Ασπροκέφαλα ή μείζονα άμμι (Ammi majus) έχουν κατακλύσει το υπόστρωμα του καμένου δάσους της Μάνδρας

preview_player
Показать описание
Το Ammi majus είναι ένα μονοετές (ή διετές) βότανο, με ύψος από 20 εκ. έως 1 μέτρο. Ο βλαστός του είναι όρθιος και γραμμωτός.
Φύεται σε όλη την Ελλάδα, σε υψόμετρο έως 900 μ., σε ακαλλιέργητους αγρούς και όρια καλλιεργούμενων, σε φρυγανότοπους και σε λιβάδια. Συνώνυμα: Ammi intermedium, Ammi topalii. Ανήκει στην οικογένεια Apiaceae (Umbelliferae) (Σκιαδιοφόρα). Στην αγγλική βιβλιογραφία θα το συναντήσουμε ως Bishop's Weed, Queen Anne's lace.
Είναι φυτό ιθαγενές της Μεσογείου και φύεται προς ανατολάς μέχρι το Ιράν. Καλλιεργείται για τα σπέρματά του.
Τα φύλλα είναι μόνο ή δις πτεροσχιδή, λεία, οδοντωτά, λογχοειδή-γραμμικά, με ποικιλομορφία και εντονότερη κατάτμηση όσο πλησιάζουν στην κορυφή του βλαστού.
Τα άνθη του είναι λευκά, μικρά και ερμαφρόδιτα (έχουν και αρσενικά και θηλυκά όργανα) και σχηματίζουν, χαρακτηριστικές της οικογένειας, ταξιανθίες σκιάδια, με πολλές  ακτίνες συνήθως 15-30 το πολύ έως 60. Η ανθοφορία του διαρκεί από τα τέλη Απριλίου έως το Σεπτέμβριο, ανάλογα με την περιοχή και το υψόμετρο.
Οι καρποί έως 2 χιλιοστά με λεπτές νευρώσεις, ωριμάζουν προς το τέλος του καλοκαιριού. Σε πολλές περιοχές χρησιμοποιούνται ως καρύκευμα.
Το ασπροκέφαλο, όπως και όλα τα μέλη της οικογένειας του καρότου, έχει πολύ αρωματικά σπέρματα, τα οποία περιέχουν φουρανοκουμαρίνες (συμπεριλαμβανομένου του βεργαπτενίου), φλαβονοειδή και τανίνες. Οι ιδιότητες αυτές του φυτού ήταν γνωστές από πολύ παλιά, με αποτέλεσμα να καλλιεργείται ως φαρμακευτικό φυτό από τους μεσαιωνικούς χρόνους.
Τα έντονα αρωματικά σπέρματα υπό μορφή εγχύματος ή βάμματος, καταπραΰνουν το πεπτικό σύστημα. Ακόμη, είναι διουρητικά και, όπως και το αγριομάραθο, χρησιμοποιούνται στη θεραπεία του άσθματος και της στηθάγχης. Επίσης πιστεύεται ότι βοηθάει στη θεραπεία των χρωματικών λεκέδων του δέρματος στη λεύκη (δερματοπάθεια). Χρησιμοποιείται επίσης και για την ψωρίαση.
Παρόλα αυτά έχουν καταγραφεί και παρενέργειες του βοτάνου, όπως ναυτία, εμετός και πονοκέφαλος. Ακόμη, μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις στο ηλιακό φως. Σε ορισμένες χώρες το ασπροκέφαλο είναι απαγορευμένο.
Τα συγκεκριμένα φυτά τα βιντεοσκόπησα την Πρωτομαγιά του 2024 στο υπόστρωμα του καμένου πευκοδάσους Χαλεπίου Πεύκης της Μάνδρας Αττικής στην περιοχή της Κιάφας.