DÜNYANIN EN BÜYÜK YERALTI ŞEHRİ ''DERİNKUYU YERALTI ŞEHRİ'' (DERİNKUYU UNDERGROUND CİTY) / NEVŞEHİR

preview_player
Показать описание
DÜNYANIN EN BÜYÜK YERALTI ŞEHRİ ''DERİNKUYU YERALTI ŞEHRİ'' (DERİNKUYU UNDERGROUND CİTY) / NEVŞEHİR

DERİNKUYU YERALTI ŞEHRİ

Tarihçe;

Tarihi kesin olarak bilinmemekle beraber, ilçenin eski bir yerleşim birimi olduğu, tarihinin M.Ö 3000 yıllarına kadar ulaştığı sanılmaktadır. İlçenin eski adı Malakopi'dir. Derinkuyu'nun ilk yerlileri Asur kolonilerine kadar uzanır. İz bırakanlar (dışarıda toprak altında) Romalılar, İlçe içerisinde ise Bizanslılar'dır. Tarih boyunca bu toplum dışarıdan gelenlerle kaynaşmış, ad ve din değiştirerek Kapadokya adını almıştır.

Türkler 1071 Malazgirt Meydan Muharebesi'nden sonra gelmeye başlamışlar, ilçenin doğusundaki Çekme, Kızılören, Şemşili, Bölören, Topaleyüp ve Melizlik yaylalarına yerleşerek hayvancılıkla geçimlerini sağlamaya çalışmışlardır. 1830'lu yıllarda Derinkuyu'da yerüstünde konut olmadığı yaşlılarca söylenmektedir. Bugünkü adı olan Derinkuyu halkın içme suyunu 60-70 metre derinliğindeki kuyulardan temin etmesinden dolayı verilmiştir. Kapadokya'nın 36 yeraltı şehrinin en büyük yeraltı şehri olan Derinkuyu yeraltı şehri 1967 yılında turizme açılmış olup, 8 katlıdır. Derinkuyu İlçesinde Bizans döneminden kalma Aya Maryeros Yeraltı Manastırı dünyanın ilk akıl hastanesi olarak kullanılan mekan olduğu biliniyor. İlçede Osmanlı dönemindenden kalma Aziz Theodoros Trion Kilisesi (Üzümlü Kilise) ve Baş Melekler Kilisesi bulunmaktadır. Baş Melekler Kilisesi daha sonra 1924 yılında ibadete kapatılmış 1949 yılında Derinkuyulu Tahsin Ertaş tarafından satın alınarak Diyanet İşleri Başkanlığı'na bağışlanıp camiye dönüştürülmüştür. Günümüzde Derinkuyu Cumhuriyet Camii olarak kullanılmaktadır.
Nevşehir- Niğde karayolu üzerinde ve Nevşehir’e 30 km. uzaklıkta bulunan Derinkuyu ilçesindedir. Kaymaklı yeraltı şehrinde olduğu gibi burada da büyük bir topluluğu içinde barındıracak ve ihtiyaçlarını karşılayacak mekânlar vardır.

Kapadokya bölgesinin jeolojik oluşumu sayesinde inşa edilmiş sekiz katlı Derinkuyu Yeraltı Şehri, büyük bir topluluğu içinde barındıracak ve ihtiyaçlarını karşılayacak mekânlardan oluşuyor. Bölgede bulunan bir diğer örnek olan Kaymaklı Yeraltı Şehri'nden farklı olarak Derinkuyu'da bir misyonerler okulu, günah çıkartma yeri, vaftiz havuzu ve ilgi çekici bir kuyu da bulunuyor.

Derinkuyu'nun ilk yerlileri Asur kolonilerine kadar uzanıyor. II. yüzyılda Roma İmparatorluğu'nun zulmünden kaçan ilk Hıristiyanlar Antakya ve Kayseri üzerinden Kapadokya'ya gelerek buraya yerleşmişler. Bölgedeki yeraltı şehirlerini kuran ilk Hıristiyanlar, girişleri kolayca fark edilemeyecek şekilde yapılmış bu şehirlerde saklanarak Romalı askerlerin zulmünden kurtulabilmişler. Yeraltı şehirlerinde uzun süre dışarı çıkmadan yaşamak zorunda kalabilecekleri için erzak depoları, havalandırma bacaları, şarap imalathaneleri, kiliseler, manastırlar, su kuyuları, tuvaletler ve toplantı odaları yaparak alanlarını genişletmişler. Birbirine bağlı odalardan oluşan bu şehirlerde bazı odalar ancak bir insanın geçebileceği kadar dar tünellerle birbirine bağlanıyor. Tünellerin giriş çıkışlarında güvenlik nedeniyle tüneli kapatmak için kullanılan büyük taş silindirler vardır.

NEVŞEHİR GEZİLECEK DİĞER YERLER

* DERİNKUYU YERALTI ŞEHRİ
* AZİZ THEODOROS TRİON KİLİSESİ
* MAZI YERALTI ŞEHRİ
* NEVŞEHİR KALESİ
* KAYAŞEHİR
* AVANOS
* ŞAİRLER SOKAĞI
* KIZILIRMAK
* AVANOS SALLANAN KÖPRÜ
* NEVŞEHİR ŞEHİR MÜZESİ
* NEVŞEHİR ÇARŞI
* NAR

#nevşehir #nevşehirgezilecekyerler #mazı #mazıyeraltışehri #derinkuyu #derinkuyuyeraltışehri #undergroundcity #aziztheodorostrionkilisesi #nevşehirşehirmüzesi #nevşehirkalesi #kayaşehir #avanos #avanosgezilecekyerler #kızılırmak #kızılırmakasmaköprü #avanossallananköprü #şairlersokağı #nar #nevşehirnar #travel #gezi #seyahat #vlog #youtube #gezivlog #seyahatvlog #nevşehirvlog
Рекомендации по теме