METAVERSE YOL HARİTASI BULUŞMASI

preview_player
Показать описание
“Akıllı Kent Gaziantep Büyükşehir Belediyesi'nden Metaverse Dünyasına İlk Adım” konulu toplantı Büyükşehir Gezegen Evi’nde yapıldı. Toplantıda siber toplumsal bir düzen olan metaverse evreni için Gaziantep’te atılacak adımlar konuşularak, kentin izleyeceği yol haritası ele alındı.

Bu kapsamda Zeugma Dionysos Evi’nin 3 boyutlu tasarımının metaverse evrenine eklendiği bu sanal dünyaya yönelik çalışmayı, şehirdeki binalar ve yapılar başta olmak üzere online toplantılar ve online oyuncu avatarlarının etkileşime geçebileceği mobil uygulamaların takip edeceği belirtildi.

Toplantıda Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’in yanı sıra Nizip Belediye Başkanı Mehmet Sarı, İl Kültür ve Turizm Müdürü Bülent Öztürk, NFT sanatçıları, bilişim hukukçusu Gökhan Ahi, teknoloji konusunda uzman gazeteci Atıf Ünaldı ve YouTube fenomeni Kafalar ekibi bulundu.

ŞAHİN: METAVERSE GAZİANTEP’İN TARİHİ VE TURİSTİK MEKANLARIYLA BULUŞUYOR

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, bilim, akıllı şehir, e-belediye yolculuğunda büyük bir heyecanı hep birlikte yaşadıklarını belirterek, yeni bir dünya için ilk adımı attıklarını söyledi.

Metaverse evreninin bir şehir planlaması olduğunun altını çizen Başkan Fatma Şahin, metaverse, yeni bir fırsat, yeni bir tanıtımdır. Bugün, bu sanal evren için çok önemli bir başlangıç yaptık. Gaziantep’in 5 antik kenti, müzeleri, hanları, 100 coğrafi işareti ve bilim merkezi metaverse ile buluşuyor.” dedi.

Arkeolojik kazılar ışığında Zeugma’da yeni alanların açıldığını belirten Başkan Şahin, “Bölgedeki en son bulgulara göre bölgede bir Roma evine rastlanıldı. Roma Dönemi’nin en ihtişamlı süreci Zeugma’da görülebilir. Ama insanların zaman sıkıntısı var. Çoğumuzun bu

güzellikleri yerinde görme fırsatı olamıyor. Dijitalleşme sizi talep ve isteklerinize, hedeflerinize yakınlaştırıyor. Merak uyandırıyor. 100 Coğrafi işareti alan Gaziantep ile lezzetin başkentiyiz. Burada coğrafi işarete bakan yerli ve yabancı turist gördüğü görseli deneyimlemek istiyor. Bu da beraberinde kültür turizmi, tanıtımı getirecek. Bilim sanatla, bilim kültürle, teknolojiyle birleşecek. Bunun sonunda bölge ekonomisi ve şehir ekonomisi güçlenecek.” diye konuştu.

Şahin, bilgi ve teknoloji dünyasında Gaziantep’in yerini almaması halinde hedeflerine ulaşamayacağına dikkati çekerek, “Şehrin akıllı olması için var olan sorunun yüksek teknolojiyi kullanarak çözüme kavuşturmamız gerektiğini dile getirdim. Yüksek teknoloji sayesinde sorunların çözüme kavuşturulması şehri akıllı hale getirir. 2017 yılındaki akıllı ulaşım projesi eğer hayata geçmemiş olsaydı, Büyükşehir bünyesinde Bilişim A.Ş’yi kurmamış olsaydık şehrin teknolojiye olan yakınlığını sağlayamaz, beşeri sermayenin modern dünya düzenine adapte edemezdik.” ifadelerini kullandı.

CİHAN: SAHİP OLDUĞUMUZ DEĞERLERİ TEKNOLOJİ İLE ÖRTÜŞTÜRMELİYİZ

Gaziantep Büyükşehir Genel Sekreteri Sezer Cihan, yaptığı konuşmada geleceği teknolojiyi, bilimi takip eden insanların inşa edebileceğini belirterek, metaverse evreninin sanal ile gerçekliğini birleştiği ve gelecekte birçok faaliyetin yapılabileceği bir ortam halini alacağını söyledi.

Gaziantep’in sanayisi ve gastronomisi ile öne çıkan bir şehir olduğunu anlatan Cihan, şehrin sahip olduğu değerlerin doğru zamanda teknolojiye entegre edilmemesi durumunda geleceği yakalayamayacaklarını aktardı. Cihan, “Sahip olduğumuz değerleri dünyayla paylaşamıyorsak etkileşim içinde bulunamıyorsak elinizde sadece kullanılmamış bir hazine olur. Burada bize düşen sahip olduğumuz değerleri teknolojiyle örtüştürmek. Bu anlamda metaverse dünyası bu amaçlarımızın yerine getirilmesi için önemli bir sanal evren.” ifadelerini kullandı.

BU SANAL EVRENİN İLERİKİ AŞAMALARINDA ŞEHRİ KARIŞ KARŞI GEZİP, İSTEDİĞİNİZİ SATIN ALABİLECEKSİNİZ

Cihan, Gezegen Evi’nde akıllı şehir ve metaverse evreninin tanıtımını yaptıklarını dile getirerek, şunları söyledi: “Dionysos Evi’nin 3 boyutlu tasarımını yaptık. Bunu metaverse evrenine aktardık. Bunun yanı sıra Gaziantep’in tapu ve kadastro anlamında şehrin havadan ve farklı açılardan görüntüsünü aldık. Gaziantep’in bir iki ay içerisinde 3 boyutlu haritalarını oluşturmuş olacağız. Sonra bu doneleri metaverse evrenine aktaracağız. Akabinde vatandaşlar Gaziantep şehrini gezecek. Diyelim ki Bakırcılar Çarşısı’na ya da Bey Mahallesi’ne gideceksiniz. Çarşıyı gezerken bir bakırcı dükkanının Metaverse evrenine geçtiğini düşünün. Ürünlerine baktığınız bu dükkanda beğendiğiniz ürünü Türk lirası ödeyerek siparişini verdiniz ve evinize geldi. Bu sanal evrenin ileriki aşamalarda bizlere sunacağı imkanlar bunlara benzer olacak.”

AHİ: METAVERSE, BİR İŞ YAPMA BİÇİMİ, BİR KÜLTÜR DEĞİŞİMİDİR

Bilişim hukukçusu Gökhan Ahi ise metaverse evreninin sanatsal, eğitimsel bir deneyim olduğunu ifade ederek, genel olarak metaversenin yanlış anlaşıldığını dile getirdi.
Рекомендации по теме