Πρωτόγαλα ή Πύαρ: ένας διατροφικός 'ελβετικός σουγιάς' για την υγεία μας!

preview_player
Показать описание
Γνωστό από την αρχαιότητα, αναφέρεται έμμεσα σε κείμενα αρχαίων Ελλήνων ιατρών:

1. Ιπποκράτης:
- Στα έργα που αποδίδονται στον Ιπποκράτη, όπως το "Περί Διαίτης", γίνεται αναφορά στη σημασία του μητρικού γάλακτος για τη φυσική ανάπτυξη του βρέφους. Το πρωτόγαλα ως ξεχωριστή φάση του γάλακτος δεν αναφέρεται ρητά, αλλά οι παρατηρήσεις του Ιπποκράτη για τη θρεπτική αξία του μητρικού γάλακτος υποδεικνύουν ότι γνώριζε τη σημασία του πρώτου γάλακτος.

2. Γαληνός:
- Ο Γαληνός (129-216 μ.Χ.), επηρεασμένος από την Ιπποκρατική σχολή, μιλά για τη φυσιολογία της γαλουχίας και την αξία του γάλακτος για τα βρέφη. Σε κάποια κείμενα, αναφέρεται στις διαφορές στη σύσταση του γάλακτος ανάλογα με τη χρονική περίοδο μετά τη γέννηση, γεγονός που μπορεί να θεωρηθεί έμμεση αναφορά στο πρωτόγαλα.

3. Αριστοτέλης:
- Στα έργα του Αριστοτέλη, όπως το "Περί Ζώων Γενέσεως", υπάρχουν σχόλια για τη θρέψη των νεογέννητων ζώων μέσω του γάλακτος. Οι περιγραφές του για τις φυσιολογικές διαδικασίες μπορεί να περιλαμβάνουν παρατηρήσεις που σχετίζονται με το πρωτόγαλα.

4. Διοσκουρίδης:
- Ο Διοσκουρίδης, στο έργο του "Περί Ύλης Ιατρικής", αναφέρεται στη χρήση του γάλακτος για θεραπευτικούς σκοπούς, αλλά χωρίς συγκεκριμένη αναφορά στο πρωτόγαλα.

Στοιχεία επικοινωνίας:
Τηλ/Viber: 6973903996