Geleceği en çok tahmin eden film hangisi?

preview_player
Показать описание
---
Geleceği hepimiz merak ederiz. Başımıza neler geleceğini, Dünya’nın nasıl bir yer olacağını... Bilinmeyeni bilmek isteriz.
Gelecekteki bazı şeyleri bilebilme şansımız olsaydı ne olurdu? (Spielberg)
Bilim-kurgu filmleri çoğu zaman bunu tahmin etmeyi dener. Geleceği göstermeyi sever. Bazen kötümser -distopik-, bazen de iyimser -ütopik- bir dünya resmi çizer. Kameranın icadından çok kısa bir süre sonra ta 1902’de yapılmış filmlerde Ay’a yolculuk kehanetinde bulunuldu. Ve bu kehanet kendini gerçekleştirdi.
Bundan ötürü mü Ay’a gidildi yoksa zaten gidilebileceği için mi bu fikir önce insanların aklına düştü ve bununla ilgili romanlar yazdılar, filmler çektiler? Tavuk mu yumurtadan çıkar, yoksa yumurta mı tavuktan? Benzeri bir paradoks gibi gelmiştir bana bu durum.
Geçenlerde acaba en çok hangi filmde geleceğe dair tahminde bulunuldu diye bir soru geldi aklıma. Biraz araştırdım, fakat net bir sonuca ulaşamadım. Kimisi 2001 Uzay Macerası’nı kimisi BladeRunner filmini söylüyor. Benimse aklımda hep başka bir film vardı. O filmi haftalık TIMECODE canlı yayınımda gündeme getirdim. Oradaki arkadaşlarla beraber teknolojik yenilikleri saymaya başladık. 3 saatlik canlı yayında bunları konuşmak yetmeyince ikinci bir yayın daha yaptık ve nihayet oldukça ayrıntılı bir liste ortaya çıktı.
Muhtemelen bugüne kadar yapılan filmler içinde en çok teknolojik kehanetin yapıldığı film: Minority Report - Azınlık Raporu. Geleceği bilmekle ilgili az önce konuşan yönetmen Spielberg’ün beyaz perdeye aktardığı bu film, Philip K. Dick’in bir kısa romanından uyarlanmış. 20 yıl önce gerçekleştirilen bu prodüksiyonda 52 yıl sonrası hayal edilmiş. Hikaye 2054 yılının Nisan - Mayıs aylarında geçiyor. Günümüzden 32 yıl sonrasında. Bir bakıma onun öngördüğü geleceğin yarısına yaklaştık. Daha şimdiden filmin yaptığı pek çok tahmin gerçekleşti. Bir kısmı içinde yaşadığımız yıllarda hala gerçekleşmeye devam ediyor. Peki bu işin sırrı ne? Nasıl oluyor da bir film, kendisine kaynaklık eden kitapta bile yazmayan geleceğin teknolojilerini bu derece ayrıntılı olarak gösterebiliyor?
Gelin önce videoda bu ayrıntılara bir göz atalım.
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

Gelecek önceleri beni heyecanlandırıyordu; şimdi ise endişelendiriyor. Teknolojiler güzel ancak insanoğlu hangi teknoloji önce insanlığın yararına kullandı ki... Bütün teknolojilerin ilk kullanımı insanlığın zararına olmadı mı? Teknoloji hayatımızı bir yandan kolaylaştırırken diğer yandan da karartıyor.

ercankuru
Автор

2003 yılında Tokyo'da büyük bir caddede dolaşırken elektronik ürünler satan bazı mağazaların vitrin camlarına sabitlenmiş şeffaf ekranlar olduğunu görmüştüm. Nasa'nın 1960 larda laptop kullandığını ilk elektrikli otomobillerin 100 yıl önce icat edildiklerini düşünürsek, bazı gelişmiş teknolojik ürünlerin öngörüden çok öte küçük bir kitle tarafından bilinip kullanılmasının onların istediği bir zaman diliminde büyük kitlelere aktarılmasından başka bir şey olmadığını görürüz. Saygılarımla

alperaltıntaş
Автор

Matrix = Metaverse
Animatrix Second Renaissance = Yapay zekanın insanlığa karşı başkaldırısı.
Terminator (Skynet) = Yapay zekanın insanlığa karşı başkaldırısı.
Interstellar = Yakın gelecek gıda kıtlığı ve yeni arayışlar!!

edenelectroforming
Автор

Azınlık raporu gelişen teknolojinin insanlığı esir edeceğini ( Şimdiden başladı ) her an baskı altında yaşayacağını anlatan harika bir film. Geleceğe farklı bir bakış açısı getirmiş. Oysa ki teknoloji kıtlığa, yoksulluğa, savaşlara, acılara son vermek için olmalı...

muratakun
Автор

Aralıklı yıllarda 2 filmi çekilmiş " Gerçeğe Çağrı " filminde dikey yollar, uçan arabalar, kimlik değişimi vb. konular ele alınmıştı. Yanlış hatırlamıyorsam Japonya'da bu yıl itibariyle uçan taksiler hizmete girecek ki en merak ettiğim konulardan biri.

sukrancingoz
Автор

Benim şuan bu videonun tamamında gördüğüm şey şu ki o dönemde insanlar daha yeni yeni var olan ve yaygınlaşmamış teknolojilerin gelecekte yaygın hale gelip daha da fonksiyonel olacağını öngörmesi, bunu da baya başarılı şekilde ele almışlar. Filmi ilk izlediğinizde klasik bir bilim kurgu gibi duruyor ama ayrıntılara dikkat etmemiştim gerçekten

evahaji
Автор

"Jetgiller" çizgi filmi de geleceğin dünyasını gösteriyordu. Uçan arabalardan, insan robotlara kadar. Ne çok izlerdik :")

pozitifvenegatif
Автор

1 - Dizi ve filmlerle ilk korkumuzu alırlar alıştırırlar.
2 - Sosyal medya ile tepki ölçerler, alıştırırlar.
3 - Daha önce kullanmışız gibi yabancılık duymadan hayatımıza girer.

Normalleştirme dediğimiz şey bu işte.

xAave
Автор

Gelecek ilginç ama daha da ilginç olan geleceğin nasıl şekilleneceği, Yine harika video Barış abi.

The_Corporal
Автор

Bence Uzay Yolu ve Atılgan gemisinin maceraları 1966 dan günümüze en teknoloji öngörülü dizilerdendi. Filmleride yapıldı. Şu teknolojiler dünyada yokken o dizide vardı: 1) sensörlü kapılar 2) günümüzün cep telefonları (Communicator adı altında) 3) Görüntülü görüşme 4) Bluetooth (Teğmen Uhuranın kulağında) 5) Tıpta Manyetik Rezonans Teknolojisi (Dr. Mac Coy elinde otomobil çakmağı gibi küçük bir aletle vücut taraması yapıyordu) gerçi günümüzde MR cihazları henüz çok büyük ama demekki ileride dahada küçülebilir 5) o dizide Atılgan gemisinin yakıtı Anti Materyal idi. Daha saymadığım bir çok şey, o dizi yayınlandığında gerçek hayatta hayal bile edilemezken, o dizide vardı. Bir tek ışınlama teknolojisine ve ışık hızına henüz ulaşamadık. Bir onlar eksik kaldı günümüzde. Halen üzerinde çalışılıyor diye biliyorum.

ThePushbuttononline
Автор

Göz kırpmadan izledim tebrik ederim çok iyi analiz edilmiş. 👌

oyungemisi
Автор

Steven Spielberg farkı.En iyi 10 Spielberg filminden biri.Kubrick mirası A.I. Artificial Intelligence filminin ardından sıraya hemen bu filmi koydu, iki filmde ufuk-açıcı, entelektüel bilim-kurgulardandı.Minority Report aynı zamanda alttan alta 11 Eylül'ün ardından Bush yönetiminin yürürlüğe koydu, önleyici müdahale politikasının bir eleştirisine dönüşüyordu.

sammyfabelman
Автор

Nasıl güzel bir bölüm hazırlamışsınız.... İnsanın ufkunu açan, farkındalık yaratan ve hatırlatan... Teşekkür ederim.

hulyaalevli
Автор

En sonda Barış Özcan'ın değindiği kehanet mevzusu filmin paradoksal sorusunu hatırlattı. "Bir insan suç üstü yakalanmasına rağmen o suçu henüz işlemediği için, suçlu mudur?" Çünkü filmde dünya öyle bir yer olmuş ki artık kimse suç işleyemiyor. İşlemek üzereyken yakalanıyorsun. Şu durumda son saniyede bir suçu işleyip işlemeyeceğini kahinler bilebilir mi? Bu soruya net bir "evet" cevabı veremedikleri için kafalar karışık. Soru izleyiciye sorulmuş (?)

burhak
Автор

Bugün işçiler sadece hayatta kalmakla uğraşıyor maalesef.Insan temel ihtiyaçları karşilandiktan sonra ancak böyle şeyler düşünebiliyor.
Michu Kaku ve İsmail Hakkı Aydın in kitaplarında da yüzyıl sonrası olacak gelişmeleri söylüyorlar.

cagristudios
Автор

Videodan bağımsız söylersek geleceği en iyi tahmin eden hatta bizzat yaşatan en iyi film 'Zübük'tür herhalde.

burakkirtepe
Автор

Daha uzun süre önce çekilmiş bilim kurgu filmlerinin isabetleri çok daha şaşırtıcı oluyor. 1968 yılında çekilen, 2001 bir uzay destanı filmi beni daha çok hayrette bırakıyor mesela fazla yada çok olması önemli değil bence.

Zabragor
Автор

Köyde oturan ailemi düşümdüm de hala 1960’da yaşıyorlar.
Glecekteki teknolojinin bizim köye geleceğini zannetmiyorum, köye biz bile gitmiyoruz...

orkanbulut
Автор

Barış abiyi ne zaman izlesem tüylerim diken diken oluyor 😄

ebrugokenc
Автор

3:36 3boyutlu baskı değil! 3 boyutlu CNC(computer numeric control). 3 boyutlu baskıya da CNC denebilir. Ama 3 boyutlu baskıda çeşitli plastikler ısıtılarak eritilir ve bu eriyikler üst üste yapıştırılarak çizdiğimiz şekil ortaya çıkar. Filimdeki ise ham haldeki nesnenin talaşı alınarak çizdiğimiz yeni şekle getirilmesidir.

cengizozcelik