Γιώργος Ηλιόπουλος: Η εξωπραγματική άνοδος του χρυσού κόντρα στις κλασικές παραμέτρους-Τι έρχεται;

preview_player
Показать описание
Στην συζήτησή μας (17-05-2024) ο χρηματιστηριακός και οικονομικός αναλυτής επιχειρεί να αποκωδικοποιήσει τους λόγους της εκτόξευσης της τιμής του χρυσού κόντρα στα παραμέτρους που συνήθως συνοδεύουν την ανοδική του τροχιά.

Κατά το 2023 η διεθνής μέση τιμή του πολύτιμου μετάλλου διαμορφώνεται στα $1.940,54 ανά ουγγιά, αλλά στις 7 Μαρτίου του 2024 διασπά ανοδικά το επίπεδο των $2.180, ενώ από τις αρχές Ιανουαρίου διατηρεί σταθερά τιμές ανώτερες των $2.000 και στα τέλη Φεβρουαρίου η διεθνής τιμή διασπά τελικά ανοδικά και το φράγμα των 2.100 ανά ουγγιά.

Ο πρώτος ανοδικός κύκλος των τιμών του χρυσού πυροδοτείται μετά την κατάρρευση της Συμφωνίας του Bretton Woods και η τιμή ανά ουγγιά, από τα $35 του Αυγούστου 1971, αναρριχάται στα $800 τον Ιανουάριο 1980, σημειώνοντας άνοδο κατά 2.200%.

Οι τιμές όμως αποκλιμακώνονται έως τον Αύγουστο 1999 υποχωρώντας στα $250, σημειώνοντας μείωση κατά 68%, οπότε και αναδύεται ο δεύτερος κύκλος με τις τιμές να διαμορφώνονται τον Αύγουστο 2011 στα $1.900.

Η αποκλιμάκωση που ακολουθεί έως τον Δεκέμβριο 2015, οδηγεί πτωτικά τις τιμές στα $1.050, αλλά έκτοτε οι τιμές κινούνται ανοδικά, με στόχο τα επίπεδα των $2.200 τον Μάρτιο 2024, σχηματίζοντας τον τρίτο κύκλο.

Ο πρώτος ανοδικός κύκλος διαρκεί 8,4 έτη, με τον συνεπακόλουθο καθοδικό να διαρκεί 19 έτη, ενώ ο δεύτερος ανοδικός έχει διάρκεια 12 ετών, με τον δεύτερο καθοδικό να διαρκεί 4,3 έτη. Από τον Δεκέμβριο του 2015 έως τον Δεκέμβριο του 2023, μεσολαβεί μία οκταετία ανόδου των τιμών, που συνεχίζεται και κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024.

Στο αναπόφευκτο ερώτημα του λόγου που αιτιολογεί την αφετηρία των ανοδικών κύκλων στο 1971, η απάντηση εδράζεται στο γεγονός ότι ο χρυσός έως τότε αποτελεί χρήμα χωρίς να υπάρχει κάποιο άλλο εναλλακτικό μέσον συναλλαγής, με την αξία του να υπολογίζεται με βάση το βάρος του και όχι με κριτήριο διακυμάνσεις ισοτιμιών.

Παράλληλα αποτελεί ρήτρα σταθερής αξίας σε διεθνές επίπεδο, αν και περιοδικά η ισχύς της αναστέλλεται λόγω πολέμων ή μεγάλων υποτιμήσεων.

Με μία απλοϊκή διαδικασία, εάν υπολογισθεί ο μέσος όρος των αποδόσεων των δύο προηγούμενων ανοδικών κύκλων και η μέση χρονική τους διάρκεια, τότε η μέση απόδοση φθάνει το 1.435% σε μία μέση διάρκεια 10,2 ετών.

Εάν ως τιμή βάσης του τρίτου ανοδικού κύκλου ληφθεί η χαμηλή τιμή των $1.050 του Δεκεμβρίου 2015, στην οποία θα εφαρμοσθεί η μέση απόδοση και η μέση χρονική διάρκεια των προηγούμενων κύκλων, τότε η τελική τιμή τον Αύγουστο 2026 θα διαμορφωθεί στα $15.070.

Με μία περισσότερο συντηρητική διαδικασία, εάν εκτιμηθεί η μέση ετήσια άνοδος τιμής της οκταετίας του τρίτου ανοδικού κύκλου (Δεκέμβριος 2015 – Δεκέμβριος 2023) που φθάνει το 8,125%, τότε το 2026, εφόσον δεν ανακοπεί ο κύκλος, η τιμή θα διαμορφωθεί στα $2.528,20.

Αν και η τελική τιμή του τρίτου ανοδικού κύκλου φαντάζει εξωπραγματική σε σχέση με τις προηγούμενες, επιβάλλεται να συνεκτιμηθεί το γεγονός ότι οι προηγηθέντες επηρεάζονται και από συμβάντα μεγάλου βάθους.

Ο πρώτος κύκλος χαρακτηρίζεται από την ήττα και την αποχώρηση των Αμερικανών από το Βιετνάμ, αλλά και την συνεπακόλουθη μεγάλη ενεργειακή κρίση με τον σχηματισμό του OPEC.

Ο δεύτερος συνοδεύεται από τις δύο μεγάλες χρηματιστηριακές κρίσεις της περιόδου 2000-2001 (Dotcom και S&P 500), τους πολέμους των Αμερικανών στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ και την τραγική χρηματοοικονομική κρίση του 2008.

Η αφετηρία του τρίτου κύκλου συμπίπτει με την μεγάλη οικονομική κρίση της Ευρωζώνης, αλλά ενώ στην περίοδο 1970-2009 οι κεντρικές τράπεζες αποτελούν καθαρούς πωλητές χρυσού, αμέσως μετά αναστρέφουν και αρχίζουν να αγοράζουν χρυσό, εφαρμόζοντας όμως μία εξαιρετικά συντηρητική τακτική.

Μία μερίδα αναλυτών εκτιμά πως οι ενδεχόμενες μειώσεις των επιτοκίων, θα ωθήσουν τις τιμές του πολύτιμου μετάλλου σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα, από την στιγμή που οι επενδύσεις σταθερού εισοδήματος θα ανταγωνίζονται με χαμηλότερες αποδόσεις τον χρυσό, που δεν έχει πάντως έντοκες αποδόσεις.

Διαφαίνεται τελικά, όπως και σε άλλες περιπτώσεις, πως ο ισχυρότερος μοχλός ανόδου, παραμένει εκείνος στον οποίο δεν δίδεται ιδιαίτερη προσοχή, ή ακόμα και περιθωριοποιείται εντελώς.

Η CITYGROUP προβλέπει τιμές $3.000 ανά ουγγιά σε ορίζοντα δωδεκαμήνου έως δεκαοκταμήνου.

Αντίστοιχα η BANK OF AMERICA εκτιμά τιμές της τάξης των $2.700 έως τα τέλη του 2024 και η GOLDMAN SACHS ανάλογες της τάξης των $3.000 στην θερινή περίοδο του 2025.

ΠΡΟΣΩΠΙΚΉ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ- ΑΠΑΓΟΡΕΎΕΤΑΙ Η ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ

PERSONAL INTERVIEW - REPRODUCTION IS NOT ALLOWED

ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ, ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ, ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΙ ΕΚΤΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ YOUTUBE & ΚΑΝΑΛΙΟΥ ΘΑ ΣΒΗΝΟΝΤΑΙ & ΟΙ ΧΡΗΣΤΕΣ ΘΑ ΑΠΟΚΛΕΙΟΝΤΑΙ

OFFENSIVE, ABUSIVE, RACIST COMMENTS ARE PROHIBITED
COMMENTS VIOLATING YOUTUBE & CHANNEL REGULATIONS WILL BE DELETED & USERS WILL BE BLOCKED

Комментарии
Автор

Αγοράστε Χρυσό!!!
Αγοράστε ΧΡΥΣΈΣ ΛΊΡΕΣ!!!
Έφτασε στα 700 ευρώ μία ΧΡΥΣΉ ΛΊΡΑ!!!!
Στην αγορά χέρι με χέρι!!!
Σήμερα είχα αυτή Την συζήτηση με κάποιον που ήθελε ΝΑ πουλήσει ΧΡΥΣΈΣ ΛΊΡΕΣ!!!
Κάτω από 700 ευρώ δεν τις έδινε!!!!

nikoskotopoulis
Автор

Πες την απλή αλήθεια ρε άνθρωπε. Τα χαρτονομίσματα χάνουν την αξία τους έναντι των asset λόγω του συνεχούς τυπωματος από αέρα κοπανιστο. Δεν έγινε πιο σπάνιος ο χρυσός, το χρήμα έγινε περισσότερο. Απλά οικονομικά. Πείτε μια φορά την απλή αλήθεια στον κόσμο

gamiese
Автор

Μόλις έπεσα σε ένα βίντεο που λέει ότι οι αφρικανικές χώρες παίρνουν τον χρυσό τους από τις ΗΠΑ. Ο τίτλος του βίντεο είναι:
African Countries Repatriate Their Gold And Foreign Reserve from the US

ΜιχάληςΚουρουπάκης-ιν
Автор

εχει δείξει πολλά θετικά δείγματα, φαίνεται οτι είναι κορυφαίος αναλυτής

michailpnevmatikakis
Автор

Η ανακοίνωση του τερματισμου της συσφιξης απο τις τραπεζες ισοδυναμεί με αδυναμια απόσυρσης της ρευστοτητας μαμουθ. Υποσχονταν οτι θα την απεσυρε τελικα δεν τα καταφερε και αυτο σημαινει οτι νομισματικοποιησε το χρεος των ΗΠΑ

leoSwanson-ng