Λα.Συ Καισαριανής - ΣΒΑΚ _ Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας _ένα ακόμη αντιλαϊκό εργαλείο

preview_player
Показать описание
✨ Τοποθέτηση ΛαΣυ Καισαριανής –αρχιτέκτων Μαρία Αραχωβίτη
για το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας _ΣΒΑΚ_ του Δήμου

ℹ️ Βρείτε μας στο faceBook -

🎈Χρόνια πολλά και αγωνιστικά!
Δεν βγαίνουνε τα όνειρα σε πλειστηριασμό
δεν παίχτηκε η παρτίδα μας ακόμα..

⁉️ Καταρχήν τι είναι αυτό το “ΣΒΑΚ”;
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Πλατφόρμα της Αστικής Κινητικότητας (ELTIS, n.d.), τα Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας παρουσιάζουν, ή συνδέονται με «μια υπάρχουσα, μακροπρόθεσμη στρατηγική για τη μελλοντική ανάπτυξη αστικής περιοχής» και ειδικότερα «υποδομής και υπηρεσιών μεταφορών και κινητικότητας» Περιλαμβάνει –αλλά όχι πάντα, σχέδιο ή σχέδια βραχυπρόθεσμης υλοποίησης της στρατηγικής, προσδιορίζοντας –ενδεικτικά το χρονικό ορίζοντα, κατανέμοντας αρμοδιότητες και επισημαίνοντας τους απαιτούμενους χρηματοοικονομικούς πόρους (σε επίπεδο σχεδιασμού –αυτοί πρέπει να βρεθούν και να προϋπολογισθούν).

Πρόκειται για ένα ακόμη αντιλαϊκό εργαλείο, που φέρει τη σφραγίδα των κατευθύνσεων της ΕΕ για τις «πράσινες» μπίζνες και διαμορφώνει το πλαίσιο πάνω στο οποίο θα πατήσουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι, για να τσεπώσουν τα δισεκατομμύρια που ετοιμάζονται για το λεγόμενος κόστος μετάβασης στην κλιματική αλλαγή, όσο και από το Ταμείο Ανάκαμψης.

🕷️ Συνοπτικά ρυθμίζεται το θεσμικό πλαίσιο για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης, την «απομάκρυνση» των συμβατικών οχημάτων από το κέντρο των πόλεων κλπ., που στη χώρα μας «τραβά προς τη δόξα» με συμφωνία ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ για δημιουργία, αστικών κέντρων βιτρίνας, που πίσω από αυτή θα κρύβονται οι υποβαθμισμένες λαϊκές γειτονιές και τα προβλήματα που έχει η φτωχολογιά: δημιουργία, δηλαδή, «αποστειρωμένων» ζωνών για την ανάπτυξη ιδίως της τουριστικής δραστηριότητας, χώροι προσέλκυσης μεγάλων εμπορικών αλυσίδων, συγκέντρωσης της οικονομικής δραστηριότητας, της γης και χρήσης της, που θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα των μεγάλων επενδυτών.

Σύμφωνα με τον Ν. 4784/2021, αρ. 2 το ΣΒΑΚ ορίζεται ως το στρατηγικό σχέδιο κινητικότητας που καταρτίζεται με σκοπό την κάλυψη των αναγκών για την κινητικότητα των ανθρώπων και τη μεταφορά αγαθών στον αστικό και περιαστικό ιστό προς διασφάλιση καλύτερης ποιότητας ζωής και -σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Πλατφόρμα της Αστικής Κινητικότητας αποσκοπεί στην «βελτίωση της προσβασιμότητας» με «παροχή υψηλής ποιότητας μεταφορών» και «έμφαση στο περπάτημα, το ποδήλατο και τη δημόσια συγκοινωνία» -ο νοών ναείτω …«ενθαρρύνοντας τη μετάβαση προς πιο βιώσιμες μορφές»… εξισορροπώντας την κοινωνική δικαιοσύνη!!, με προϋποθέσεις που έχουν να κάνουν ακόμη και με …τη διασφάλιση της ισότητας των φύλων!!

🕷️ Εν ολίγοις μια ακόμη καπιταλιστική αναδιάρθρωση σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, όπου «Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει» και καμιά σχέση δεν έχει με τις ανάγκες της λαϊκής οικογένειας, αλλά αποτελεί εργαλείο εφαρμογής των διαπλεκόμενων πολιτικών της ΕΕ στο συγκεκριμένο τομέα.

🆘 Η «βιώσιμη αστική κινητικότητα» επιχειρεί να εμφανίσει πχ. το πρόβλημα των μεταφορών μέσα στον αστικό ιστό ως ένα τεχνολογικό, ουδέτερο ταξικά πρόβλημα, κάτι που αποτελεί μια σκόπιμα αποπροσανατολιστική τοποθέτηση, αφού αυτά τα σχέδια υπηρετούν ευρύτερους σχεδιασμούς της αστικής τάξης αναφορικά με την ψηφιοποίηση και τη «νέα πράσινη συμφωνία» της ΕΕ, και γι' αυτό προβλέπεται σταδιακή απαγόρευση κίνησης συμβατικών οχημάτων σε ένα βάθος χρόνου. Επιχειρείται η αύξηση χρήσης ηλεκτρικών αυτοκινήτων εξοστρακίζοντας αντίστοιχα τα «πληβειακά» παλαιάς τεχνολογίας οχήματα από τα κέντρα των πόλεων. Επιπλέον, τα ΣΒΑΚ συνδυάζονται με την ιδιωτικοοικονομική λειτουργία των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και έως ένα βαθμό με την ιδιωτικοποίησή τους.
Για εμάς ο σχεδιασμός του αστικού χώρου αποτελεί πολιτικό πρόβλημα και όχι τεχνικό, ενώ ο φιλολαϊκός σχεδιασμός, που θα λαμβάνει υπόψη τις λαϊκές ανάγκες, απαιτεί έναν ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης, που περνάει μέσα από την κοινωνικοποίηση των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής και τον επιστημονικό - κεντρικό σχεδιασμό της, με εργατικό έλεγχο.