ΝΙΚΟΣ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗΣ - ΛΙΚΟΤΙΝΑΡΙΑΝΟΣ ΣΥΡΤΟΣ 1958

preview_player
Показать описание
ΛΙΚΟΤΙΝΑΡΙΑΝΟΣ ΣΥΡΤΟΣ
΄Ετος ηχογράφησης 1958

Νίκος Κολιακουδάκης ή 'Κολιακούδης' - Λύρα , τραγούδι.
Νίκος Ηλιάκης ή 'Καφαντάρης' - Λαγούτο.

Σύνθεση του μεγάλου λυράρη από τον Αποκόρωνα, που άφησε το στίγμα του στη μουσική παράδοση του τόπου, μέσα από τη δεξιοτεχνία του στη λύρα, αλλά και τις αμέτρητες συνθέσεις του στην κρητική μουσική και όχι μόνο. Η άλλη πλευρά του δίσκου περιλαμβάνει τον Συρτό Αργυρουπολιτιανό - σε σύνθεση του Νίκου Ηλιάκη ή Καφαντάρη.
Το μουσικό έργο του Νίκου Κολιακούδη είναι τεράστιο, αφήνοντας πίσω του μία μεγάλη μουσική παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές.

Σύντομο βιογραφικό για τον Νίκο Κολιακουδάκη από την εισήγηση του μουσικολόγου Βασίλη Μπιχάκη στο Β΄ Παγκόσμιο Συνέδριο Αποκορωνιωτών..

Κολιακουδάκης Νίκος

Γεννήθηκε στη Λικοτιναρά το 1931 και πέθανε το 2009. Ο ίδιος αναφέρει πως παρακολουθούσε από παιδί τους παλαιότερους μουσικούς και ιδιαίτερα τον Μανώλη Κουρκουνάκη, που ήταν θείος του από την πλευρά της μητέρας του. Στην Κατοχή, ορφανός και δουλεύοντας ως φαμέγιος στην νονά του στον Κεφαλά, πιάνει αρχικά ένα παλιό μαντολίνο και κατόπιν το 1943 παίρνει τη λύρα που είχε ανταλλάξει με τον Κουρκουνοπαντελή ο μεγαλύτερός του αδερφός για ένα πιστόλι και ένα κομμάτι σχοινί. Ακολουθεί πορεία επαγγελματία μουσικού από μικρή ηλικία, παίρνοντας το βάπτισμα του πυρός το 1945 στο πανυγήρι της Αγίας Τριάδας στον Τσιβαρά και το 1958 ηχογραφεί για πρώτη φορά, με τον Νίκο Ηλιάκη ή Καφαντάρη από την Αργυρούπολη, στην Columbia τον “Λικοτιναριανό Συρτό”, που θα ακολουθηθεί από μια πλουσιότατη παραγωγή δισκογραφικών έργων μέχρι και λίγο πριν το θάνατό του, ανάμεσα στα οποία και σατυρικά. Παράλληλα, διατηρούσε για αρκετά χρόνια στα Χανιά κατάστημα με μουσικά είδη. Υπήρξε ικανότατος και ως λαγουτιέρης, αλλά με κύριά του αρετή την τρομερή συνθετική του δεινότητα που την χαρακτηρίζει το προσωπικό του χρώμα. Συνεργάστηκε με κορυφαίους λαγουτιέρηδες και τραγουδιστές σαν τον Γιώργη Κουτσουρέλη, τον Νίκο Μανιά, τους Μαρκογιάννηδες, τον Πέτρο Καρμπαδάκη, τον Ανδρέα Βαρβατάκη, τον Γιώργη Χατζηδάκη, τον Πέτρο Κουμάκη, τον Λευτέρη Χαιρετάκη, τον Γιαγκουλή, τον Κωστή Κουκουμπέ, τον Γιώργη Κουρκουνάκη, τον Στέφανο Αναστασάκη, τον Γιώργη Ξυλούρη, τον Γιάννη Κατάκη, τον Κυριάκο Σταυριανουδάκη, τον Γιώργη Παντερμάκη κ.α. Δίδαξε επίσης αρκετούς νεότερους μουσικούς, ανάμεσα στους οποίους και τον γιο του, δεινό κιθαρίστα Δημήτρη, που ανέτρεχαν σ’ αυτόν καθώς στο παίξιμό του διακρίνεται η διατήρηση και η συνέχιση του αποκορωνιώτικου ύφους και ιδιαίτερα του Πλακιανού. Εξαιτίας αυτού άλλωστε τον επέλεξε ο Σίμωνας Καράς να εκπροσωπήσει τον Αποκόρωνα στο δίσκο 33 στροφών που εκδόθηκε από τον “Σύλλογο πρὸς διάδοσιν τῆς Ἐθνικῆς Μουσικῆς” με αντιπροσωπευτική μουσική απ’ όλη την Κρήτη, αλλά και η Δόμνα Σαμίου στην εκπομπή της ΕΡΤ για την μουσική της Δυτικής Κρήτης “Μουσικό Οδοιπορικό”.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΒΙΝΤΕΟ - ΚΟΥΡΚΟΥΝΑΚΗΣ ΚΩΣΤΑΣ
Комментарии
Автор

ΕΥΤΥΧΩΣ ΠΟΥ ΕΙΧΑΜΕ ΚΑΙ ΕΧΟΥΜΕ ΤΕΤΙΕΣ ΛΥΡΕΣ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΡΙΑΖΟΥΝ ΚΑΠΩΣ ΤΗΝ ΗΧΟΡΥΠΑΝΣΗ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΤΑ ΞΕΝΟΦΕΡΤΑ ΒΙΟΛΙΑ ΣΤΗ ΓΝΗΣΙΑ ΚΡΗΤΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ

ΘΑΝΑΣΗΣΠΑΤΕΡΑΚΗΣ-υε