Gezi Tarihi Bursa Surları Kale Tophane Bey Sarayi Osmangazi Orhangazi Türbeler

preview_player
Показать описание
GEZİ PUSULA 2200 YILLIK BURSA TARİHİ: BEYLİKTEN İMPARATORLUĞA OSMANLI’NIN KURULDUĞU TOPRAKLAR
Bursa Surları, Bursa Kalesi, Osmanlı’nın ilk yönetim merkezi Bey Sarayı, Osmanlı İmparatorluğu’nun Kurucusu Osmangazi ve Bursa’yı fethedip ilk Başkent yapan oğlu Orhangazi’nin Türbeleri, Alplerin Osmangazi’ye Saygı Nöbeti, Tophane Parkı, Tarihi Tophane Saat Kulesi, Bursa Seyir Terası ve daha fazlası…
-Bursa kaç yıl Osmanlı'ya Başkentlik etmiştir?
-Bursa'da kaç Osmanlı Padişahı kabri bulunmaktadır?
Yanıtlar, video içinde...

BURSA’YI KİM KURMUŞ, ADI NEREDEN GELİYOR?
İlk Bursa ovaya tepeden bakan sırtını Uludağ’a yaslamış bugünkü Tophane, Hisar bölgesinde 3 buçuk kilometre uzunluğundaki surların içinde kurulmuş.
Söylenir ki, Bursa, Milattan Önce 7. yüzyılda buraya gelerek yerleşen ve yine milattan önce 327’de bağımsız bir krallık haline gelen Bitinyalılar tarafından kurulmuş. Bitinya Kralı Prusias, Romalılar’a yenilip gelen Kartacalı general Hannibal’ı burada misafir etmiş. Hannibal bir şehir ve savunma uzmanı aynı zamanda… İşte bu Hannibal, Bitinya Kralı Prusias’a, Prusias ad Olympum ismi verilen kenti bir tepe üzerine inşa ettirmiş ve etrafını surlarla çevrelemiş. Zamanla kentin Prusias olan ismi Prusa, daha sonra da Bursa olarak değişime uğramış.
Ünlü Osmanlı gezgini Evliya Çelebi, 1640 senesinde Bursa’ya gelmiş. Onun yazdığına göre Bursa surlarının 67 kulesi ve 5 kapısı varmış. Bu kapılar, Hisar (Saltanat) , Kaplıca, Zindan, Pınarbaşı (Su), Yer (Zemin) Kapı.

OSMANGAZİ VE ORHANGAZİ, TÜRBELERİ
Osmangazi 1317 yılında Bursa’yı kuşattığında, doğan güneşin ışınları; kubbesi gümüşle kaplı Doğu Roma Manastır Kilisesinin kubbesinden yansıdığında gümüş rengi görünürmüş. Onun için Osmanlı buraya gümüşlü kümbet demiş. Buradaki manastır kilisesinin Adı Aziz Elia. Osmangazi oğlu Orhan’a vasiyet etmiş, oğul ölünce beni buraya göm diye… Orhangazi de bu vasiyeti yerine getirmiş, Bursa’yı alınca babasının Söğütteki mezarını burada Kilise yanındaki şapel bölümüne defnetmiş. Kilise’yi de camiye çevirmiş. Orhangazi de vefat edince buraya defnedilmiş.
Anlatılan o ki, Osmangazi ve Orhangazi’nin mezarları eski aziz eli manastır kilisesinin çatısı altındaymış. Fakat zamanın yıpratması 1801 yangını ve 1855 büyük Bursa depremi, bu yapıyı harap hale getirmiş. 1868 yılında Sultan Abdülaziz tarafından bugünkü görünümünde yeniden inşa ettirilmiş.

ALPLER; OSMANGAZİ’YE SAYGI VE SANCAK NÖBETİ
Osmangazi Türbesi’nde, Bursa’nın kurtuluşu olan 11 Eylül 2020 tarihinden bu yana Osmangazi'ye saygı ve sancak nöbeti tutuluyor. Bursa Jandarma komutanlığı bünyesinde eğitim görmüş Alp kıyafetli askerler Osmangazi Türbesi önünde saygı nöbeti tutuyor ve turistlerden ilgi görüyor.

TOPHANE MEYDANI VE SAAT KULESİ
Tophane konumu itibariyle son derece avantajlı bir yer. Tophane’ye gelenler aynı zamanda şehri 360 derece izleyebilme şansına sahip. Hemen önünde bayramlarda ve Ramazan aylarında iftar saati patlatılan tarihi toplar bulunuyor. Dolayısıyla bu park adını bundan alıyor.
Saat Kulesi, ilk olarak Sultan Abdülaziz döneminde yaptırılmış ancak 1900’lü yıllara kadar, bilinmeyen bir tarihte yıkılmıştır. 2 Ağustos 1904’te yeni bir kule yapımına başlanmış, 31 Ağustos 1905’te tamamlanarak II. Abdülhamit’in tahta çıkışı şerefine, 31 Ağustos 1906 günü Vali Reşit Mümtaz Paşa tarafından törenle hizmete sokulmuş. Kule 6 katlı 33 metre uzunluğunda ve 4,65 metre eninde. Tepesinde dört bir yana bakacak şekilde 4 adet saat bulunuyor.

BEYLİKTEN İMPARATORLUĞA, OSMANLI’NIN İLK YÖNETİM MERKEZİ; BEY SARAYI
Osmanlı’nın ilk Sarayı olarak bilinen Bey Sarayı Osmanlı Mimarisinin ilk izlerini taşır şekilde Orhangazi tarafından inşa ettirilip kullanılmaya başlanmış. Orhangazi ayrıca kale içindeki manastırı camiye çevirtmiş.
Dönem içinde Osmanlı sultanlarının, Bey Sarayı'nda bazı ekleme ve onarımlar yaptırdığını, Osmanlı Devleti'nin son yıllarına kadar bu yapının kısmen ayakta olduğunu ancak 1855 senesi depreminde tamamen yıkıldığını biliyoruz.
Bu saray birçok tarihi olaylara tanıklık etmiş. Örneğin "Fatih Sultan Mehmed'in doğduğu yer" olduğu sanılmaktadır. Sultan 1. Murad tahta çıktıktan bir süre sonra Bey Sarayı’nı daha büyük ve görkemli inşa ettirmiş. Yıldırım Bayezid'in düğününün bu sarayda yapıldığı kaynaklarda geçiyor.
Bugün göremediğimiz bu saray, Osmanlı Devleti’nin devlet olarak yönetildiği ilk saraydı. Kuruluş döneminin sultanları kendi devirlerinin âlimleri ile bu mekânda meşveret meclisleri kurmuşlardı. Divan-ı hümayun burada toplanır ve tüm kritik kararlar burada alınırdı.
Bey Sarayı, sadece sultanın ikamet makamı değildi. Burası idari bir merkezdi, ilmi çalışmaların yapıldığı bir kültür merkeziydi. Bey Sarayı’nı, kuruluş dönemi ve İstanbul’un fethine kadar geçer sürede payitahtın merkezi olarak düşünmeliyiz.

Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Celilcim senle gurur duyuyoruz bursamizi tanitiyorsin

aliates
Автор

Emeğinize sağlık Celilcim çok beğendik tekrarlarını bekliyoruz aysuna ve çocuklara selamlar🙋‍♀️

zeynepates
Автор

Çok emek verilmiş, keyifli bir çalışma olmuş. Elnize sağlık. İlgiyle izledik.

bayince
Автор

Ellerimize sağlık izleyip beğenen yorum yapan herkese teşekkürler

farukkorun
Автор

Sağ 0 1010 1


Azərbaycan dilində 9

BakuBaku-qjlh
Автор

Osmanlının ilk başkenti söğüttür bir kere yanlış anlatmayın

ttnetttnet
Автор

Evlat sen önce Osmanlı nin ilk başkenti ni doğru ogreny

abdusselamdemirel