Μονή Φανερωμένης... Η 'κυρά' της Ιεράπετρας.

preview_player
Показать описание
@Geovont.

Εάν σας αρέσει το κανάλι δείξτε μου την αγάπη σας με μια εγγραφή . Είναι μεγάλη βοήθεια για να συνεχίσω να ταξιδεύω και να σας χαρίζω ωραίες εικόνες.😉

Μονή Φανερωμένης... Η "κυρά" της Ιεράπετρας.

Ή Ιερά Μονή Παναγίας Φανερωμένης Ιεράπετρας, γνωστή και ως «Παναγία Γουρνιών»[1], βρίσκεται κτισμένη στην πλα­γιά βουνού παραφυάδας της Δίκτης, νοτιοδυτικά της Παχειάς Άμμου του Δήμου Ιεράπετρας πάνω από τη Μινωική πόλη Γουρνιά και σε υψόμετρο 540 μέτρων.[2] Από τη Μονή εκτείνεται σε πανοραμική άποψη ή πόλη του Αγίου Νικολά­ου και ό όμορφος κόλπος του Μεραμβέλλου με τις γραφικές ακτές και τα νησάκια του.
Για το ακριβές έτος οικοδόμησης της Μονής δεν υπάρχει καμία κτητορική ή άλλη επιγραφή.[3] Διατηρούνται μόνο νεώτε­ρες επιγραφές πού αναφέρονται σε οικοδομικές εργασίες πού έγιναν τον 19ο αιώνα, αν και το σημερινό κτηριακό συγκρότη­μα, σύμφωνα με την αρχιτεκτονική του, φρουριακής μορφής[4], αποτελεί μάλλον κτί­σμα του 16ου αιώνος, εποχή των συχνών ληστρικών επιδρομών των Τούρκων στα βόρεια παράλια της μεγαλονήσου. Το ακριβές έτος ίδρυσης της Μονής δεν είναι γνωστό. Σύμφωνα, όμως, με όλες τις ιστορικές πηγές και τις χρονολογικές ενδείξεις το Μοναστήρι πιθανόν Ιδρύθηκε κατά τη νεοβυζαντινή περίοδο (961-1204), νωρίτερα δηλ. από την κατάληψη της Κρήτης από τους Ενετούς το έτος 1211.

Το Καθολικό της Μονής έχει κτιστεί μέσα σε κοίλωμα υπερκείμενου μεγάλου βράχου, σε μια σπηλιά, είναι κατάγραφο και είναι αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου και τη Ζωοδόχο Πηγή.[5] Το ιερό επικοινωνεί με άλλο σπήλαιο. Εκεί συ­γκεντρώνεται από τριχοειδείς επιφάνειες νερό, το όποιο λαμ­βάνουν οι πιστοί ως αγιασμό.

Σύμφωνα με την παράδοση μέσα στο σπηλαιώδη ναό του Καθολικού της Μονής φανερώθηκε ή εικόνα της Θεοτόκου σε κάποιο βοσκό γι’ αυτό και το Μοναστήρι ονομάστηκε Παναγία Φανερωμένη. Συγκεκριμένα, αυτός ό βοσκός έχανε καθημερι­νά τον οδηγό (τον μπροστάρη) του κοπαδιού του τις ώρες του μεσημεριού. Μια μέρα αποφάσισε να αφήσει το κοπάδι και να παρατηρήσει τον κριό, ό οποίος πήγε σε άπόρρωγο βράχο από τον όποιο έρρεε λίγο νερό και έπινε. Πλησίασε και βρήκε εκεί την εικόνα της Θεοτόκου. Όταν, όμως, την πήρε μαζί του και την έβαλε στο σακίδιο του με σκοπό να τη φέρει στη στάνη, ή εικόνα εξαφανίστηκε. Την επόμενη μέρα ό βοσκός ήλθε πά­λι στο ίδιο μέρος και βρήκε την εικόνα. Αυτό επαναλήφθηκε τρείς φορές, μέχρι πού ό βοσκός βεβαιώθηκε ότι ή εικόνα επέστρεφε πάντα στο σημείο πού βρέθηκε, γι’ αυτό και την άφησε στη θέση της. Το παράδοξο αυτό γεγονός γρήγορα μαθεύτηκε στους ερημίτες που ασκήτευαν στα γύρω ασκηταρειά και αυτοί άφησαν σιγά – σιγά τα σπήλαιά τους και ήρθαν και εγκαταστάθηκαν σε αυτή την σπηλιά, δημιουργώντας αρχικά παραπήγματα και καλύβες και αργότερα διάφορα κτήρια.

Ή ίδια ή εικόνα κατά περιόδους, ιδιαίτερα τον δεκαπενταύγουστο και τις άλλες θεομητορικές εορτές, επανεμφανίζεται στους πι­στούς και κατά μυστηριώδη τρόπο πάλι χάνεται.

Πέρα από ιερό προσκύνημα και θρησκευτικό καύχημα ολόκληρης της Ανατολικής Κρήτης, αποτελεί και ένα ιστορικό μοναστήρι, όπου κατέφευγαν για προστασία και ενδυνάμωση οι Κρήτες επαναστάτες στα δύσκολα χρόνια της ενετικής και τουρκικής υποδούλωσης. Τον αμυντικό χαρακτήρα τον Μοναστηριού αποδεικνύουν περίτρανα ή οχυρή θέση και ή φρουριακή μορφή του. Μάλιστα, διασώζονται ακόμη επάλξεις και πολεμίστρες στους χώρους τον φρουριακού συγκροτήμα­τος της Μονής, όπως και στα περισσότερα μοναστήρια πού κτίστηκαν την ίδια περίοδο.

#drone #4k #travel #naturevideo #travelvlog #lasisi #λασίθι #creta
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Εάν σας αρέσει το κανάλι δείξτε μου την αγάπη σας με μια εγγραφή . Είναι μεγάλη βοήθεια για να συνεχίσω να ταξιδεύω και να σας χαρίζω ωραίες εικόνες.😁

Geovont.
Автор

Ακολουθήστε με στο instagram.com/geovont Για περισσότερα 😎

Geovont.