ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΗΣ ΧΑΡΟΥΛΑΣ - Χαρούλα Αλεξίου (Μάνου Λοίζου - Πυθαγόρα -Ρασούλη)

preview_player
Показать описание
Μουσική - Μάνος Λοΐζος
Στίχοι - Πυθαγόρας, Μανώλης Ρασούλης
Ερμηνεύει η Χαρούλα Αλεξίου και ο Μάνος Λοίζος

Ιούνιο του 1979 κυκλοφορούν «Τα τραγούδια της Χαρούλας», εννιά σε στίχους Ρασούλη και τρία του Πυθαγόρα. Οι αρχικές κριτικές είναι το λιγότερο αποκαρδιωτικές και σε συνδυασμό με την έναρξη της θερινής περιόδου, ο δίσκος δεν «περπατάει»
Ωστόσο, το Νοέμβριο η Χάρις Αλεξίου ξεκινά εμφανίσεις στο «Ζυγό» στην Πλάκα, με το Γιάννη Πάριο και τη Δήμητρα Γαλάνη. Εκεί, κάθε βράδυ παρουσιάζει τα περισσότερα τραγούδια του άλμπουμ και γίνεται χαλασμός κόσμου τόσο στο μαγαζί, όσο και στα δισκοπωλεία, με τις πωλήσεις να ξεπερνούν τις 100.000 μέσα σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα.
Ο Ρασούλης είχε ήδη φέρει φρέσκο αέρα στο τραγούδι με την "Εκδίκηση της γυφτιάς", όπου παρουσιάζονται - ίσως για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια - τραγούδια πάνω σε λαϊκούς δρόμους με στίχο που να μιλά για τον έρωτα και την καθημερινότητα με μια γλώσσα απλή αλλά όχι ευτελή. Ο Λοϊζος γνωριζόταν με το Ρασούλη ήδη αρκετά χρόνια. Μετά την "Εκδίκηση της γυφτιάς" ο Λοϊζος του ζήτησε αμέσως να κάνουν μαζί έναν λαϊκό δίσκο με τη Χαρούλα Αλεξίου στις ερμηνείες. Υπήρχε ωστόσο ένα κομβικό πρόβλημα. Ο Λοϊζος δεν γνώριζε τόσο καλά τους λαϊκούς δρόμους, δηλαδή τους ρυθμούς και την τεχνοτροπία των ανατολίτικων ακουσμάτων με πιο απλά λόγια. Έτσι ζήτησε από τον Χρήστο Νικολόπουλο να του γράψει μια κασέτα με τους λαϊκούς δρόμους (ουσάκ, Νιαβέντι, σαμπάχ, κτλ) την οποία μελετούσε καθημερινά επί πολλή καιρό.
Για τα τραγούδια του δίσκου τι να πει κανείς. Είναι όλα ένα κι ένα. Είναι από εκείνους τους δίσκους που τους ακούς από την αρχή μέχρι το τέλος χωρίς να "πετάξεις" τίποτα. Είναι χαρακτηριστικό ότι περιέχονται μερικά από τα μεγαλύτερα και πιο διαχρονικά τραγούδια τόσο του ίδιου του Λοϊζου όσο και του ελληνικού τραγουδιού γενικότερα όπως το υπέροχο και πασίγνωστο "Όλα σε θυμίζουν", το απίστευτης διορατικότητας και κοινωνικού προβληματισμού "Τίποτα δεν πάει χαμένο" που έχει μείνει ανεξίτηλο και θα μείνει για πολλές δεκαετίες ακόμα, τα πιο γλεντζέδικα και λαϊκά "Τέλι τέλι τέλι", ο "Φαντάρος", "Πες μου πώς γίνεται", "Την όγδοη μέρα" που άνετα θα μπορούσαν να συμπεριλαμβάνονται στα κορυφαία λαϊκά μας τραγούδια. Ειδική μνεία θα πρέπει να γίνει στη συμβολή του σπουδαίου στιχουργού Πυθαγόρα στο δίσκο με το υπέροχο "Σε πέντε ώρες ξημερώνει Κυριακή" και τα "Τέλι τέλι τέλι" και "Τι να πω". Γενικά, σχεδόν όλα τα τραγούδια ακούγονται μέχρι και σήμερα σαν να γράφτηκαν χτες. Γνωρίζουν μεγάλη αποδοχή και από το σημερινό κοινό, πράγμα που σημαίνει ότι είναι διαχρονικά και μας δίνει το δικαίωμα να θεωρούμε το δίσκο αυτό έναν από τους κορυφαίους στην ιστορία του ελληνικού τραγουδιού.
"Τα τραγούδια της Χαρούλας" είναι ένας δίσκος κομβικός. Έφερε στο προσκήνιο νέα πράγματα για την εποχή του, σε στιχουργικό και συνθετικό επίπεδο. Ανέδειξε το ερμηνευτικό μεγαλείο της Χαρούλας Αλεξίου και την καθιέρωσε στις μεγάλες φωνές. Ήταν το αποτέλεσμα μιας στροφής που επιχείρησε ένας πολύ σπουδαίος δημιουργός όπως ο Μάνος Λοϊζος, που σαν γνήσιος προοδευτικός καλλιτέχνης έψαχνε το καινούριο όχι για να εντυπωσιάσει ή να προκαλέσει, αλλά για να επικοινωνήσει καλύτερα με το λαό, για να σπάσει στερεότυπα και ταμπέλες που οδηγούν σε "αγκυλώσεις". Δυστυχώς, όμως αυτός έμελλε να είναι ο προτελευταίος δίσκος του μεγάλου Μάνου Λοϊζου. Σε μια πολύ ώριμη στιγμή του καλλιτεχνικά, ατύχησε να αρρωστήσει και 3 χρόνια αργότερα να αφήσει την τελευταία του πνοή στη Μόσχα. Αλλά όπως είπαμε, όλα τον θυμίζουν, αφού τίποτα δεν πάει χαμένο...

1. Γύφτισσα τον εβύζαξε -Μ.Λοιζος- Μ.Ρασούλης
2. Την όγδοη μέρα Μ.Λοιζος-Μ.Ρασούλης
3. Σε πέντε ώρες ξημερώνει Κυριακή -Μ.Λοιζος-Πυθαγόρας
4. Πες μου π'ως γίνεται-Μ.Λοιζος-Μ.Ρασούλης
5. Ολα σε θυμίζουν-Μ.Λοιζος-Μ.Ρασούλης
6. Τι να πώ-Μ.Λοιζος-Πυθαγόρας
7. Ο φαντάρος-Μ.Λοιζος-Μ.Ρασούλης
8. Εκανα τη μοίρα φίλη-Μ.Λοιζος-Μ.Ρασούλης
9. Κι εγώ σαν πόλη-Μ.Λοιζος-Μ.Ρασούλης
10. Μες το πλήθος-Μ.Λοιζος-Μ.Ρασούλης
11. Τέλι-τέλι-τέλι-Μ.Λοιζος-Πυθαγόρας
12. Τίποτα δεν πάει χαμένο-Μ.Λοιζος-Μ.Ρασούλης
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Ενας απο τους ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΥΣ ΣΥΝΘΕΤΕΣ της Ελλαδας γραφει για μια απο της κορυφαιες Ελληνιδες ερμηνευτριες. Ευγε Ελλας και να χαιρεσαι τα αξια τεκνα σου.

ΓΙΩΡΓΟΣΛ-λρ
Автор

ΥΠΕΡΟΧΟΣ ΔΙΣΚΟΣ!!! ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ, ΑΘΑΝΑΤΑ ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ!!!

clvrJet
Автор

Τέλειος από όλες τις  απόψεις δισκος, διαχρονικός και ίσως και αξεπέραστος(τηρουμένων των αναλογιών συνθέτη, στιχουργών βέβαια).Όσο για την ερμηνεία της υπέροχης Χαρούλας μας, μόνο μ αυτή της Μοσχολιού στν δίσκο με τον Σπανό μπορεί να

manolakis
Автор

O Μανος Λοιζος στην τελευταια ισως του συνεντευξη ειπε οτι θεωρει το εαυατο του λαικο συνθετη. Αυτος ο δισκος που ειναι ο τελευταιος του αυτο δειχνει. Εφυγε το 1982 σε ηλικια μονο 45 χρονων και κανενας συνθετης απο τοτε δεν μπορεσε να τον πλησιασει στην προσφορα του στο Ελληνικο τραγουδι.

tgtjnqv
Автор

Πόσα θα είχε δώσει ο Μάνος αν δεν έφευγε τόσο νωρίς?

ΓιάννηςΤζιμουράγκας