İnnâ lillâhi ve innâ ileyhi râciun. Bediüzzaman’ı ziyaret eden Amasyalı Niyazi Özsoy vefat etti

preview_player
Показать описание
Merhum Niyazi Özsoy ağabeyin cenaze namazı, yarın 10 Ağustos 2023 Perşembe, Amasya Fatih Camiinde öğle namazına müteakiben kılınacaktır. Allah rahmet eylesin.

AMASYALI NİYAZİ ÖZSOY AĞABEY
Amasya, tıpkı Manisa ve Trabzon gibi şanlı Osmanlı Devletinin en güçlü, en icraatçı padişahlarının eğitilip yetiştirildiği önemli bir merkezdir. Amasya’da, toplam on üç şehzade valilik yapmış, devleti ve devlet yönetimini burada öğrenmişlerdir. Bunlardan; Yıldırım Bayezid, Çelebi Mehmet, II. Murad, Fatih Sultan Mehmet, II. Bayezid, III. Murad ve Amasya valiliği yapmasa da Amasya’da doğan Yavuz Sultan Selim devletin başına geçip padişah olmuş şehzadelerdir.
Araştırmalarımızın bir amacı da; şehirlerde, beldelerde ilkler, ilk ağabeyler kimlerdir öğrenmek ve bunları bulmak, onlarla konuşmaktır… Şehzadeler şehri Amasya’yı da hep merak ederdim; bu şehirde Hz. Üstad’ı gören bir şahid var mıydı acaba? Niyazi Özsoy Ağabey varmış… Hatıraları sadece Hz. Üstadı görmek, mübarek ellerini öpmek kadar kısa olsa da Amasya’yı atlamak olmazdı. Onun için Niyazi Ağabeyi de kitabımıza almaya karar verdik. Niyazi Özsoy, Amasya Risale-i Nur talebelerinin dua çeşmesi olarak, el’an hizmetlerin içinde idame-i hayat ediyor… ÖMER ÖZCAN
NİYAZİ ÖZSOY ANLATIYOR:
Amasya’nın Yolyanı (Heniske) köyünde 7 Şubat 1934 tarihinde doğmuşum. Halen Amasya’da ikamet ediyorum. Askerliğimi yaptıktan sonra 1956’da Burdur, Isparta taraflarına çalışmak için gitmiştim. Bu vesileyle Isparta’da Üstad’ımız Bediüzzaman Said Nursi Hazretlerini tanımak, mübarek ellerini öpmek, Risale-i Nur kitaplarını orada almak, okumak nasip oldu bana.
Üstad’ın namını, şöhretini ilk defa Büyükalan köyünde duydum ben. Büyükalan, Burdur’un Çavdır ilçesinin bir köyüdür. Orada 70 yaşında bir Rasih Hoca vardı, imamlık yapıyordu. Rasih Hoca, 15-20 sene medrese tahsili yapmış, medrese mollası âlim bir adam... Ona bir gün ziyarete gitmiştik. Bediüzzaman adını ilk defa ondan duymuş oldum. Şöyle anlatmıştı Üstadı: “Ben o zatın arkasında namaz kıldım. Bir ikindi namazında üç kere tekbir aldı, üçünde de namaza başlayamadı. Dördüncü tekbirde ancak huzuru buldu. Sonradan öğrendik ki, huzura geçmeden duramazmış namaza.”
Zaman geçti, sene 1959… Isparta İmam Hatip Okulu’nda okuyan iki öğrenciyle tanıştım ben. Onlardan Üstad Bediüzzaman’ın Isparta’da olduğunu duydum. Benim de tayinim bu tarafa, memleketim Amasya’ya çıkmak üzere...
Aynı senenin Mayıs ayının son haftalarında Isparta’ya, o talebelere gittim ben. Onlardan 150 liralık kitap aldım. Sözler, Mektûbat, Lem’alar, Tarihçe-i Hayat gibi… O talebelere: “Siz bana bir adres verin, ben Üstad’a gedeceğim” dedim. Onlar: “Buyun gidelim, görelim Üstad’ı” dediler. 15-20 dakika kadar yürüdük, Üstad’ın şimdi müze olan evine geldik. Baktım sağda bir kapı var, o tarafta bir adam bekliyor. Solda ise büyük ama çok büyük bir kapı daha var. Meğerse oraya taksi girip çıkıyormuş.
Selam verdik o zata, “Kardeşim ziyaret için mi geldiniz?” dedi. “Evet” dedik. “Üstad kabul etmiyor, çok hasta, ben de on beş gündür bekliyorum burada” dedi. Sonra: “Fakat Üstad’ın başka bir tarafa gitmek için biraz sonra çıkma ihtimali varmış, bekleyin” dedi. Hakikaten 20 dakika kadar bekledik, hemen o büyük kapı açıldı, bir taksi çıktı. Biz hemen yanaştık. Üstad taksinin arka koltuğundaydı. Üzerinde yorgan vardı Üstad’ın. Yorgan eski, fakat çok temizdi, sarı renkli bir yorgandı. Demek tarihi bir yeri vardı yorganın. Üstad’ın göğüsleri, omuzlarına kadar örtülüydü o yorganla. Tarihçe-i Hayattaki sarık şekliyle kıyafeti aynen öyleydi Üstad’ın.
Üstad konuşuyordu, dudağının kıpırdadığını görüyorum ben, ama hiçbir şey anlayamıyorum. Yaklaştım, yine bir şey anlayamadım. Sesi çıkmıyordu. Şoför dedi ki: “Üstad’ım Siirt’ten, Burdur’dan, Amasya’dan ziyaretçiler gelmiş” dedi. Şoför öyle deyince Üstad hemen elini çıkarttı taksiden. Ama baya hızlı çıkarttı. Mübarek elini öptük. Orada altı, yedi kişi vardık, hepimiz öptük elini. Üstad hakikaten hastaydı, çok hastaydı. O kadar…
Kaynak: Ağabeyler Anlatıyor cilt-7.
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Selamünaleyküm hayırlı günler dilerim Allah rahmet eylesin mekanı cennet olsun inşallah

yakupyakup
Автор

İyiki bu video çekilmiş Allah razı olsun kayıt altına alandan düşünenden hatıra olarak kalacak Allah rahmet eylesin mekanı cennet olsun

hasanmarazoglu
Автор

Niyazi Amcadan dinlemiştim bu hatırasını. Evine birkaç kez gittim. Sultan Beyazıd Camiinin aşiği, cami kuşu gözleri tıpkı bir delikanlı gibi heyanli çok muhterem bir zatti. Mekanı cennet olsun inşaallah.

erhanceliktenyildiz
Автор

Allah rahmet eylesin Hacı Abimize. Mekânı, Cennet olsun.

ferhattandogan
Автор

Allah Ömer Özcan ağabeyimizden razı olsun. Adı geçen ağbeylerimizin hatıralarını dinlerken bize şevk veriyor... Bize güç veriyor. Zihnimizi safi tutuyor. Risale-i Nur hizmetine bizi aşina yapiyor. Hatıraları; bizi Üstadımızın yaşadığı hayat tarzı tarihlerine götürüyor... Zaten Üstadımızla görüşen ağabeylerimiz birer NADİDE örneği.... Cenab-ı Hak rahmet eylesin. Makamlarını Âl-i eylesin. Mesrur Cennetinde ikrama mahzar eylesin.

ahmetcelik-efvh
Автор

Allah razı olsun ağabeylerimizden. Rabbim mekanını cennet eylesin inşâAllah

ismailguness
Автор

Allah rahmet eylesin mekanı cennet olsun. Cennette Üstadına ve Hz Muhammed efendimize komşu olsun. Amin

ekosan
Автор

Allah rahmet eylesin mekanı cennet olsun inşallah

mevlutaras
Автор

Rabbim Niyazi ağabeyi ahirette komşu eylesin.

NurdanAltun-xc
Автор

Allah rahmet eylesin mekanı cennet olsun inşaallah. 👐👐

zekiimre
Автор

Elini öptüyseniz cenneti garentilediniz, hadi iyisiniz iyi😅😅

sadettindede