri: Bu ledler seri haberleşme esnasında yanar. RX : Receive X demektir, türkçesi ise (almak) olarak tercüme edilir. TX : Transmit X demektir , bununda türkçesi (iletmek) diye tercüme edilir.
10- Arduino Analog Girişler: Arduino’da A0-A5 arası 6 adet analog giriş pini mevcuttur. 0-5 volt arasındaki gerilimler analog pinlerden birine uygulandığında, gerilimin değerine göre 0 ile 1023 arasında sayısal veri belirlenir. Uygulanan gerilimin sayısal veriye dönüştürülmesini Arduino içerisinde bulunan Analogdan Dijitale Çeviriciler (Analog-to-Digital Converter, ADC) sağlar.
11- Arduino POWER (GÜÇ) PİNLERİ: 5 adet pinden oluşan power pinleri enerji görevlerini yerine getirir. 3.3 ve 5 Volt yazan pinler yardımıyla devrelerimize sürekli gerilim uygulayabiliriz. GND yazan 2 adet pin ise topraklama işlevlerine yerine getirir. GND Ground yani toprak anlamına gelmektedir. Vin pini ise dışarıdan gerilim uygulanarak Ardunio’nun çalışmasını sağlar. Vin girişine dışarıdan 5 volt değerine sahip bir gerilim uygulandığında, aynı zamanda da GND pinine toprak hattı verildiğinde Arduino başka bir kaynağa ihtiyaç kalmaksızın çalışır.
12- Arduino RESET Pini: Reset butonu ile aynı işlevi yerine getirir. Bu pin programlanabilir olduğu için gerekli durumlarda kod yazarak Ardino resetlenebilir.
13- Arduino IOREF Pini: Arduino’nun çıkış pinlerinden kaç voltluk çıkış verildiğini göstermek içindir. Bu konuya ilerleyen eğitimlerde detaylı olarak değineceğim.
14- Arduino Not Connected (Bağlı Değil): Bu pinin bilinen özel bir görevi yoktur. Araştırdığım kaynaklarda kullanımı ile ilgili bir örneğe rastlayamadım.
15- Arduino Dijital Giriş-Çıkışlar: 0-13 arası sıralanan ve 14 adet olan bu pinleri detayları ile inceleyelim.
0 ve 1. Pinler: Seri iletişim portuna bağlı olan bu pinler Bluetooth gibi seri haberleşme gerektiren durumlarda kullanılır.
Bu pinlerden bir kısmının üzerinde dalga işareti mevcuttur. Bu pinler 3,5,6,9,10,11. pinlerdir ve PWM pinleri olarak da adlandıralabilir.
16- Arduino GND Pini: Diğer iki adet GND pininde olduğu gibi devrelere toprak hattı sağlamak için kullanılır.
17- Arduino AREF Pini: Bu pin Arduino’nun 6 adet analog girişi için voltaj ölçüm referansını belirler. Normalde analog girişlerden 0-5 volt arasında bir değer ölçülür. Bu pin ile bu aralık değiştirilebilir.
18- Arduino SDA SCL Pinleri I2C Protokolü ile Haberleşme: Arduino, diğer Arduino veya sensörlerle haberleşmek için bazı haberleşme protokolleri kullanır. Bu protokollerden birisi de I2C'dir.

Sen de kod yaz eğitim platformunda programlama ve robotik kodlamaya dair yeni eğitim videolarında görüşmek üzere.

#arduino #kodlama #programlama #robotik #sendekodyaz
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

- - - Robotistan Arduino Setleri - - -
- - - Kanalımıza özel %5 İndirim Kodu : SENDEKODYAZ - - -
- - - Udemy Kursları - - -
A’dan Z’ye Arduino Dersleri ile Robotik Kodlama Projeleri Kursu
C# Dersleri ile Programlama Temelleri Kursu

SendeKodYaz
Автор

Arduino bileşenlerini tek tek çok iyi açıklamışsınız. Bütünlük sağlayan bir video olmuş. Emeğinize sağlık.

nevinguvendik
Автор

izledigim video serilerinin icinden kademelenmesi en guzel olan seri bu seri

ibrahimtasdemir
Автор

Çok teşekkürler, bugün temel seviyede cihazı tanıdım sağolun.

soner_eker
Автор

Hocam çok teşekkürler. Gerçekten çok güzel anlatıyorsunuz.

kadirbasar
Автор

Okula gitmeye gerek yok bu videolardan ogrenemeyen başkada bı yerde öğrenemez tesekkurler

teginsalr
Автор

teşekkür ediyorum tam ihtiyacım olan video

integrationofmanandmachine
Автор

hocam bu rx tx pinlerini nasıl kullanıyoruz sensörlerden değer alıp c# üzerinde göstermek istiyorum rx ve tx pinlerini sensörlerin girişinemi bağlıyoruz bununla ilgili video gelse çok güzel olur (bağlantı şeklini gösterirseniz sevinirim)

orientedyazilim
Автор

Çok güzel anlamışsınız çok teşekkürler gerçekten çok işime yaradı

aynusaasarl
Автор

14:07 Süresinde gösterdiğin I2C Protokulünün videosu varsa link yazar mısın? nerede kullanılıyor. Clock zaten master kendi üretiyor ama SDA yapmadan bunu yapamaz. Buradaki SDA nasıl kullanılıyor merak ettim.

ismail_aydemir_youtube
Автор

Çok güzel bir video hazırlamışsınız. Ellerinize sağlık.

emrebayram
Автор

Hocam merhabalar bir projemde ardinonun miliamperini dusurmek istiyorum kullanilmayan pinleri iptal etmek veya ne bileyim pil ömrunu uzatmak istiyorum yardimci olurmusunuz bir ir sensoru ile dc motor suruyorum ve delay komutu ile aralik veriyorum lakin 40 miliamper olan gucu 35 miliampere kadar dusudum clrpk ile o zamanda sensor ve cpu gec algiliyor ve algilima basladiginda surdugum motorda gec duruyor.
Simididen tesekkur ederim. Saygilar dilerim.

Ataxsan
Автор

Hocam Arduino karta en fazla kaç tane servo motor bağlanabilir?
İyi çalışmalar

khannjar
Автор

Analog In pinleri sadece giriş için değil çıkış için de kullanılıyor tinkercadde başlatıcılar kısmındaki servo motor üzerinde deneme yaptığımızda görebiliyoruz.Gerçek uygulamada çalışıyor mu bilmiyorum, denemedim.Ayrıca 3v3 çıkışı hangi sensör veya komponent için gerekli?

MrBpoyraz
Автор

gsm shıeld lı bol analog cıkışlı uygulama yapabilme şansın varmı

berkayylmaz
Автор

Hocam bu bylnk uygulamasında event için virtual sanal pin bağlantısı istiyor nedir bu bir türlü döküman video vs bulamadım. Teşekkürler

hakan
Автор

Hocam çözülmesi gereken çok önemli ve acil bir problemim var. Arduınoda analog pinleri okuyorum. Çalışmamda bazı pinlerin referanslarının birbirinden farklı olmasını istiyorum mesala; A2, A3, A4 pinleri için analogReferance(INTERVAL) olsun. A0, A1 pinleri için ise analogReferance(DEFAULT) olsun istiyorum. Yani bazı pinlerin referansı 1.1V iken, belirlediğim bazı pinlerin referans voltajı 5V olsun. Bunu nasıl yapabilirim ?

gokturkcoskun
Автор

abi bende bu arduino dan 5-6 yıl önce almıştım sizin dediğiniz kopya 2 ile çok benzer ama internette fotoğraflarını orjinal adıyla aratınca benimkiyle aynı ürünler çıkıyor acaba benimkiside 5-6 yıl öncesindeki orjinal sürümmü? (cevap vereceklerini pek zannetmiyorum video 2 yıl önce yayınlanmış ama bu yorumu okuyan benim gibi arkadaşlar yorumuma cevap verirlerse çok sevinirim herkese iyi günler iyi kodlamalar:)

bera_kerem
Автор

Ardunio da uzaktan kumandalı araç kumandası yapabilir iyim

ahmetsavk
Автор

flash eeprom ve SRAM hafızaları arduino'nun neresinde bulunuyor?

sabrihelvaci