Semnificatia culorilor inelelor olimpice. De la vechile olimpiade grecesti la olimpiadele moderne.

preview_player
Показать описание
Semnificatia culorilor inelelor olimpice. De la vechile olimpiade grecesti la olimpiadele moderne.

ACC Media Channel

Cecilia Caragea

ACC Media Channel - canal online cu emisiuni de sanatate, medicina si stomatologie - este un proiect dezvoltat de agentia ARENA Communications.

#olimpiada #stadion #arena #sport #sportivi #atleti #atletism #gimnastica #gimnaziu #pedagogie #educatie #greci #romani #istorie #istorieantica #etimologie #greacaveche #tortaolimpica #culoare #culori #gocab #gocabtaxi #gocabromania #emisiunideistorie #ceciliacaragea #televiziuneonline #tvonline #accmediachannel #contentagency #CitiusAltiusFortius

TRANSCRIPT: Cecilia Caragea: Tuturor ne place cel putin un sport! Daca nu-l practicam neaparat, ne place sa privim macar competitiile respective, fie ca este vorba de gimnastica, de tenis, de rugby, de box, de cate si mai cate… Dar competitiile pe care le urmarim cu cel mai mare interes sunt competitiile olimpice. Pentru ca Olimpiada are o anume semnificatie pentru noi, o semnificatie mult mai profunda si mult mai ampla decat competitia sportiva. Si despre aceste semnificatii ne-am propus sa vorbim astazi in cadrul emisiunii noastre despre semnificatia culorilor.

Ne bucuram tare mult ca sunteti interesati de aceste emisiuni despre semnificatii, despre simboluri, despre culori. Astazi ne-am gandit sa vorbim despre cercurile olimpice si despre culorile cercurilor olimpice. Asa cum stiti, culorile cercurilor olimpice sunt galben, rosu, verde, albastru si negru. Totul pe un fundal alb. Acesta este si steagul olimpic. Si acest simbol olimpic a fost propus de fondatorul Jocurilor Olimpice, Pierre de Courbertin, in 1896, la prima Olimpiada moderna, care a avut loc la Atena. El a ales simbolul cercului pentru ca cercul este, pana la urma, figura geometrica perfecta. Cu totii suntem fascinati de perfectiunea cercului. Si poate s-o fi gandit si la faptul ca, in antichitate, atletii victoriosi la Jocurile Olimpice erau recompensati cu cate o cununa. Dar el a propus aceste cinci cercuri gandindu-se la cele cinci continente. Bine, pe vremea aceea, America de Sud si America de Nord erau considerate un singur continent, America, iar Antarctica nu era luata in considerare. Asadar, era vorba de cinci continente: de Europa, de America, in acceptiunea pe care am spus-o, America de Nord si America de Sud, un singur continent, America, Africa, Asia si apoi Australia si Oceania.

Asadar, avea de ales cinci culori pentru a simboliza cele cinci continente. Si s-a gandit la aceste cinci culori: galben, rosu, verde, albastru si negru. A ales aceste cinci culori gandindu-se la faptul ca din aceste cinci culori se pot forma steagurile tuturor tarilor. Asadar, indiferent ce tara ar participa la Jocurile Olimpice, steagul ei va putea fi format din acele culori. Bine, este vorba si de nuante diferite, de nuante particulare si asa mai departe… Dar, grosso modo, sa spunem asa, este vorba de cele cinci culori, care sunt culorile din care se pot forma steagurile fiecarei tari. Si aceste cinci inele au devenit simbolul Jocurilor Olimpice. Nu vrem sa intram intr-un joc al presupunerilor si sa ne gandim ce culoare ar putea fi asociata carui continent. Pentru ca Pierre de Coubertin, fondatorul Jocurilor Olimpice moderne, nu a facut acest lucru. El a propus aceste culori pentru cele cinci inele olimpice gandindu-se la faptul ca din aceste culori se pot forma, dupa cum spuneam, steagurile tuturor tarilor lumii.

Vrem insa sa vorbim despre spiritul olimpic, despre Citius, Altius, Fortius, „mai rapid, mai inalt, mai puternic”, deviza olimpica. O stim, de fapt, cu totii. Era scrisa in salile noastre de clasa, deasupra tablei, era scrisa in salile noastre de sport, era spiritul in care se incerca sa fim educati. Pentru ca este importanta competitia. Dar… atentie! Ce competitie este importanta? Este importanta competitia cu noi insine. Noi insine trebuie sa fim mai buni decat cei de ieri, cei de alaltaieri. Orice am face, noi trebuie sa ne straduim sa evoluam, sa ne perfectionam. Si, in esenta lui, sportul asta inseamna, un indemn la autodepasire, nu?

Рекомендации по теме