Δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη συμφωνία των Πρεσπών.

preview_player
Показать описание
Δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη συμφωνία των Πρεσπών.
Рекомендации по теме
Комментарии
Автор

ΠΕΡΙ ΠΟΛΕΜΟΥ

Ο πατέρας του πολιτικού ρεαλισμού, ο Θουκυδίδης, μας υπενθυμίζει πως ο ισχυρός παίρνει ότι του επιτρέπει η ισχύς του και ο ασθενής υποχωρεί όσο του επιβάλει η αδυναμία του.

Ποια είναι η εικόνα της Ελλάδας, μετά την υποχώρηση, απέναντι σε ένα υποκείμενο του διεθνούς δικαίου, μικρότερης ισχύος από την ίδια; Η υπογραφή της συμφωνίας, τι μήνυμα στέλνει στις άλλες κρατικές οντότητες;

Ο πρόεδρος Τραμπ, ακύρωσε τη συμφωνία ΗΠΑ Ιράν του προκατόχου του, γιατί δεν τη θεωρούσε επωφελή και προχώρησε σε εμπάργκο, εκ νέου. Ασφαλώς η Ελλάδα, δεν έχει το μέγεθος των ΗΠΑ, αλλά νομίζω, πως αξίζει να προσεγγίσουμε σε θεωρητικό επίπεδο, τις δυνατότητες αντίδρασης.

Εάν το πολιτικό σύστημα, θεωρεί πως η σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό είναι η ενδεδειγμένη λύση και το πρόβλημα έγκειται στη γλώσσα και την υπηκοότητα, τότε στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής προοπτικής των Σκοπίων, με την απειλή χρήσης βέτο, μπορεί να προσπαθήσει να πετύχει, σύνθετους προσδιορισμούς, βορειομακεδόνας, νοτιοσλαβική γλώσσα κτλ

Με δεδομένες τις τελεσίδικες αποφάσεις, της γερμανικής δικαιοσύνης, για την υπόθεση Siemens, αντιλαμβανόμαστε τους βαθμούς ελευθερίας, του παλιού πολιτικού συστήματος, να επαναδιαπραγματευθεί με επιτυχία.

Νέα κυβίστηση προ των πυλών;

Εάν το πολιτικό σύστημα θεωρεί, πως εάν τα Σκόπια, θέλουν να έχουν ευρωπαϊκή πορεία, θα πρέπει να προσαρμοστούν με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και κατά το πρότυπο του Βελγίου και τις Ελβετίας, να επιλέξουν μία ουδέτερη ονομασία, που θα σέβεται τη διεθνική σύσταση τους, τότε η στρατηγική της Ελλάδας, θα πρέπει να είναι άλλη.

Ο Πρώσος στρατηγός ο Κλαούζεβιτς, θεωρεί πως ο πόλεμος, δεν είναι τίποτα άλλο παρά η συνέχιση των πολιτικών σχέσεων, με τη συνδρομή άλλων μέσων.

Σε αυτό το σημείο, θα παρακαλούσα τους αναγνώστες, να μην έχουν στο μυαλό τους, διαβάζοντας αυτήν την θεωρητική προσέγγιση, τις πιθανές κατηγορίες περί μιλιταρισμού, που θα μπορούσαν να απευθύνουν οι οπαδοί του Σαακασβίλι και εκκολαπτόμενου Λεχ Βαλέσα, ο οποίος ήθελε να πουλήσει χιλιάδες βλήματα του πυροβολικού, στη Σαουδική Αραβία, για να τα χρησιμοποιήσει στο πόλεμο κατά του φτωχού λαού της Υεμένης. Εξάλλου η αξία του βραβείου μετά τη βράβευση Ομπάμα είναι ακόμα μικρότερη.

Ο πόλεμος λοιπόν κατά τον Κλαούζεβιτς, είναι μία πράξη βίας, προορισμένη στο να καταναγκάσει τον αντίπαλο, να εκτελέσει τη θέληση μας. Πρέπει όμως να θυμόμαστε, πως κατά τον Σουν Τσου, ο στρατηγικός θρίαμβος, είναι να υποτάσεις τον αντίπαλο, χωρίς μάχη. Η καλύτερη νίκη, είναι με το σπαθί στη θήκη, μας τονίζει ο κινέζος στρατηγιστής. Ο Κλαούζεβιτς μας επισημαίνει, πως για να υποταχθεί ο αντίπαλος στη θέληση μας, πρέπει να τον οδηγήσουμε σε μία κατάσταση, δυσμενέστερη από αυτή που του ζητάμε. Η δυσμενέστερη κατάσταση, θα μπορούσε να είναι ένα εμπάργκο, σε συνδυασμό με μία ζώνη ασφαλείας, κατά μήκος των συνόρων πχ ενός χιλιομέτρου βάθους, κατά το πρότυπο της Τουρκίας στη Συρία (32 χιλιόμετρα βάθος). Η απομυθοποίηση της ασφάλειας, που παρέχει το ΝΑΤΟ, είναι ζωτικής σημασίας (βρείτε τα μεταξύ σας).

Ο Σουν Τσου μας επισημαίνει, πως σε ένα περικυκλωμένο στρατό, πρέπει να αφήνουμε πάντα μία οδό διαφυγής (Ελβετία, Βέλγιο), δεν πρέπει να πιέζουμε υπερβολικά, έναν απελπισμένο στρατό. Ο Κλαούζεβιτς μας τονίζει, πως πολύ συχνά, το νικημένο κράτος, βλέπει στην ήττα του (Ελβετία, Βέλγιο) μάλλον ένα πρόσκαιρο κακό, στο οποίο μπορούν να προσφέρουν θεραπεία, οι μεταγενέστερες πολιτικές περιστάσεις. Κατά τον Κλαούζεβιτς, ο πόλεμος δεν είναι μία πράξη τυφλού πάθους, αλλά μία πράξη, που κυριαρχείται από ένα πολιτικό σχέδιο και πως είναι μεγάλο σφάλμα, η πεποίθηση, πως μία απερίσκεπτη έφοδος, θριαμβεύει πάντα επί της συνετής επιδεξιότητας.

Η ιστορία φαίνεται, πως θα δώσει μία ευκαιρία, στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Κύριε πρόεδρε, τι είστε;

Μήπως είστε Αλέξανδρος;

Μήπως είστε Φρειδερίκος;

Μήπως είστε γιος του πατρός σας;

Αλέξανδρος είναι σπάνιο να γεννηθεί κανείς. Μήπως είστε Φρειδερίκος, που για την εξασφάλιση της Σιλεσίας, με επιχειρήσεις που δεν υπερβαίνουν τις δυνάμεις σας, θα κάνετε εκείνο που πρέπει, για την επίτευξη του σκοπού σας; (υπηρετώντας ποια στοχοθεσία;) Μήπως πιστεύετε πως η λήθη, θα λύσει το πρόβλημα; Σε δέκα χρόνια κανείς δεν θα το θυμάται!

Μήπως είστε «εγγονός» του Ελευθέριου; Ο καιρός θα δείξει.

.

ΓΙΩΡΓΟΣΠΑΤΟΥΛΙΔΗΣ-τμ