Böbrek Taşı Tedavi Yöntemleri - Böbrek Taşı Ameliyatları - Prof. Dr. Yavuz Önol

preview_player
Показать описание
Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Yavuz Önol
Randevu Tel : 02122307644

Ekstra Korperal Şok Tedavisi İle Taşın Kırılması (ESWL)

Böbrek taşı 2 cm altında bir ebata sahipse, vücut bütünlüğünü korumak adına ESWL yöntemi kullanılması taşın yok edilmesinde ideal olacaktır. ESWL tekniğinde taşa, dışarıdan odaklanan yüksek enerjili ses dalgaları yönlendirilir. Taş bu sayede parçalanacaktır. Hamilelik ve kanama bozukluğu olan hastalarda kullanılmaması gereken bir tekniktir.

Böbrek Taşı Kapalı Ameliyatı

20-25 yıl öncesinde böbrek taşlarına açık taş cerrahisi ile müdahale edilmekteydi. Böbrek taşı sonrasında açık taş cerrahisi yerine endoskopik işlemler ile tedavi edilmeye başlanmıştır. Kapalı ameliyatlarda taşların temizlenmesi için taşın büyüklüğü ve böbrek içinde bulunduğu alanın saptanması önemlidir. Böbrek içinde bulunan taş büyük ise temizlenmesi daha uzun zaman alır ve tekrarlayan müdahalelere ihtiyaç duyulabilir. Bu durum da hastaya daha çok anestezi verilmesine ve daha fazla komplikasyon görülmesine sebebiyet verir. Endoskopik yöntemlerle yapılan operasyonlarda, görüş alanının netleşmesi amacıyla basınçlı su kullanılmaktadır. Kullanılan basınçlı su şiddetli yüksek ateş ve kanama gibi komplikasyonlara neden olabilir. Taşların temizlenmesi için ince üreterden yapılan müdahaleler de üreter kanalının zedelenmesi hatta kopması durumu yaşanabilir. Kapalı yöntemle yapılan ameliyatlarda hekimin tecrübesine bağlı olarak görülen kanama miktarı operasyonun tamamlanmadan bitirilmesine neden olabilir. Kapalı yöntemle yapılan operasyonun bir diğer zararı ise; büyük taşlar bütün halinde çıkarılamadığından parçalanıp küçük halde çıkarılmasıdır.

Özetle; büyük ebatlı taşların çıkarılması için birden fazla cerrahi müdahaleye ihtiyaç duyulabilir. Aynı zamanda kapalı yöntemle yapılan ameliyatlarda açık yöntemle yapılanlara kıyasla daha fazla komplikasyon görülür. Bu sebepten günümüzde, böbrek taşı tedavisinde hala açık ameliyat yöntemi de kullanılmaktadır.

Üreteroskopi;

Üreteroskopi tekniğinde; endoskopik küçük aletler kullanılarak önce mesane içine girilir. Ardından böbrekten gelen üreterlerin mesaneye açıldığı bölgeye ulaşılır. Buradan da taşın oluşum gösterdiği lokasyona varılır. Üreterde 1 cm ebatında bulunan ve böbrek içinde 2 veya 2.5 cm büyüklüğünde olan taşların lazer ya da hidrostatik basınç uygulayan aletlerle parçalanarak dökülmesi hedeflenir.

Perkutan Nefrolitotomi

Perkutan nefrolitotomi adı verilen teknikte ilk olarak hastanın belinden böbreğe doğru bir iğne yapılır. Bu giriş yolu aracılığıyla endoskop uygulanır. Bu sayede taş kırıcı aletler yardımıyla daha büyük ebatlı taşlar parçalanarak dışarı çıkarılır.

Böbrek Taşı Açık Ameliyatı

Tıp jargonunda retroperitoneal alanı; böbrek ve idrar yollarının karın zarı arkasında yerleşim gösterdiği alandır. Karın zarı içinde birçok organ bulunmaktadır. Bunlar; dalak, mide, karaciğer, ince ve kalın bağırsaklardır. Bu organlar periton zarı tarafından çevrelenmiş halde bulunurlar. Periton zarı üzerinde ise karın duvarını oluşturan birbiri üzerine çaprazlanmış vaziyette bulunan kuvvetli kas tabakası bulunmaktadır. Ne yazık ki, açık yöntemle yapılan standart operasyonlarda böbreğe ulaşmak amacıyla bu kuvvetli karın duvarı kasları kesilmektedir. Bu yöntemin kullanıldığı ameliyatlardan sonra hastaların günlük yaşam rutinlerine dönmeleri uzun zaman alabilir. Biz böbrek taşı ameliyatında standart cerrahinin aksine farklı bir teknik kullanmaktayız. Kullandığımız teknikle kasları kesmeyip karın duvarının bütünlüğünü koruyarak operasyonumuzu sürdürüyoruz. Böbreğe varıldıktan sonra içindeki taşın temizlenmesi için 3 metod kullanılmaktadır.

Bizim uyguladığımız açık ameliyat yöntemi;

Biz böbrek taşı operasyonlarında karnın yan ya da ön duvarında ki 3 tabakalı kasların kesilmemesi fikrini benimsemekteyiz. Bu kasların kesilerek operasyonun sürdürülmesi, ameliyat sonrasında hastayı iyileşme anlamında uzun süreçlere mahkum edecektir. Karın duvarında bulunan bu 3 kas arka tarafta birleşir ve kalın bir zarf şeklini alır. Bu oluşum giriş bölgesi sayılabilir. Biz kullandığımız teknikte bu oluşumdan kesi yapmaktayız. Bu kesi ile alakalı bilinmesi gereken diğer önemli husus ise kesiyi yapan cerrahın yeterli donanım ve tecrübeye sahip olmasıdır. Yapılan kesi sayesinde hastanın vücudunun iç ve dış bütünlüğüne herhangi bir hasar verilmemektedir.

Böbrek taşı tedavisi nasıldır, böbrek taşı tedavileri nasıl olur, böbrek taşı nasıl düşer evde gibi sorular mantıklı mı, böbrek taşı nasıl eritilir, böbrek taşı ameliyatı, böbrek taşı ameliyatı kaç saat, böbrek taşına ne iyi gelir, böbrek taşını ne düşürür gibi sorulara yanıtlar verdiğimiz ve böbrek taşı tedavileri, böbrek taşı ameliyatı, böbrek taşı tedavisi, böbrek taşı kanala düşerse ne yapmalı, böbrek taşı eritme gibi konularda bilgiler sunduğumuz videomuz yayındadır, iyi seyirler, sağlıklı günler dileriz.
Рекомендации по теме