Covid 19 - Corona - Korona Virüsü Nedir? Bulaşma Riski Belirtileri Nelerdir?

preview_player
Показать описание
Corona virüsü İlk olarak 1960’lı yıllarda görüldü, aralık 2019da Çin’in Wuhan şehrinde tekrar ortaya çıkması nedeniyle hastalık oldukça merak edilir bir konu haline geldi. Akciğer hastalığına neden olabilen ve tedavi edilmediğinde ağır akut solunum yolu yetersizliği sendromu gibi hastalıklara yol açan virüs şuan bütün dünyada.


Corona virüsler (CoV), hafif düzeyli soğuk algınlığından şiddetli solunum sıkıntısına kadar farklı tablolara neden olan büyük bir virüs ailesidir.

SARS-CoV, 21. yüzyılın ilk uluslararası sağlık acil durumu olarak 2003 yılında, daha önceden bilinmeyen bir virüs halinde ortaya çıkmış olup yüzlerce insanın hayatını kaybetmesine neden olmuştur.


Çin’in Hubei eyaletinin Vuhan şehrinde etiyolojisi bilinmeyen pnömoni vakaları bildirilmiştir. 7 Ocak 2020’de etken daha önce insanlarda tespit edilmemiş yeni bir tip coronavirus (2019-nCoV) olarak tanımlanmıştır. Daha sonra 2019-nCoV hastalığının adı COVID-19 (2019-nCoV Hastalığı) olarak kabul edilmiştir.

Çin'in Vuhan kentinde ortaya çıkan ve Covid-19 adı verilen hastalığa yol açan koronavirüs, Antarktika hariç tüm kıtalara yayıldı. Türkiye'de ise ilk koronavirüs vakası 11 Mart'ta tespit edildi.

İlk kez Aralık ayında görüldü
İlk kez Aralık ayında görülen ve "2019-nCoV" olarak adlandırılan virüs, Koronavirüs ya da Corona Virüsü adıyla biliniyor. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) 11 Şubat'ta koronavirüs kaynaklı hastalığa Covid-19 adını verdi. Daha sonra küresel salgın anlamına gelen "pandemi" olarak ilan edildi.





Nasıl Bulaşır?
Yeni Coronavirusun, diğer Coronaviruslar gibi solunum salgıları ile bulaştığı düşünülmektedir. Hasta kişilerden öksürük, hapşırık, gülme, konuşma sırasında çevreye saçılan virus içeren solunum salgısı damlacıkları, sağlam kişilerin mukozalarına temas ederek bu kişilerin hastalanmasına neden olur. Hastalığın bu şekilde insandan insana bulaşması için yakın temas (1 metreden yakın) gereklidir.

Ateş, Öksürük ve Nefes darlığı Varsa Dikkat!
COVID-19’a yakalandıktan sonra semptomların başlamasına kadar olan süre (inkübasyon süresi) 2 ile 14 gün arasında değişmektedir. COVID-19 virüsü tespit edilmiş birçok insanda ateş, öksürük, nefes darlığı semptomlarıyla, ciddi akut solunum hastalığı ortaya çıktığı gözlenmiştir. Bazı hastalarda ishal, bulantı, kusma şeklinde sindirim sistemi bulgularının da ortaya çıktığı görülmüştür.
Virüsün bulaştığı hastalarda zatürre ve böbrek yetmezliği gibi ciddi komplikasyonlar geliştiği ve bu hastaların yaklaşık %3’ünün hayatını kaybettiği görülmüştür. Ölümlerin çoğunda altta yatan- ileri yaş, şeker, kanser, kronik akciğer, kalp ve böbrek hastalıkları gibi başka tıbbi problemler vardır. Özellikle genç erişkinlerde, semptomlar soğuk algınlığı belirtileri gibi hafiftir. Bazı bireylerde hiç belirti yoktur ve bu hastalar genellikle iyileşirler.

Özetle Hastalığın Belirtileri:
• Yüksek Ateş
• Öksürük
• Nefes darlığı
• İshal(Daha az)
• Bulantı ve kusmadır.


Ne Kadar Ölümcül?
WHO'nun 44 bin hastaya dayandırdığı araştırma verilere göre virüsün bulaştığı kişilerin:
• %81'i hafif atlatıyor
• %14'ü ciddi geçiriyor
• %5'i ağır hastalanıyor
Covid-19'dan ölenlerin oranı ise %3'ün üzerinde.

Hastalığın 9 yaşın altındaki çocuklarda pek görülmediği; 80 yaş üzerinde ve solunum yolları hastalıkları olanlarda ölüm oranının çok yükseldiği gözleniyor.


Corona virüs dahil tüm solunum yolu hastalıklarından korunabilmek için aşağıdaki önlemlerin düzenli olarak uygulanması önerilmektedir:
• Ellerinizi sık sık, 20 saniye süreyle su ve sabunla yıkayın. Küçük çocukların da aynı şekilde ellerini yıkamasını sağlayın.
• Su ve sabun bulunamıyorsa alkol bazlı bir el dezenfektanı kullanın.
• Öksürürken veya hapşırırken ağzınızı ve burnunuzu kağıt mendille kapatın, ardından mendili mutlaka çöpe atın.
• Kirli ellerle ağzınıza, burnunuza ve gözlerinize dokunmayın.
• Corona Virüs belirtileri olan yada teşhisi konmuş hastalarla aynı kaptan yemek yemek, aynı bardağı paylaşmak veya öpüşmek gibi kişisel temastan kaçının.
• Kapı kolları ve oyuncak gibi sık dokunulan yüzeyleri temizleyin ve bunları dezenfekte edin.

yeni YOLCU videolarını kaçırmamak için linke tıklayarak abone olabilirsiniz ⬇

ayrıca YOLCU’yu diğer sosyal platformlarda da takip etmek için ⬇

===================================

Hayatın bir yolculuk olduğunu ve bu yolculuğun farkını her hali ile anlatamaya çalıştığımız "Mükemmel Bir Kanal". Yeni gelişmeleri takip etmek için sosyal medya kanallarından abone olmayı ve takip etmeyi unutmayın.
Рекомендации по теме