23. Söz / Sözler / Risale-i Nur Dinle

preview_player
Показать описание
Bediüzzaman Said Nursi'nin yazmış olduğu, Risale-i Nur Külliyatının Sözler Kitabından 23. Söz'ü dinliyorsunuz. Sayfa 345 - 367

23. Söz 0:00
Birinci Mebhas: 00:20
BİRİNCİ NOKTA: 00:28
İKİNCİ NOKTA: 04:15
ÜÇÜNCÜ NOKTA: 09:56
DÖRDÜNCÜ NOKTA: 13:15
BEŞİNCİ NOKTA: 17:37

İkinci Mebhas: 23:58
BİRİNCİ NÜKTE: 24:48
İKİNCİ NÜKTE: 30:53
ÜÇÜNCÜ NÜKTE: 38:47
DÖRDÜNCÜ NÜKTE: 50:20
BEŞİNCİ NÜKTE: 55:37

Yirmi Üçüncü Söz

Şu Sözün iki Mebhası vardır.

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمٰنِ الرَّحِيمِ
لَقَدْ خَلَقْناَ اْلاِنْسَانَ فِىۤ اَحْسَنِ تَقْوِيمٍ - ثُمَّ رَدَدْنَاهُ اَسْفَلَ سَافِلِينَ - اِلاَّ الَّذِينَ اٰمَنُوا وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ 1

Birinci Mebhas

İmanın binler mehâsininden yalnız beşini, Beş Nokta içinde beyan ederiz.

BİRİNCİ NOKTA

İnsan, nur-u iman ile âlâ-yı illiyyîne çıkar, Cennete lâyık bir kıymet alır. Ve zulmet-i küfür ile esfel-i sâfilîne düşer, Cehenneme ehil olacak bir vaziyete girer. Çünkü, iman, insanı Sâni-i Zülcelâline nisbet ediyor. İman bir intisaptır. Öyle ise, insan, iman ile insanda tezahür eden san’at-ı İlâhiye ve nukuş-u esmâ-i Rabbâniye itibarıyla bir kıymet alır. Küfür o nisbeti kat’ eder. O kat’dan, san’at-ı Rabbâniye gizlenir. Kıymeti dahi yalnız madde itibarıyla olur. Madde ise, hem fâniye, hem zâile, hem muvakkat bir hayat-ı hayvanî olduğundan, kıymeti hiç hükmündedir.

Bu sırrı bir temsille beyan edeceğiz. Meselâ, insanların san’atları içinde, nasıl ki maddenin kıymetiyle san’atın kıymeti ayrı ayrıdır. Bazan müsavi, bazan madde daha kıymettar; bazan oluyor ki, beş kuruşluk demir gibi bir maddede beş liralık bir san’at bulunuyor. Belki, bazan, antika olan bir san’at antikacıların çarşısına gidilse, hârika-pîşe ve pek eski, hünerver san’atkârına nisbet ederek, o san’atkârı yad etmekle ve o san’atla teşhir edilse, bir milyon fiyatla satılır. Eğer kaba demirciler çarşısına gidilse, beş kuruşluk bir demir bahasına alınabilir.

İşte, insan, Cenâb-ı Hakkın böyle antika bir san’atıdır. Ve en nazik ve nazenin bir mu’cize-i kudretidir ki, insanı bütün esmâsının cilvesine mazhar ve nakışlarına medar ve kâinata bir misal-i musağğar suretinde yaratmıştır.

Eğer nur-u iman, içine girse, üstündeki bütün mânidar nakışlar, o ışıkla okunur. O mü’min, şuurla okur ve o intisapla okutur. Yani, “Sâni-i Zülcelâlin masnuuyum, mahlûkuyum, rahmet ve keremine mazharım” gibi mânâlarla, insandaki san’at-ı Rabbâniye tezahür eder. Demek, Sâniine intisaptan ibaret olan iman, insandaki bütün âsâr-ı san’atı izhar eder. İnsanın kıymeti, o san’at-ı Rabbâniyeye göre olur; ve âyine-i Samedâniye itibarıyladır. O halde, şu ehemmiyetsiz olan insan, şu itibarla bütün mahlûkat üstünde bir muhatab-ı İlâhî ve Cennete lâyık bir misafir-i Rabbânî olur.

Eğer kat’-ı intisaptan ibaret olan küfür, insanın içine girse, o vakit bütün o mânidar nukuş-u esmâ-i İlâhiye karanlığa düşer, okunmaz. Zira, Sâni unutulsa, Sânie müteveccih mânevî cihetler de anlaşılmaz, adeta başaşağı düşer. O mânidar âli san’atların ve mânevî âli nakışların çoğu gizlenir. Bâki kalan ve gözle görülen bir kısmı ise, süflî esbaba ve tabiata ve tesadüfe verilip, nihayet sukut eder. Herbiri birer parlak elmas iken, birer sönük şişe olurlar. Ehemmiyeti yalnız madde-i hayvaniyeye bakar. Maddenin gayesi ve meyvesi ise, dediğimiz gibi, kısacık bir ömürde, hayvânâtın en âcizi ve en muhtacı ve en kederlisi olduğu bir halde, yalnız cüz’î bir hayat geçirmektir. Sonra tefessüh eder, gider. İşte, küfür böyle mahiyet-i insaniyeyi yıkar, elmastan kömüre kalb eder.

İKİNCİ NOKTA

İman nasıl ki bir nurdur; insanı ışıklandırıyor, üstünde yazılan bütün mektubât-ı Samedâniyeyi okutturuyor. Öyle de, kâinatı dahi ışıklandırıyor. Zaman-ı mazi ve müstakbeli, zulümattan kurtarıyor. Şu sırrı, bir vakıada اَللهُ وَلِىُّ الَّذِينَ اٰمَنوُا يُخْرِجُهُمْ مِنَ الظُّلُمَاتِ اِلَى النُّورِ 1 âyet-i kerimesinin bir sırrına dair gördüğüm bir temsille beyan ederiz. Şöyle ki:

Bir vâkıa-i hayaliyede gördüm ki: İki yüksek dağ var, birbirine mukabil. Üstünde dehşetli bir köprü kurulmuş. Köprünün altında pek derin bir dere. Ben o köprünün üstünde bulunuyorum. Dünyayı da, her tarafı, karanlık, kesif bir zulümat istilâ etmişti.

Daha fazla video eklenmesi için;
Lütfen sayfamıza ABONE olmayı unutmayın,
Videomuzu BEĞENmeyi unutmayın,
Ayrıca video hakkında görüşlerinizi lütfen aşağıya YORUM kısmına yazınız. YORUMlarınız değerlendirmeye alınacaktır.

Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Risale-i Nur u yazdırandan da yazandan da okuyandan da dinleyenden de ebeden daimen Allah razı olsun Güzel yürekli İnsanlar

ahmetcan
Автор

Bu Risale İ nura biz müslümanların ekmek ve su gibi ihtiyacımız var

velimermer
Автор

Allahümme Salli ala seyyidina Muhammed ve alâ Ali seyyidina Muhammed ve alâ Ali seyyidina Muhammed

mustafaergin
Автор

*Cenabı Allah ebeden sizlerden razı olsun...!!!*
Çok güzel bir okuma *(Ceylan Çalıkan abinin sesi gibi.. Maşallah BârekAllâh)*

o.farukkilic
Автор

Allah razı olsun. Hasta iken ağrı kesici ilaç gibi rahatlatıyor

marksmanap
Автор

Risale dinleme açısından büyük bir eksikliğimiz vardı. çünkü ihsan atasoy dan başka tamamını okuyan yoktu.
çok şükür ki farkına varıp iyi bir hizmet yapmışsınız . Allah razı olsun. inşallah farklı seslerden de dinleme imkanımız olur.

kamurankamil
Автор

İnsanoğlu garip bir varlık risale i nurda olsa herkesten dinleyemiyebiliyor. Güzel olmuş Allah razı olsun. Çeşitlendirmek güzel olabilir.

mehmetsarcicek
Автор

Lahikalarda seslendirilsin inşallah 🌹🤲📕

havvanezaketuslu
Автор

Allah razı olsun üstadımız dan ve tüm talabelerden

ramazanates
Автор

Sen bizim like ile abone mize veya yorumlarımıza değil. Allah için devam ettir bu güzel sohbetleri. Dinleyen, önemseyen bulur. Sevabı da size gelir.

Lütfen risale-i nurdan daha fazlalarını paylaşın. Allah sizden razı olsun. Bizim dinleme sebebimiz sen olasın. Sevabı da bol bol kazanasın beyim.

Selametle

beyza.
Автор

Allaha şükür. İhsan Atasoy'dan başka okuyan biri çıktı.

abbaseminaziz
Автор

Düz sesle okunması daha dikkat çekici olmuş Allah razı olsun

feyzabuyukcapar
Автор

Allah razı olsun. Sesli okumanın öncüsü İhsan Atasoy hocamızdan sonra bu da güzel olmuş. Allah vergisi tok ve dinlendirici bir ses. Risalelere ulaşamama gibi bahaneler sıfırlandı artık.

mujdatbayar
Автор

Allah razı olsun inşallah devamı gelir.

ogedayunal_
Автор

Maşallah, çok güzel. Özellikle sonundaki (2. Nükte) saray örneği ve sonrası. Kapıda it, sarayın sahibinin sultan ile muhaberesi
A+++

saidsari...
Автор

Sesinize sağlık, Allah razı olsun. Diğer kitapların da seslendirilmesini dua ile bekliyoruz.

samikalayc
Автор

Arapça da dinledim o da cok güzel olmuş

selmanureksik
Автор

Osmanlıca aslından takip ediyorum. Tavsiye ederim.

mujdatbayar
Автор

39.38 dakika ya da bakın. tekrar var
ne güzel dünyanın dört bi yanında dinliyorlar... bu hataları da giderirseniz iyi olur

Автор

ayette ahsani, ahsana diye okumuşsunuz

eldarnizamov