Έναρξη ημερίδας: Κοινοπραξία νοσοκομειακών βιβλιοθηκών

preview_player
Показать описание

0:00 : Χαιρετισμός - Ελένη Σεμερτζίδου
3:15 : Ευχαριστίες - Λυδία Κουρούδη
5:13 : Ευχαριστίες - Ιωάννα Σαρηγίαννη

---
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΗΜΕΡΙΔΑΣ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΗΜΕΡΙΔΑΣ: ΕΛΕΝΗ ΣΕΜΕΡΤΖΙΔΟΥ
ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ: ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΟΝΟΜΩΝ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ, ΙΑΤΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΧΕΠΑ, ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΦΙΛΩΝ ΑΧΕΠΑ
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΒΙΝΤΕΟ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ

Σε μια προσπάθεια να αναλύσουμε τα πορίσματα της Ημερίδας που έλαβε χώρα στο Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων (ΚΕ.Δ.Ε.Α) του ΑΠΘ, στις 14 Ιανουαρίου 2022, με τίτλο: “Ο ρόλος των ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΩΝ και η υγειονομική κρίση του Covid-19. Η ανάγκη οργάνωσης μιας ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑΣ Νοσοκομειακών Βιβλιοθηκών στη χώρα μας” , οφείλουμε να ξεκινήσουμε από τον Χαιρετισμό της Προέδρου της Ημερίδας, κ. Ελένης Σεμερτζίδου, Βιβλιοθηκονόμου στην Ιατρική Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ και Προέδρου του Περιφερειακού Τμήματος της Ένωσης Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων Βορείου Ελλάδος, η οποία στον εναρκτήριο λόγο της αναφέρθηκε στην: «αναγκαιότητα της σύστασης μιας Κοινοπραξίας Νοσοκομειακών Βιβλιοθηκών στην Ελλάδα, με στόχο την εξέλιξη, την επιβίωση και την αποτελεσματικότερη λειτουργία των Νοσοκομειακών Βιβλιοθηκών, την παροχή υψηλών υπηρεσιών υγείας, πρόληψης, θεραπείας και αποκατάστασης του πληθυσμού της χώρας μας, σε όποιο σημείο και αν βρίσκεται το Προσωπικό που παρέχει τις υπηρεσίες του».

Αξιοσημείωτη ήταν η επισήμανση του Προέδρου της Αδελφότητας Φίλων ΑΧΕΠΑ, Ομότιμου Καθηγητή, κ. Επαμεινώνδα Φαχαντίδη, ο οποίος, στο πλαίσιο της ολιστικής αντιμετώπισης του ασθενούς, έκανε λόγο για την ανάγκη σύστασης και επιμέρους ειδικού τμήματος των Νοσοκομειακών Βιβλιοθηκών προς εξυπηρέτηση των αναγνωστικών αναγκών των ασθενών των Νοσοκομείων της χώρας μας.
Μέσα από τις μαρτυρίες των χρηστών των Νοσοκομειακών Βιβλιοθηκών της χώρας μας, δηλαδή Γιατρών, Νοσηλευτών, Κοινωνικών Λειτουργών, Τεχνολόγων Ιατρικών Εργαστηρίων, Εργαζομένων, γενικώς, στα Νοσοκομεία, από κάθε ειδικότητα, η εν λόγω Ημερίδα ανέδειξε τον σύγχρονο ρόλο που έχει να επιτελέσει μια Νοσοκομειακή Βιβλιοθήκη, ως διαμεσολαβητικός κρίκος ανάμεσα στη μεταπτυχιακή και δια βίου ιατρική εκπαίδευση, στο ερευνητικό έργο κλινικών και εργαστηρίων, καθώς και στην τήρηση αρχείου ιατρικών φακέλων ασθενών.

Αξιοσημείωτη ήταν και η παρουσία στην Ημερίδα του Διοικητή του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ, κ. Παναγιώτη Παντελιάδη, γεγονός που υποδηλώνει και τη βούληση του κ. Παντελιάδη να στηρίξει τον επιστημονικό-ερευνητικό και ακαδημαϊκό χαρακτήρα της Βιβλιοθήκης ΑΧΕΠΑ. Μέσα από την ομιλία του, ο Διοικητής του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ αναφέρθηκε στην ΄΄ψηφιακή χαρτογράφηση΄΄, λέγοντας ότι: «αποτελεί μια ΄΄παρακαταθήκη΄΄ για το μέλλον, και μια σύγχρονη ψηφιακή Ιατρική Βιβλιοθήκη που λειτουργεί στους κόλπους ενός Νοσοκομείου του 21ου αιώνα δεν μπορεί παρά να κινηθεί πάνω σ’ αυτό το μοντέλο, και όσον αφορά το όραμα που πρέπει να έχει η Διοίκηση αλλά και σε ό,τι σχετίζεται με τις δράσεις και τις επιδιώξεις των Βιβλιοθηκονόμων που υπηρετούν σε τέτοιου είδους Ειδικές Βιβλιοθήκες».

Τέλος, ενδεικτικό της υψηλής σημασίας που δόθηκε στο θέμα της Ημερίδας, όσον αφορά την αναγκαιότητα σύστασης μιας Κοινοπραξίας Νοσοκομειακών Βιβλιοθηκών αποτελεί και ο Χαιρετισμός του Γενικού Γραμματέα των Υπηρεσιών Υγείας του Υπουργείου Υγείας, κ. Ιωάννη Κωτσιόπουλου, ο οποίος χαρακτηριστικά αναφέρθηκε στην εποπτεία των Νοσοκομειακών Βιβλιοθηκών, λέγοντας ότι: «από το 2012 ανήκει στην Ιατρική Υπηρεσία, ενώ οι Βιβλιοθηκονόμοι ανήκουν στην Διοικητική Υπηρεσία. Μας απασχολεί σαν πολιτεία ο τρόπος που αξιοποιείται το προσωπικό αυτό στα Νοσοκομεία, καθώς οι Βιβλιοθηκονόμοι είναι υπάλληλοι με εξειδίκευση και, όπως αρκετές άλλες ειδικότητες εντός του χώρου των δημοσίων νοσοκομείων, (Διατροφολόγοι, Υπεύθυνοι Ποιότητας, Κοινωνικοί Λειτουργοί) παρέχουν υποστηρικτικές υπηρεσίες στους επαγγελματίες υγείας προκειμένου οι τελευταίοι να προσφέρουν υπηρεσίες υγείας υψηλού επιπέδου». Ο κ. Κωτσιόπουλος έκλεισε τον Χαιρετισμό του, σημειώνοντας ότι: «την περίοδο της πανδημίας του covid19, οι Νοσοκομειακές Βιβλιοθήκες στην προσπάθεια τους να είναι άμεσα κοντά στην ιατρική κοινότητα και στην πρώτη γραμμή, ανέπτυξαν πολλές δράσεις και υποστήριξαν έμπρακτα τους επαγγελματίες υγείας με όλες τους τις δυνάμεις». Εξέφρασε, μάλιστα, την πεποίθησή του ότι: «ωριμάζει σιγά σιγά η ιδέα για την δημιουργία ενός σύγχρονου Δικτύου Νοσοκομειακών Βιβλιοθηκών που θα δώσει τη δυνατότητα ισότιμης πρόσβασης στην επιστημονική γνώση σ’ όλους τους Υγειονομικούς μας. Ταυτόχρονα θα βοηθήσει την κλινική πράξη και την έρευνα με τη βιβλιογραφική υποστήριξή της, συμβάλλοντας στον Ψηφιακό Μετασχηματισμό στην Υγεία και τελικά, στην Αναβάθμιση των Υπηρεσιών Υγείας»