Ζαπαντοβράχωρο.SibeΜόρια.Από την εκδήλωση Αγγελόκαστρο:200 Χρόνια Λευτεριάς στο Κάστρο των Αγγέλων

preview_player
Показать описание
11 Ιουνίου 1821 «Σ΄ όλο τον κόσμο ξαστεριά , σ΄ όλο τον κόσμο Ήλιος, ωρέ και στο Ζαπαντοβράχωρο , όλο καπνός κι αντάρα.»

Από τις 27 Μαΐου, ο καπετάνιος του Νταϊφά του Ζυγού, ο δικός μας Καπετάνιος, Δημήτριος Μακρής μαζί με τα ηρωικά παλικάρια του από όλη την περιοχή του Άνω και Κάτω Ζυγού (Αγγελόκαστρο), μαζί με τον Ραζηκότσικα και τους υπόλοιπους οπλαρχηγούς, Σιαδήμα, Γρίβα, Βλαχόπουλο, Τσόγκα, Στάικο, Γρίβα, Ίσκο, Βαρνακιώτη και άλλους, πολιορκούν χωρίς σταματημό το Τουρκοκρατούμενο Βραχώρι, σημερινό Αγρίνιο.
Ο κλοιός στενεύει συνεχώς και οι Τούρκοι ζητούν να έρθουν σε διαπραγματεύσεις. Οι πολιορκημένοι Τούρκοι που δεν περιμένουν πλέον καμμιά βοήθεια, μη έχοντας άλλη διέξοδο, ήρθαν σε συμφωνία με τους Έλληνες να παραδοθούν, υπό τον όρο να γίνει σεβαστή η ζωή και η τιμή τους. Η συμφωνία τηρήθηκε. Οι έγκλειστοι στο Βραχώρι Τούρκοι, με τον Δερβέν Αγά Ταχήρ Παπούλια, υπογράψανε συμφωνία, που υποχρέωνε τους Τούρκους να παραδώσουν τα όπλα.

Στις 11 Ιουνίου 1821 το Τουρκοκρατούμενο Βραχώρι έπεσε.

Ήταν τόσο μεγάλη η επιθυμία των Ελλήνων αγωνιστών να δούνε τούτον εδώ τον τόπο ελεύθερο που δεν σταμάτησαν καθόλου για ημέρες ασταμάτητα να πολιορκούν τους Τούρκους.

Ακούμε από το στιγμιότυπο της εκδήλωσής «200 χρόνια Λευτεριάς στο Κάστρο των Αγγέλων» που διοργανώθηκε στο Αγγελόκαστρο από τη Διεθνή Αδελφότητα Απογόνων των Ελευθέρων Πολιορκημένων Μεσολογγίου, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος, το Δήμο Αγρινίου και την Κοινότητα Αγγελοκάστρου, το δημοτικό τραγούδι Ζαπαντοβράχωρο γραμμένο για τα γεγονότα της 11ης Ιουνίου.

Ώρε σ’ όλον τον κόσμο ξαστεριά, σ’ όλον τον κόσμο ήλιος
και στο Ζαπαντοβράχωρο όλο καπνός κι αντάρα.
Καπιταναίοι το ‘καίγανε, Καπιταναίοι το καίνε.
Ώρε μια Τουρκοπούλα φώναξε από γυαλένιο πύργο.
Ώρε πάψε Μακρή μ’ τον πόλεμο, πάψε και το ντουφέκι,
ώρε και μεις θα προσκυνήσουμε, Ρωμιοί θε να γενούμε….”

Δημοτική ορχήστρα SibeΜόρια/ Τραγούδι-Λαούτο: Ντζούφρας Βαγγέλης, Κλαρίνο: Κοσμάς Παπακωστόπουλος, Βιολί: Παναγιώτης Καμζέλας, Κιθάρα: Κωνσταντίνος Φουρλίγκας, Κρουστά: Βασίλης Σκουμάντζος. Άξιοι συνεχιστές της Δημοτικής Παράδοσης, που τους αξίζουν συγχαρητήρια για την απόδοση και την προσφορά τους σε αυτήν.

Τους ευχαριστούμε για την αφιλοκερδή συμμετοχή τους στην εκδήλωση στο Αγγελόκαστρο, άλλοτε πρωτεύουσα του Κάρλελι (Karlıeli ή Karli-ili) που σημαίνει «γη του Καρόλου» και προέρχεται από τους τελευταίους χριστιανούς ηγεμόνες της περιοχής προ της οθωμανικής κατάκτησης. Διαμορφώθηκε ως διοικητική ενότητα (λιβάς ή σαντζάκι) μεταξύ του 1475 και του 1489. Όπως μας πληροφορούν οι γεωγράφοι της εποχής, η επαρχία περιλάμβανε έξι καζάδες: Αγίας Μαύρας (Λευκάδα), Βόνιτσα, Ενκιλί Καστρί (Αγγελόκαστρο), Εξιμέρε (Ξηρόμερο), Άλτο (Βάλτος) και Ιμραχόρ (Βραχώρι, σημ. Αγρίνιο). Η έδρα του κυβερνήτη ή σαντζάκμπεη λόγω της στρατηγικής του θέσης ήταν στο Αγγελόκαστρο μέχρι τα τέλη του 17ου αιώνα, όταν και καταστράφηκε.
Στη συνέχεια η πρωτεύουσα μετακινήθηκε στο Βραχώρι, σημερινό Αγρίνιο, πρωτεύουσα της ηγεμονίας της υπό των Οθωμανών ονομαζόμενης Κάρλελι, που απελευθερώθηκε σαν σήμερα την 11η Ιουνίου .