Podcast Episode #74 Τριχοτιλλομανία

preview_player
Показать описание
#τριχοτιλλομανία #ττμ #ψυχική_διαταραχή
Μια φίλη από το κανάλι ρωτάει πληροφορίες σχετικά με την σπάνια ψυχική διαταραχή της τριχοτιλλομανίας, από την οποία υποψιάζεται πως υποφέρει. Τι είναι. Ποια είναι τα συμπτώματα της και αν γνωρίζουμε τα αίτια της. Μας δίνει έτσι την ευκαιρία να γνωρίσουμε για μια διαταραχή, που δεν γνωρίζουμε πολλά. Είναι στο DSM V και συμπεριλαμβάνεται μαζί με τις ιδεοψυχαναγκαστικές διαταραχές.
Σχετικά βίντεο:

Η ψυχολόγος και συγγραφέας Θέκλα Πετρίδου ανεβάζει καθημερινά στο κανάλι της στο YouTube, αναρτήσεις με βίντεο ή αλλιώς Vlogs, στα οποία ασχολείται με θέματα ψυχοεκπαίδευσης.

Πατήστε subscribe ή εγγραφή στο κανάλι, ώστε να μπορείτε να σχολιάζετε στα βίντεο και να βλέπετε τις αναρτήσεις στην κοινότητα. Πατήστε επίσης το καμπανάκι για ειδοποιήσεις, ούτως ώστε κάθε φορά που ανεβαίνει νέο βίντεο ή αρχίζει ένα live να παίρνετε ειδοποίηση ώστε να συμμετέχετε! Το να πατήσει κάποιος subscribe ή εγγραφή και το καμπανάκι είναι ΔΩΡΕΑΝ.

Στο κανάλι μας έχουμε και 5 επίπεδα συνδρομής, συμμετοχής.
Εάν θέλετε να συμμετέχετε, πατήστε τον ακόλουθο σύνδεσμο:
Αυτή η λειτουργία είναι προαιρετική.
Στο πρώτο επίπεδο, που δημιουργήθηκε το 2020, μεταξύ άλλων προνομίων, έχουμε πρόσβαση σε playlists όπου διαβάζουμε και σχολιάζουμε βιβλία που μας βοηθούν να εμβαθύνουμε στην ψυχοεκπαίδευση.
Στο δεύτερο επίπεδο, μεταξύ αλλων προνομίων έχουμε το book club μέσω Zoom.
Στο τρίτο επίπεδο, το οποίο δημιουργήθηκε στις 10/5/2023, πέραν των προνομίων από τα 2 πρώτα επίπεδα, θα έχετε το προνόμιο ότι καθημερινώς τα ίδια βίντεο που μπορεί κανείς να παρακολουθήσει δημοσίως στο κανάλι, θα μπορείτε να τα παρακολουθήσετε από το τρίτο επίπεδο, αλλά χωρίς διαφημίσεις. Αυτά τα βίντεο, και τα σχόλια κάτω από αυτά, θα μπορούν να τα βλέπουν μόνο όσοι συνδρομητές βρίσκονται στο τρίτο επίπεδο, ‘’Στηρίζω το κανάλι 3’’ , το οποίο έχει μηνιαία συνδρομή 19.99 ευρώ.
Επιπλέον, όσοι βρίσκονται στο τρίτο επίπεδο θα έχουν πρόσβαση στο διαδικτυακό εργαστήρι (webinar) που θα γίνεται κάθε πρώτο Σάββατο του μηνός μέσω Zoom.
Πληροφορίες για το εργαστήρι ψάξτε στην καρτέλα ‘’Συνδρομή’’. Όσοι βρίσκονται στη Συνδρομή, βλέπουν αναρτήσεις μόνο για αυτόυς , στην καρτέλα ‘’Συνδρομή’’.

Από τον Οκτώβριο του 2023 υπάρχει και ένα τέταρτο επίπεδο, μόνο για γυναίκες, στο οποίο έχουν όλα τα προνόμια των προηγούμενων επιπέδων και επιπλέον μια δίωρη εβδομαδιαία συνάντηση μέσω Zoom με Q+A για θέματα σχέσεων και dating και συνεξάρτησης και συμμετοχή σε συνεχή ομάδα chat στο Viber.

Από τον Απρίλιο του 2024 υπάρχει κι ένα πέμπτο επίπεδο, μόνο για άνδρες, στο οποίο έχουν όλα τα προνόμια των πρώτων τριών επιπέδων και επιπλέον μια εβδομαδιαία συνάντηση μέσω Zoom με Q+A για θέματα σχέσεων, dating, ναρκισσισμού και συνεξάρτησης και συμμετοχή σε συνεχή ομάδα chat στο Viber.
Комментарии
Автор

Η τριχοτιλλομανία, όπως και κάθε επαναλαμβανόμενη συμπεριφορά που πηγάζει από άγχος ή εσωτερική πίεση, δεν είναι απλώς μια «κακή συνήθεια» που πρέπει να κοπεί. Είναι ένας τρόπος που το σώμα και το μυαλό βρίσκουν για να διαχειριστούν κάτι πιο βαθύ—μια ανησυχία, μια αίσθηση απώλειας ελέγχου, μια ανάγκη για παρηγοριά

Αν το δούμε με περισσότερη κατανόηση, μπορούμε να στραφούμε προς την κατεύθυνση της φροντίδας, όχι της καταστολής. Αντί να πολεμάμε αυτή τη συμπεριφορά με ενοχές ή αυτοκριτική, μπορούμε να ρωτήσουμε τον εαυτό μας:

- Τι πραγματικά χρειάζομαι αυτή τη στιγμή;
- Τι προσπαθεί να μου πει το σώμα μου;
- Πώς αλλιώς μπορώ να φροντίσω τον εαυτό μου;

* Το σώμα σου μιλάει—άκουσέ το με αγάπη. Η αλλαγή δεν έρχεται μέσα από την τιμωρία, αλλά από την καλοσύνη προς τον εαυτό μας.
* Η αποδοχή και η κατανόηση του εαυτού, είναι, το πρώτο βήμα προς την αλλαγή. Με σωστή στήριξη, η τριχοτιλλομανία μπορεί να αντιμετωπιστεί.

Αποτελεσματικές προσεγγίσεις:
- Γνωσιακή-Συμπεριφορική Θεραπεία (CBT):
- Η συστημική προσέγγιση, μπορεί, να βοηθήσει,
🔹 Βλέποντας το άτομο μέσα στο σύστημα
🔹 Εντοπίζει δυσλειτουργικά μοτίβα
🔹 Ενισχύει τη στήριξη από το περιβάλλον
🔹Δουλεύει με την ταυτότητα και τις σχέσεις
* Αν η τριχοτιλλομανία συνδέεται με οικογενειακή ένταση, συναισθηματική αποσύνδεση ή ανεπίλυτες συγκρούσεις, η συστημική θεραπεία μπορεί να βοηθήσει στην αναπλαισίωση και στη βελτίωσή της
- Εκπαίδευση στην Αντιστροφή της Συνήθειας (HRT):
- Τεχνικές χαλάρωσης και ενσυνειδητότητας
- Φαρμακευτική αγωγή


Να είσαι καλά, φίλη μας!!!

KorakaMariaPsychologosSystemic
Автор

Να κάτι που έμαθα σήμερα! Δν ήξερα ότι υπήρχε αυτή η διαταραχή!
Ναστε καλά Κα Πετριδου!
Σας ευχαριστώ!

jennyzachou
Автор

Νομίζω πως είχα αυτήν την διαταραχή στα 12. Ξεκίνησε κατά την διάρκεια μιας καλλιτεχνικής εξωσχολικής δραστηριότητας που μου επέβαλε η μητέρα μου. Ένιωθα αμηχανία και άγχος καθόλη την διάρκεια που βρισκόμουν εκεί, τραβούσα τις τρίχες των χεριών μου και όντως με βοηθούσε να νιώσω καλύτερα. Οταν μετά από αρκετούς μήνες και με πολύ κόπο έπεισα την μητέρα μου να με σταματήσει από την δραστηριότητα τότε η συνήθεια αυτή σταδιακά άρχισε να υποχωρεί. Πλέον στα 30 δεν μου συμβαίνει κάτι παρόμοιο αλλά εξακολουθώ να δυσκολεύομαι να διαχειριστώ αγχωτικές καταστάσεις.

marinaprt
Автор

Σ ευχαριστώ που υπάρχεις Θέκλα ❤ Μας κανεις να αγαπαμε τον εαυτό μας αλλα κ τους άλλους, μας μαθαίνεις να γνωρίζουμε κ να σεβόμαστε τον άνθρωπο ❤

eiriniadamou
Автор

Το είχα κι εγω για χρόνια!! Πιο νέα!! Μαδουσα τα μαλλιά μου από τη μια πλευρά με τα δάκτυλα μου!! Πάντα η μία πλευρά του κεφαλιου μου ήταν λίγο πιο κοντή.Γελουσα δεν του έδωσα ποτέ ιδιαίτερη σημασία.. κάποια στιγμή μου έφυγε εντελώς 😊

tinakarle
Автор

Τριάντα χρονια (από τα12) τραβαω τα μπροστινα μου μαλλια κ τα δαγκωνω. Σε αγχωτικες περιοδους θα δει κανείς τριχες αναμεσα στα δόντια μου, ωσάν οδοντικο νημα. Η αραίωση καλυπτεται με τρεσακια γιατι νιωθω ασχημα.Το δε στομάχι μου δεν αντεχει μεγαλες ποσότητες φαγητου προφανως λογω καποιας μεγαλης τριχομπαλας... Σε ευχαριστώ πολυ για το θεμα σου, δεν εχω δει καποιος αλλος να ασχολειται με αυτο πουθενα

haemorrhage
Автор

Πολύ ωραίο άρθρο. Με βοηθησε. Έχω κάτι παρόμοιο με το τσιγάρο, από τότε που το ξανάρχισα (αφόρητο στρες) μετά από ένα μήνα υποφέρω. Διαγνωσμένος με ΙΔ.Ψ.Δ αλλά το προφίλ μου μοιάζει και με την φίλη. Δε βοηθάει που είναι και εθιστικό, κακός συνδυασμός.

meryplays
Автор

Αλλο ενα εξαιρετικο βίντεο..
Καλη δύναμη στη φιλη με ολη μου την καρδιά ευχομαι, ολα θα πανε καλυτερα 🌺❣️και μπράβο για το θαρρος της να το μοιραστει!

bih
Автор

Δεν τρώω τα μαλλιά μου αλλα τα τραβάω, παράλληλα τρώω τα νύχια μου και τραβάω με τα δόντια το δέρμα των χειλιών μου.
Θέκλα μου εμένα με ηρεμεί . Θα ενημερώσω την Αριστονίκη την ψυχολόγο μου για οτι μου συμβαίνει για να το αντιμετωπίσουμε. Υπέροχο και εξαιρετικά βοηθητικό όπως πάντα τα βιντεο που κάνεις. Ευχαριστώ απο ❤

Katerinadalla
Автор

ΔΕΝ ΗΞΕΡΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΘΕΜΑ .
ΚΑΛΗ ΤΥΧΗ ΣΤΗΝ ΦΙΛΗ!!!
❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤

ifigeneiako
Автор

Να είσαι καλά Θέκλα μου, βοηθάς όσο δεν παίρνει! Ξερολίαση παντού γύρω μας. Φιλιά στην φίλη του καναλιού και την αγάπη μου μαζί με μιά ζέστη αγκαλιά!❤❤❤

chrysoula_petropoulou
Автор

Σε ευχαριστούμε πολύ Θέκλα μου για οτι μας προσφέρεις!❤❤❤❤💐🌹💐🌹

Μαθήματακεντήματος
Автор

Πολύ χρήσιμο θέμα!!! Το έπαθα δύο φορές, μία στην εφηβεία μου, και μία πιο πρόσφατα.
Στην εφηβεία θυμάμαι το υπνοδωμάτιο μου γεμάτο μικρές μικρές τουφιτσες. Πρόσφατα, στην εγκυμοσύνη μου, δεν μπορούσα να ελέγξω το χέρι μου που ήταν μονίμως μέσα στις μπούκλες μου. Όντως γίνεται αυτοματοποιημενα. Σαν να μην ελέγχεις πια το χέρι σου. Μέχρι που τα έκοψα πολύ πολύ κοντά και σταμάτησα. Ήθελα κι ολας να τα κόψω, έτσι εμένα μου ήρθε βολικό. Φυσικά αυτό που μου έλειπε τότε ήταν τα αντικαταθληπτικα μου.

myria
Автор

Πολύ χρήσιμο βίντεο!!! Ευχαριστώ Θέκλα.

emrid
Автор

Πολύ ενδιαφέρον! Συγχαρητήρια κυρία Θέκλα! Παθούσα εδώ. Ο λόγος η μη σταθερή, μη ξεκάθαρη συμπεριφορά συντρόφου!

marialena
Автор

Άρα το πιο σημαντικό : να πάει κανείς σε ψυχολόγο με ειδίκευση στη γνωστική συμπεριφορική θεραπεία + θεραπεία αντιστροφής συνήθειας ❤

jennyalexandropoulou
Автор

Δεν το έχω κάνει ποτέ . Το έκανε όμως ο γιος μου για κάποια χρόνια όντως από τα 9-10 και μετά . Δεν τα τράβαγε, τα μασουσε τα πιπιλιζε (έχει μακριά μαλλιά χρόνια τώρα ) εδώ και καιρό το έχει σταματήσει (είναι 13+ τώρα ) πλήξη και να ηρεμισει πιστεύω, είναι και στο φάσμα Άσπεργκερ (πολύ λειτουργικός ) . Κάποια στιγμή αρχίσαμε όλοι η οικογένεια να του λέμε ότι δεν αντέχουμε άλλο να έχει σαλιομενα μαλλιά . Σίγουρα το δούλεψε και με τον ψυχολόγο του (δεν μου τα λένε όλα ) .

Venus_
Автор

Θέκλα μου τι γνώση μας προσφέρεις...❤ και πόσο σημαντική είναι και η παρατήρηση του φαινομένου στα παιδιά απο τους γονείς ...να μην τα αφήνουν αβοήθητα 😢

ΣΤΕΛΛΑΟΙΚΟΝΟΜΟΥ-ψο
Автор

Στην εφηβεία ξεκίνησα κι εγώ να τραβώ τα μαλλιά μου ή να τα σπάω κατά καιρούς. Θυμαμαι να μου λένε όλοι να σταματήσω να το κάνω και με τρόπο όχι ιδιαιτερα συμπονετικό. Ντρεπόμουν φουλ και εξηγούσα ότι δεν καταλαβαίνω γιατι το κάνω. Ειδα πολύ τον εαυτό μου στο βιντεο αυτό. Σε ευχαριστώ πολύ. Μαλλόν θα είναι το επόμενο θέμα που θα συζητήσω στην ψυχοθεραπεία μου.

ΕΛΕΝΑ-ζγ
Автор

Η συγκεκριμένη διαταραχή μου θυμίζει την έντονη παρόρμηση που νιώθω, ανά περιόδους, να ξύνω με μανία το δέρμα μου μέχρι να ματώσει. Κάποια στιγμή, βρήκα στο διαδίκτυο την πάθηση της νεύροδερματίτιδας. Έχουν συνάφεια οι δύο διαταραχές; Ρωτάω περισσότερο για λόγους εκπαίδευσης καθώς αντιμετωπίζω ήδη την θεμα (όπως και να λέγεται) με ψυχοθεραπεία και φαρμακευτική αγωγή. Ευχαριστώ πολύ για τις γνώσεις και την πολύτιμη βοήθεια! 💗

MariaX-xfbg