Nobel Οικονομικών: Ας καταρρίψουμε το μύθο

preview_player
Показать описание
Πραγματικά, ποιος δεν γνωρίζει τα βραβεία νόμπελ; Αν υπάρχει κάποιος να σηκώσει τωρα το χέρι… ή έστω να το γράψει στα σχόλια!

Αποτελούν την ύψιστη αναγνώριση αλλά και τιμή για κάθε επιστήμονα καθώς, όπως αναφέρουν και τα ίδια, απονέμονται “σε αυτούς π ου, κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους, προσέφεραν το μεγαλύτερο όφελος στην ανθρωπότητα”.

Πακέτο με τη φήμη έρχεται και μία διόλου ευκαταφρόνητη επιταγούλα της τάξεως του ενός εκατομμυρίου Ευρώ. Καθόλου άσχημα, έτσι;

Ανάμεσα τώρα στους κλάδους που βραβεύονται βρίσκεται και αυτός των οικονομικών. Και η αλήθεια είναι ότι η συγκεκριμένη κατηγορία διαφέρει αρκετά από τις υπόλοιπες, με την κύρια διαφορά να εντοπίζεται στο γεγονός ότι το αυτό το βραβείο είναι, ολίγον τι… μούφα!

Όπως το ακούς… κάλπικο!

Μείνε μαζί μου για να δούμε πώς ο δυναμίτης (ναι, το εκρηκτικό) ευθύνεται για τα Νόμπελ, πώς μία προσπάθεια των οικονομολόγων να τους πάρουν λιγάκι περισσότερο στα σοβαρά ευθύνεται για το Νόμπελ οικονομικών και γιατί δεν θα πρέπει να εμπιστεύεσαι, απόλυτα, τη γνώμη των οικονομολόγων…

Κάνε καφεδάκι και πάμε να δούμε μερικές ενδιαφέρουσες ιστορίες….

————————
📺 Τι θα δεις:

🔎 Τι είναι τα βραβεία νόμπελ;

Θεσπίστηκαν από τον Άλφρεντ Νόμπελ το 1895, έναν χημικό και μηχανικό από τη Σουηδία με πολλές εφευρέσεις στο δυναμικό του όπως ο δυναμίτης. Η πρώτη επίσημη απονομή έγινε από το Nobel Foundation το 1901.

Οι τελετές λαμβάνουν χώρα κάθε χρόνο ενώ ο νικητής πάει σπίτι του με ένα χρυσό μετάλλιο 24 καρατίων, ένα δίπλωμα για να έχει ο άνθρωπος να κορνιζώσει κάτι πάνω από το τζάκι του αλλά και 11.000.000 Σουηδικές κορόνες, περί το ένα εκατομμύριο ευρώ.

Μέχρι σήμερα, έχουν δωθεί 609 νόμπελ σε 975 ανθρώπους και 25 οργανισμούς. Ανάμεσα στους νικητές βρίσκονται και δύο έλληνες: Ο Γιώργος Σεφέρης και ο Οδυσσέας Ελύτης οι οποίοι κέρδισαν το νόμπελ λογοτεχνίας το 1963 και 79 αντίστοιχα.

————————
🕒 Timeline:

0:00 Intro
0:58 Τι είναι τα βραβεία Νόμπελ;
2:05 Πώς ο δυναμίτης γέννησε τα βραβεία Νόμπελ;
3:41 Γιατί το Νόμπελ οικονομικών είναι... μούφα!
4:45 Πώς δημιουργήθηκε;
6:39 Είναι η οικονομική επιστήμη… επιστήμη;
8:14 Γιατί να μην εμπιστεύεσαι οικονομολόγους;
10:03 Outro

————————
♥️ Sharing is Caring!
Μοιράσου αυτό το Video με τους φίλους σου και βοήθησε τους να μάθουν περισσότερα σχετικά με τις επενδύσεις στον S&P500.

🎈Like, Share & Subscribe
Βοηθάει το Video να ανέβει στον αλγόριθμο και μου δίνεις κίνητρο να συνεχίσω να φτιάχνω και άλλα

Risk Disclaimer:
Δεν είμαι επενδυτικός σύμβουλος και τα παραπάνω αποτελούν γραπτή εξιστόρηση των προσωπικών μου εμπειριών. Δεν αποτελούν, σε καμία περίπτωση, προτροπή για επένδυση. Είναι η γνώμη μου, ως ένας απλός ερασιτέχνης youtuber που ασχολείται με το θέμα.
Πριν προχωρήσεις σε οποιαδήποτε επένδυση κάνε την δική σου έρευνα και θυμήσου:
Κάθε επένδυση εμπεριέχει ρίσκο, όποιος ισχυρίζεται το αντίθετο θέλει να βγάλει χρήματα από εσένα.
Επένδυσε μόνο χρήματα που είσαι οκ να χάσεις.
Комментарии
Автор

Μήπως να αρχίσω να φτιάχνω thumbnails για τον Alex Jones; Νομίζω το'χω!

MoneyMinority
Автор

Όσο περισσότερο μαθαίνω για τα οικονομικά, τόσο περισσότερο τα μισώ και θέλω να ασχοληθώ με άλλο πεδίο

Mazou-tjne
Автор

Ένα ακόμα ποιοτικό βίντεο από τον Sterg

john_theodorou_magician
Автор

Πολύ ενδιαφέρον video! Ευχαριστούμε πολύ για τη συνεισφορά σας.

kostastriantafyllos
Автор

Τρομερο βιντεο και εμμεση σποντα σε ορισμενους θα ελεγε κανεις.

dimlucas
Автор

Μούφα δεν το λες με τίποτα. Αρκεί να δει κανείς έως τώρα ποιοι το πήραν. Για το Νόμπελ Ειρήνης να πουμε πολλά πράγματα…

georgegioldasis
Автор

Όσοι λένε ότι τα Νόμπελ οικονομικών δεν είναι Νόμπελ απλά μας ζηλεύουν

Nicks
Автор

Πολυ τολμηρό το βίντεο σου.

Εαν δεν εμβαθύνεις περισσότερο, αλλά παραμένεις μονο στον γενικευμένο ορισμο του βιβλίου της 3ης λυκείου, τοτε τα οικονομικά φαίνονται ως ένας κλαδος καταδικασμένος εξαρχής να αποτύχει αφου το πιο πιθανό ειναι οτι το οικονομικό πρόβλημα δεν θα λυθεί ποτε.

Τα οικονομικά δεν ειναι μονο οι οικονομικοί κύκλοι, η οικονομική ανάπτυξη και το "χρηματιστήριο". Υπαρχουν δεκαδες κλάδοι σε πρώτο επίπεδο που ειναι αδύνατον κάποιος να ειδικευτεί πραγματικά έστω και σε εναν. Νομίζω οτι αν έψαχνες σε μικροοικονομικό επίπεδο θα ηταν πιο εύκολο να δεις οτι υπαρχει πολυ μεγαλύτερη επιτυχία στην επίλυση προβλημάτων μεγιστοποίησης. Απλα δεν απευθύνονται σε τόσο μεγάλο κοινό.

Επίσης θα ακουστω αγενής αλλα καμια τέτοια πρόθεση δεν εχω. Απο το πρώτο εξάμηνο προπτυχιακών σπουδών διδάσκεται ο ελεγχος υποθέσεων. Γίνονται πειράματα τοσο σε εργαστηριακό περιβάλλον τόσο και στην πραγματικότητα. Επίσης ξεχασες τον Δρ. Πισσαρίδη.

Αν η βιολογία και η ζωολογία θεωρούνται επιστήμες τοτε ειναι και τα οικονομικά. Απλα μελετάνε πιο περίπλοκους οργανισμούς.

michael_
Автор

Φυσικά και τα οικονομικά δεν ειναι επιστήμη. Επίσης, η γη είναι επίπεδη και όχι σφαιρική, δεν υπάρχουν περιστέρια αλλά είναι ντρόουνς και οι καφέ αγελάδες παράγουν μίλκο... Αξιολύπητη τοποθέτηση, από έναν και καλά γκουρού της οικονομίας.

stefanstavrianos