Ο Θησέας και ο Μινώταυρος

preview_player
Показать описание
Κανονικός τίτλος: Μύθοι και θρύλοι της αρχαίας Ελλάδας - Λαβύρινθος. Οι άθλοι του Θησέα (Myths and Legends of Ancient Greece - Maze. The Exploits of Theseus)

'Έτος: 1969-1986

Είδος: κινούμενα σχέδια
Σκηνοθέτες: Alexander Snezhko-Blotskaya, Anatoly Petrov
Studio: Soyuzmultfilm
Χώρα: Σοβιετική ένωση (Σημερινή Ρωσία)

Επιτελείο: Erast Garin, Alex Konsovsky, Alexei Gribov, Michael Pogorzhelsky Svetlana Zaikova, Michael Novohizhin Natalia Kustinskaya Tamara Dmitriev, Vladimir Soshalsky Tatiana Lennikova, Hagar Vlasov Zinaida Naryshkin, Anna Kamenkova, Yevgeny Gerasimov, Svetlana Zaikova, Vsevolod Larionov , Lucien Ovchinnikov Jigarkhanyan Innocent Smoktunovsky, Mikhail Tsarev, Voevodin Alexander, Alexander Beliavsky, Oleg Mokshantsev, Peter Vishnyakov Anna Kamenkova

Την περίοδο 1969-1974, η σκηνοθέτης Alexandra Gavrilovna Snezhko-Blotskaya δημιούργησε μια σειρά κινουμένων σχεδίων πέντε μερών "Legends and Myths of Ancient Greece" στο στούντιο Soyuzmultfilm, η οποία απέδιδε με μεγάλη ακρίβεια τους αρχικούς μύθους. Οι μύθοι που περιλάμβανε η σειρά αυτή ήταν: Επιστροφή από τον Όλυμπο («Return from Olympus» 1969 ), Λαβύρινθος. Οι άθλοι του Θησέα («Maze. The Exploits of Theseus» 1971), Αργοναύτες («Argonauts» 1971), Περσέας («Perseus» 1973), Προμηθέας («Prometheus» 1974).

• Σύνοψη: Ο Θησέας, γιος του βασιλιά της Αθήνας, Αιγαία, μεγαλώνει υπό την καθοδήγηση του σοφού κένταυρου Χείρωνα, που αναλαμβάνει την εκπαίδευσή του. Όταν ενηλικιώνεται, αποφασίζει να ταξιδέψει στην Αθήνα για να γνωρίσει τον πατέρα του. Στην πορεία αντιμετωπίζει και εξοντώνει θηρία και ληστές, αποκτώντας φήμη για τη γενναιότητα και τη δύναμή του. Μόλις φτάνει στην Αθήνα, πληροφορείται για τον φρικτό φόρο αίματος που πληρώνει η πόλη στον βασιλιά της Κρήτης, Μίνωα: κάθε εννέα χρόνια, επτά νέοι και επτά νέες στέλνονται ως θυσία στον Μινώταυρο, ένα τρομακτικό πλάσμα μισό άνθρωπο και μισό ταύρο, που ζει στον Λαβύρινθο. Ο Λαβύρινθος είναι ένα περίπλοκο και αχανές κτίσμα, σχεδιασμένο από τον διάσημο αρχιτέκτονα Δαίδαλο, ώστε κανείς να μην μπορεί να βρει την έξοδο μόλις εισέλθει. Αποφασισμένος να βάλει τέλος σε αυτή τη φρίκη, ο Θησέας προσφέρεται εθελοντικά να ταξιδέψει στην Κρήτη και να σκοτώσει το τέρας. Πριν αναχωρήσει, υπόσχεται στον πατέρα του ότι, αν επιστρέψει νικητής, θα αλλάξει τα μαύρα πανιά του πλοίου σε λευκά. Όταν φτάνει στην Κρήτη, η Αριάδνη, κόρη του Μίνωα, τον ερωτεύεται και αποφασίζει να τον βοηθήσει. Του δίνει τον περίφημο "Μίτο της Αριάδνης", μια κλωστή που θα του επιτρέψει να βρει την έξοδο από τον Λαβύρινθο. Ο Θησέας, ακολουθώντας το νήμα και τη διαίσθησή του, περιπλανιέται στους σκοτεινούς διαδρόμους και τελικά έρχεται αντιμέτωπος με τον Μινώταυρο. Μετά από μια σκληρή μάχη, καταφέρνει να σκοτώσει το θηρίο και, ακολουθώντας τον μίτο, βρίσκει τον δρόμο της επιστροφής. Μαζί με την Αριάδνη και τους υπόλοιπους νέους, επιβιβάζεται στο πλοίο για την Αθήνα. Ο Μίνωας, έχοντας μάθει ότι έχασε όχι μόνο τον Μινώταυρο, αλλά και την κόρη του, καλεί σε βοήθεια τον Διόνυσο, τον θεό του κρασιού, τον οποίο συνεχώς υμνεί. Ο Διόνυσος βοηθά τον Μίνωα. Προκαλεί μια τρομερή καταιγίδα, μέσα στην οποία αρπάζει την Αριάδνη και την επιστρέφει στον πατέρα της. Τελικά ο Θησέας επιστρέφει στην Αθήνα με μαύρο πανί, καθώς το λευκό χάθηκε κατά τη διάρκεια της καταιγίδας. Όταν το καράβι πλησιάζει την Αθήνα με τα μαύρα πανιά, ο Αιγέας, πιστεύοντας πως ο γιος του έχει πεθάνει, πέφτει στη θάλασσα και χάνεται για πάντα. Από τότε, η θάλασσα παίρνει το όνομά του και ονομάζεται Αιγαίο Πέλαγος. Μόλις ο Θησέας επιστρέφει στην Αθήνα, συναντά τον κένταυρο Χείρωνα, ο οποίος τον στεφανώνει βασιλιά, αναγνωρίζοντας το μεγαλείο του. Ο Θησέας αναλαμβάνει τον θρόνο της πόλης και μένει στην ιστορία ως ένας από τους μεγαλύτερους ήρωες της αρχαίας Ελλάδας.

• Μυθολογικές πληροφορίες: (Καρφιτσωμένο σχόλιο)

• Παιδικά βιβλία για τον Θησέα:

Ο Θησέας και ο Μινώταυρος - Εκδόσεις Πατάκη:

Θησέας - Εκδόσεις Διάπλαση:

Θησέας, ο μύθος του λαβύρινθου - Εκδόσεις Πατάκη:

Ο Θησέας - Εκδόσεις Παπαδόπουλος:

Θησέας, η Αρχή του Μύθου - Εκδόσεις Μίνωας:

Θησέας και Μινώταυρος - Εκδόσεις Μίνωας:

• Παιδικά βιβλία γενικά για την ελληνική μυθολογία:

Σειρά: Ελληνική Μυθολογία - Εκδόσεις Στρατίκη:

Ελληνική Μυθολογία - Αφοί Κυριακίδη - Εκδόσεις ΑΕ:

Σειρά: Μικρή μυθολογία - Εκδόσεις Μίνωας:
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

🏛Μυθολογικές πληροφορίες:

Ο Θησέας ήταν γιος του βασιλιά της Αθήνας, Αιγέα, και της Αίθρας. Λένε βέβαια πως στη πραγματικότητα η Αίθρα έμεινε έγκυος από τον θεό της θάλασσας, τον Ποσειδώνα, κάτι που εξηγούσε τις υπερφυσικές δυνάμεις του Θησέα. Ο Αιγέας, πριν επιστρέψει στην Αθήνα, οδήγησε την Αίθρα σε μια μεγάλη πέτρα, έκρυψε κάτω από αυτήν το ξίφος και τα σανδάλια του και της είπε: «Αν αποκτήσεις γιο και μεγαλώσει, να τον φέρεις σε αυτή την πέτρα. Αν μπορέσει να τη σηκώσει, αυτό σημαίνει πως έγινε άντρας. Τότε να του πεις να πάρει το ξίφος και τα σανδάλια και να έρθει να με βρει στην Αθήνα».

Ο Θησέας μεγάλωσε στην Τροιζήνα με τη φροντίδα της μητέρας του και του παππού του, Πιτθέα. Μια μέρα, όταν φιλοξενήθηκε στο παλάτι ο μεγάλος ήρωας Ηρακλής, τα παιδιά τρόμαξαν βλέποντας τη λεοντή του. Μόνο ο Θησέας, τότε επτά ετών, όρμησε προς το θηρίο κρατώντας ένα όπλο, δείχνοντας έτσι από μικρός το θάρρος του. Όταν έφτασε η στιγμή, η μητέρα του τον οδήγησε στην πέτρα. Ο Θησέας τη σήκωσε με ευκολία, πήρε το ξίφος και τα σανδάλια και ξεκίνησε για την Αθήνα. Επέλεξε να ταξιδέψει από τον δύσκολο δρόμο της στεριάς, θέλοντας να απαλλάξει την περιοχή από τους ληστές και τα τέρατα που την ταλαιπωρούσαν.

Ο πρώτος κακούργος που συνάντηε ο Θησέας κοντά στην Επίδαυρο ήταν ο Περιφήτης, ο οποίος ντυμένος με δέρμα αρκούδας και οπλισμένος μ’ ένα σιδερένιο ρόπαλο, λήστευε τους περαστικούς και τους σκότωνε. Ο Θησέας όμως, γρηγορότερος και δυνατότερος, κατάφερε να του πάρει το ρόπαλο και να τον σκοτώσει.

Οπλισμένος τώρα με το ρόπαλο του Περιφήτη ο Θησέας συνεχίζει το ταξίδι του ώσπου συναντά τον δεύτερο ληστή, τον Σίνη τον «Πιτυοκάμπτη» (= αυτός που λυγίζει τα πεύκα), σε ένα δάσος κοντά στον Ισθμό της Κορίνθου. Αυτός σκότωνε τους διαβάτες με άγριο τρόπο. Έδενε τα πόδια των ανθρώπων από τις κορυφές δύο πεύκων που λύγιζε και τις άφηνε ελεύθερες, με αποτέλεσμα οι διαβάτες να σχίζονται στα δυο. Με αυτόν ακριβώς τον τρόπο εξόντωσε και ο ήρωας τον Σίνη· δένοντάς τον στα ίδια του τα δέντρα.

Όχι πολύ μακριά από τον Ισθμό, στην Κρομμυώνα (Άγιοι Θεόδωροι), ο Θησέας σκότωσε την γουρούνα Φαία, ένα άγριο θηρίο που προκαλούσε μεγάλες καταστροφές και που είχε πάρει το όνομά της από τη γριά που την έτρεφε.

Ένας άλλος κακούργος ήταν ο Σκίρωνας. Αυτός ζούσε στην «Κακιά Σκάλα» κοντά στα Μέγαρα, όπου σταματούσε τους διαβάτες σ’ ένα στενό δρόμο πάνω από ένα ψηλό βράχο. Εκεί τους εξανάγκαζε να του πλύνουν τα πόδια και με μια κλοτσιά τους γκρέμιζε απ’ τον βράχο, κάτω απ’ τον οποίο ζούσε μια πελώρια χελώνα, η οποία τους έτρωγε. Ο Θησέας στο ίδιο εκείνο σημείο, στις «Σκιρωνίδες Πέτρες», γκρέμισε τον κακούργο απ’ τον γκρεμό στη θάλασσα.

Τέλος κοντά στο σημερινό Δαφνί ο Θησέας συνάντησε τον Προκρούστη. Αυτός ξάπλωνε τους διαβάτες σε ένα κρεβάτι. Αν ο άνθρωπος ήταν μακρύτερος από το κρεβάτι του έκοβε τα πόδια ή το κεφάλι, αν ήταν κοντύτερος του τέντωνε τα πόδια, ώστε να γίνει ίσως με το μήκος του κρεβατιού. Ο Θησέας τον σκότωσε με τον ίδιο τρόπο. Πριν φτάσει στην Αθήνα, σταμάτησε στον Κηφισό και φιλοξενήθηκε στους Φυταλίδες, μια αρχοντική οικογένεια, η οποία τον εξάγνισε απ’ τους φόνους.

[Συνέχεια 👇🏻]

ΤαΠαιδικάπουΒλέπαμε