Temel Kotil MMU KAAN’ın Eşsiz Özelliklerini TGRT Haber’de Anlattı: F-35’in Üstünde Bir Uçak

preview_player
Показать описание
TGRT Haber canlı yayınına katılan TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil, Milli Muharip Uçak (MMU) KAAN’ın eşsiz özelliklerinden bahsetti. Dünyada sadece ABD, Rusya ve Çin’in sahip olduğu 5. Nesil bir savaş uçağı olduğunu belirten Kotil, “KAAN, F-35’den üstün bir uçak. Güreşeceği uçakları ABD, Rusya ve Çin’de var. Tepe minderin uçağı bu” dedi.

#kaan #f35 #tusaş

TGRT HABER YOUTUBE KANALINA ABONE OLMAK İÇİN

TGRT HABER TV HAKKINDA:

● Türkiye'nin, haber kanalı olarak, gündem, siyaset, ekonomi, spor, sağlık, kültür, sanat kısacası haber ve habere dair ne varsa son dakika haberleri canlı yayın ile izleyicilere aktarıyoruz. Bilginin, tecrübenin, hızın ayrıcalığıyla haber dünyasındaki yerimizi; haftanın 7 günü 24 saat canlı yayınlarla daha da güçlendiriyoruz.

TGRT HABER TV ULAŞMAK İÇİN

İLETİŞİM BİLGİLERİ
Telefon: 0212 454 70 70
Faks : 0212 454 56 56

TGRT HABER TV FREKANS BİLGİLERİ
Комментарии
Автор

Bunu yapabilmek cidden büyük devletlerin işi mükemmel bir iş inanılmaz hayal gibi emeği geçen herkese sonsuz teşekkürler 🙏🏼 ❤

Mr.Zaferr
Автор

Çok gurur verici Allah ım şükürler olsun

hamzatongel
Автор

Emeği geçen ve destek veren herkesten Allah bin bir kere razı olsun inşallah. Yeni projelerde başarılarınızın devamını dilerim, yaşasın yüce Türk ordusu ve milleti 👏❤️🇹🇷🇹🇷

ABen-
Автор

MaşaAllah, Allah yolunuzu açıq etsin kardeş Türkiyemiz. 🇦🇿🇹🇷

rufatalinaghi-qqrg
Автор

Emegi geçen herkesden Allah razı olsun milletimize hayırlı olsun

mulayimacar
Автор

Allah razı olsun emeği geçen herkesten.... Temel Bey muhteşem bir insan....

Golge
Автор

Kotil abimiz müjdeler mucizeler adami ❤️🇹🇷❤️

HasanNasah-rn
Автор

Vayy nihayet duymak istediklerimizi duyduk ❤

alihanhaydar
Автор

Mâşâ'ellah (ما شاء الله) Anlamı:“Allah dileyince her şey olur” mânasına gelir.

fatihMehmet
Автор

HER şey gönlünüzce olsun İNŞAALLAAH yolunuz açık işiniz ras gelsin İNŞÂLLÂH

ramazankaraca
Автор

Allah razı olsun sizden teşekkür ediyorum tüm kardeşlerimize emeği geçenlere teşekkürler ❤❤❤

hayrettinyldrm
Автор

Helal olsun. Bize laf değil icraat yapanlar lazım

feratoz
Автор

inşallah göklerde görmek umuduyla. muhteşem bir eser,

ismailyilmaz
Автор

MaşaAllah Rabbim emeği geçenlerden gani gani razı olsun hifziyla korusun Rabbim❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤

umittuna
Автор

Düşman radarlarının gönderdiği radyo aktif sinyalleri geri yansıtmıyor olması çok güzel bir özellik yanı düşman radarlarına yakalanmıyor TB 2 gibi çok şükür bu günleride gördük yapanların yüreğine sağlık

Puhu
Автор

Allah imkan versin de tamamına erdirsin.
inşaAllah. MMU'muz keşke hemen üretilebilse de elimizde olsa ama ilk test uçuşunu 2023'e yetiştirmeye çalışıyoruz ve 2028 den önce envantere girmeye başlaması da malesef zor ve istenen sayıya ulaşması da bakalım ne zaman, malesef ki bunlar iyimser tarihler. Yani bu da F16'lar eskidiği için 5-10 sene kadar bir süre Yunan'a hava üstünlüğünü kaptırmamız demek. Şu anda zaten sayısal olarak olmasada teknoloji yönüyle hava üstünlüğünde sıkıntımız başladı ve F16'larımızın gövdesi de eskiyor. Bu da üzgünüm ama biraz tehlikeli bir durum. Hava Kuvvetleri Komutanlığı ara uçak ihtiyacı arayışını malesef bu sebeple yapıyor.

Asıl sıkıntılı konu MMU Kaan'da şu anda malesef ki hazır bir motor yok. Prototip ya da bir iki tane MMU üretmek kolay, ABD yapımı F110 motoru takıcaz deniyor ama yarın Yunanistanla olası bir savaş durumunda "50 tane motor daha gönder" dediğimizde alacağımız cevap belli. İngiliz Rolls-Royce ile Kale Arge ortak bir TR Motor diye bir firma kurulacak denmişti. Şu anda bir çalışma yok. Böyle projelerde uçak daha tasarlanırken motor ya bellidir, mesela Saab Gripen'in ABD motoru alacağının belli olması gibi, ancak bu durumda motoru alacağın ülkeye göbeğinden bağlanırsın. Ya da proje başlamadan önce motor tasarlanmış ve yapılmış olur. Örneğin Dassault'un Rafale uçaklarının motoru Safran Motor yapımı. Motor 1983'te yapıldı, Rafale ilk uçuşunu 1986'da yaptı, testlerin tamamlanıp envantere girmesi 2000 senesini buldu. Bizim sıkıntımız bolluk zamanı yani F16 sağlamken yapacağımız işleri dar zamana sıkıştırmamızda. Motoru yerli mi işine takılmayı sevmem ama ortada hâlâ motorla ilgili bir tasarım bir imalat hattı falan yok. TEİ elbette bu motorları yapabilir ama daha ortada motorun tasarımı falan bile yok, ne zaman yapılacak? 8 veya 10 yıl sonra mı? Sayın İsmail Demir 2023 yılı bir açıklamasında "Yurt dışındaki firmalar 10 sene gibi bir sürede motor geliştiriyor, biz de 8 ile 10 sene arası bir sürede, hadi 8 diyelim ona, bu işi başarırız diyor." Bir an önce motor projesi uzatılmadan başlanmalı, geç kalıyoruz. Parayla da bu tecrübeyi satın alamayız. Kimse satmaz, umutlanmayalım. Zamanla deneyerek yanılarak yapıcaz. O sebeple ne kadar para verirsek verelim vakit alacak. Projenin Altay tankı gibi bir iki prototipte kalması korkutuyor.

Euro Fighter Typhoon pahallı ve harbe hazırlığı düşük bir uçak ama ABD'den F16 Viper veya F15 falan gelmeyecekse Euro Fighter az sayıda bile olsa yüksek teknolojili versiyonları bize hiç olmazsa bir alternatif sağlar. Teknolojik üstünlükle hava üstünlüğünü geri alırız. Elbette çok şükür SİHA'lar hava yer görevlerini yapıyor, zaten bize de daha çok hava hava görevi ağırlıklı uçak lazım.

Euro Fighter Typhoon teslimat süresi çok uzar bizim MMU Kaan zaten yetişir falan deniyorsa da bize sıfır olması şart değil ikinci elde olur. Hatta acil ihtiyaç olduğu için 2. el daha iyi daha hızlı olur. Yunanistan da 2. el Rafale aldı Fransa'dan. Ocak 2021'de yaptı Rafale siparişi verdi ve anlaşma yaptıktan yaklaşık 7-8 ay sonra 21.07.2021'de  ilk Rafale teslim edildi. Diğerleri de yavaş yavaş teslim ediliyor. Bize de böyle bir çözüm, az sayıda bile olsa en azından hava hava görevi için faydalı olabilir.

Euro Fighter Typhoon düşünülecekse bize lazım olan Captor-E AESA radarlı Tranch 3A ve üzeri için pazarlık yapılmalı ve hızlı teslimat için bir kısmı 2. el olabilir. Ama başarılamazsa Bir başka olasılık Tranch 2 'i veya hiç olmazsa Tranch1'i bize kabuk olarak sadece motoru kalacak şekilde versinler(İsrail ABD ilişkisi gibi) içini biz istediğimiz gibi değiştirelim, mesela milli AESA radarı takacaz, milli görev bilgisayarı olacak falan diye bir anlaşma yapabiliriz. Böylece MMU Kaan gelene kadar F16'lar Adalar Denizi'nde çok da yıpranmamış olur. Bunun da değerlendirilmesi iyi olur.

Şimdilik ara uçak için Anka-3 ve Kızılelma'ya güvenicez gibi duruyor. Ancak SİHA'ların hava hava görevini ne ölçüde yapabileceği belli değil ve ikisi birlikte bile kullanılırsa bir savaş uçağının yerini yine de doldurabilir mi bilemiyoruz, bilenmezliklerle dolu bir yoldayız. Belki Anka-3 ve Kızılelma bu işi ne kadar başaracak onu görmeyi bekliyor da olabiliriz. Yani Kızılelma ve Anka-3 hava hava görevinde başarılı çıkarsa hiç ara uçak almadan MMU Kaan gelene kadar onlarla devam etme planı olabilir. Hava hava görevinde başarılı olmazlarsa o zaman F16'ya alternatif bir başka ara uçak planı devreye sokulacak olabilir.

Tabi hava üstünlüğü ve caydırıcılık tam olarak aynı şey değildir. Hava üstünlüğü kaybetsek bile balistik füze, kamikaze İHA ve seyir füzeleri kabiliyetimizi arttırmak da bir caydırıcılıktır. Caydırıcılık için hava üstünlüğü şart değildir. Örneğin İran'da hiç hava üstünlüğü yok ama yine de kısmen caydırıcı bir ülke. Ancak Yunanistan'a karşı hava üstünlüğünü kaybetmek yine de kısmen problem oluşturur. Sonuçta eğer Kızılelma ve Anka-3 isteneni vermezse diye bir çözüm hazır bulunmalı.  Allah ordumuza zaferler ihsan eylesin.

orkunyucel
Автор

Allah yapandan ve yaptirandan razi olsun 🇹🇷💫

EmreEyuboglu
Автор

Vatana millete hayırlı olsun durmak yok yola devam inşallah, aklı başında şuurlu vatanseverlere selam olsun

acpolice
Автор

Doğuda askerlik yapanlar bilir İha, siha vb çogu askerin görevini rahat hale getirdi

Fox.Men
Автор

Bu silahlar İslam'ın, türkün Namusu, qururu, başinin dik duruşu, sözü herşeyi demekdir

asifdemirov